Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Första svenska finaldomaren på World Tour

För bara några månader sedan fick han sin internationella domarbricka. I helgen fick Jörgen Holmgren från Göteborg som första svensk möjlighet att döma i finalsammanhang på en World Tour-tävling.

- Det var en riktig kick, känns bra att ha fått förtroendet, säger Jörgen Holmgren efter Paf Open som gick av stapeln på Åland den gångna helgen.

Han är en av 150 aktiva internationella beachvolleydomare i världen, och utbildade sig så sent som i fjol till internationell domare, efter 10 år på hemmaplan.  På Paf Open dömde Jörgen både en av kvartsfinalerna och match om tredjepris på herrsidan.

- Jag blev så förvånad, för jag trodde inte att jag skulle få döma de två sista dagarna alls, säger han.

Dömde världsettorna

Roligast var att döma kvartsfinalen mellan världsettorna Philip Dalhassuer och Todd Rogers från USA som mötte kineserna Wu och Xu.

- Då var jag förstadomare, vilket alltid är ännu roligare eftersom det är mer ansvarsfullt. Då står man också mer i centrum och får ta fram de goda egenskaperna. Det är viktigt att vara lugn och ödmjuk inför spelarna, säger han. 

Öppen hållning viktigt

Norrmannen Geir Dahle, som var domardelegat och därmed högste ansvarig för domarna från FIVB på Paf Open, valde att låta Jörgen vara domare på match om tredjepris, trots att Jörgen är relativt ny som internationell domare. 

- Han är en mycket bra domare och har god kommunikation med spelarna. Att kunna prata med dem och ha en öppen hållning gentemot spelarna är väldigt viktigt, säger Geir.

Fler nyheter

Publicerad: 2010-08-25

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer