Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Bra kraftmätning i Grekland

Då har de svenska U23-landslagen fått möjligheten att mäta sig med resten av Europa, i U23-EM på den grekiska ön Kos. Båda de svenska lagen var nykomponerade för detta tillfälle. Här är coach Björn Harneruds summering av turneringen.

På herrsidan representerades vi av Johan Hanna/Magnus Karlsson och på damsidan av Tadva Yoken/Sigrid Simonsson.

Starkt startfält

Tävlingen började med gruppspel och slutspel med dubbel eliminering. Det var ett imponerande startfält vilket gjorde att Sverige fick möta meriterade lag från World Tour i båda klasserna. En av de spelare som stack ut var den ryske bjässen Semenov på 209 cm. Herrarnas första match var mot Grekland på centercourt, där killarna möttes av en minst sagt hemmakär publik. I första set var killarna med ända till teknisk den tekniska timeouten innan grekerna drog ifrån. Andra set dominerades av Grekland från början till slut.

Bra försvarsspel

Italien stod för motståndet i den andra herrmatchen. Trots förlust gjorde killarna en stor insats med väldigt bra försvar. Vid ett flertal tillfällen tog Johan Hanna parrespikes som gick över Magnus Karlssons block. Avslutande gruppspelsmatcher för både damer och herrar spelades på torsdagen. Herrarnas mötte då Andorra och ledde matchen vid ett par tillfällen. Men Andorra var mer samspelta och gjorde färre misstag än svenskarna.

Härligt publikstöd från svensk klack

Damerna började sitt gruppspel mot Estland, där de estniska damerna dominerade matchen. De hanterade den starka vinden på ett bättre sätt än svenskarna, som tog sig sedan samman för att möta Spanien på centercourt. Med stöd från en ständigt växande svensk klack, gjorde tjejerna en riktigt bra match. I tredje set skedde dock ett par kommunikationsmisstag vilket avgjorde till spanjorskornas fördel.

Vidare efter slutspelet

Inför sista gruppspelsmatchen fanns en chans att gå vidare om Sverige slog Grekland. Redan från matchstart märktes att tjejerna inte tänkte låta denna chans rinna dem ur händerna. Svenskorna var bättre tränade, vann matchen och kom tvåa i gruppen. Det innebar att Sverige fick Italien i första rundan, ett Italien med World Tour-meriterade Menegatti-Giombini. Att påstå något annat än att tjejerna fick storstryk skulle vara en lögn. Tadva och Sigrid bjöd dock på ett antal fantastiska spikeförsvar. De svenska damernas sista match blev mot grekiskorna som de mött i gruppen. Förhoppningen var naturligtvis att igen vinna och nå vidare avancemang. Tjejerna knep också första set, men sedan föll svenskorna till slut i tredje set.

Mer träning och matcher i fokus

Jag var dock mycket imponerad av de båda svenska lagens insats. Det var deras första turnering tillsammans och en av dem ständigt fick gå på en ny kant. Eftersom U23 är sista anhalten för ungdomsspelare citerar jag gärna Olov Erikssons ”Det är dax att sluta vara talangfull, och bli nåt!”. Våra svenska U23-spelare har fattat vinken, och tränar och spelar nu träningsmatcher för fullt.

Fler nyheter

Publicerad: 2010-08-30

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer