Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Fair Play pris på SM ger pengar till Kongo

Spelarna Anne-Lie Rininsland och Kjell Jonsson tilldelades Fair Play priset under SM i beachvolley på Skrea strand. Anne-Lie och Kjell fick 2000 kronor var att fördela till fattigdomsbekämpning. De valde att ge pengarna till ett sjukvårdsprojekt i Kongo Kinshasa. Priset delas ut av Svensk volleyboll och BeachAid.

- Pengarna kommer väl till pass i ett land där inbördeskriget härjat och behoven inom sjukvården är stora, säger Tomas Arvidson från BeachAid.

Totalt räknar BeachAid att skicka iväg minst 80.000 kr till fattigdomsbekämpning under 2012. Pengarna kommer i huvudsak från anmälningsavgifter vid beachvolleytävlingar runt om i Sverige och är ett samarbete mellan Svensk volleyboll och BeachAid under mottot ”Ha kul i sanden och bekämpa fattigdomen på samma gång”.

Projektet i västra delen av landet

Kongos hälso- och sjukvård finansieras till stor del med externa medel. Hälsovårdsbudgeten utgör en mycket liten del av landets totala budget. Landet har dock ett heltäckande och effektivt system för hur hälsovården ska fungera. När detta system får resurser fungerar det väl. Samtidigt är hälsoproblemen bland befolkningen stora. Malaria, luftvägsinfektioner och tuberkulos är vanligt förekommande. Epidemier av sjukdomar som hjärnhinneinflammation och röda hund blossar upp då och då. Hiv är ett hot, även om läget inte är lika allvarligt som i länderna i södra Afrika. Situationen förvärras av undernäring och dåliga kommunikationer. Det hälsovårdsarbete som BeachAid stöder genom ”Ge för Lviet” finns i Mai-Ndombedistriktet, i norra delen av Bandunduprovinsen. Området ligger i västra Kongo och har cirka 1,4 miljoner invånare.

Fler nyheter

Publicerad: 2012-08-01

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer