Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige och Finland får World Tour i beachvolleyboll

World Tour-tävlingen Paf Open på Åland blir svensk-finsk. Värdskapet för tävlingen delas från och med 2010 mellan de svenska och finska volleybollförbunden.

- Det här är ett genombrott för svensk beachvolleyboll, säger Sveriges förbundskapten Ulric Svensson.

Beslutet innebär att när Paf Open spelas 16-22 augusti 2010 är det första gången Sverige arrangerar en internationellt rankinggrundande tävling. SWATCH FIVB World Tour är den högsta nivån inom beachvolley och samlar hela världseliten.

Det är också första gången i beachvolleyns historia som värdskapet i en officiell tävling delas mellan två länder.

- Det här ligger helt i linje med vår vision att bli ett av Nordens största återkommande idrottsevenemang, säger Paf Opens projektchef Simon Dahl. 2011 blir dessutom svensk-finska Paf Open en OS-kvaltävling inför London 2012.

- Sett över de senaste tio åren är Europas sportsligt sett bästa länder Tyskland, Schweiz, Österrike och även Norge. Aningen konstigt kan man tycka, men det just de länderna som har starka, återkommande World Tour-tävlingar år från år. Det är en liten indikation på hur mycket en World Tour-tävling betyder för de länderna som arrangerar, säger Ulric Svensson.

Paf Open arrangerades första gången i augusti 2007. På grund av Peking-OS uteblev tävlingen 2008, men var tillbaka 2009 och har för närvarande arrangörskontrakt över 2010 och 2011.

- Det här betyder mycket för oss. Nu kan vi hoppas på ett bredare stöd, precis som lag från länder med återkommande World Tour-tävlingar, hoppas den svenske landslagsspelaren Hannes Brinkborg.

Rent pratiskt betyder det delade värdskapet bland annat att Sverige och Finland får dela på friplatserna i tävlingen och att Sverige nu får ett utökat antal platser för ytterligare svenska lag att kunna kvala in i huvudtävlingen (main draw). Mariehamn på Åland är det perfekta stället för ett av Nordens största idrottsevenemang.

Åland har flest soltimmar per år och är hemmaplan för både svenskar och finländare, säger Simon Dahl.

Bild fri för publicering mot credit - Foto: FIVB - finns på länken: http://www.fivb.org/Vis2009/Images/GetImage.asmx?No=200690855 Bilden: Den svenske landslagsspelaren Stefan Gunnarsson i action under 2009 års Paf Open på Åland. Foto: FIVB.

För mer info:
Simon Dahl, projektchef Paf Open +46-766-37 37 01
Ulric Svensson, förbundskapten Sverige +46-705-11 44 11
www.fivb.com
www.pafopen.com Länk till annan webbplats.

www.volleyboll.se
www.beachteam.se Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2009-12-30

Senast uppdaterad: 2009-12-30

Visa fler nyheter

Sponsorer