Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige vann rysare i första EM-match

För två dagar sedan visste de inte ens att de skulle spela EM. Idag klev Nina Grawender och Karin Lundqvist in på banan i österrikiska Klagenfurt och vann över de finska systrarna Nyström, som kom 9:a på VM för mindre än en månad sedan. Men, det krävdes tre set i en match som efter svajig inledning kom att bli en rysare mot slutet.

Nyström/Nyström – Grawender/Lundqvist 1-2 (9-21, 21-15, 14-16)

- Det är underbart att vinna en kämpaseger, där vi aldrig gav upp i tredje set. Vi höll fokus när det verkligen behövdes och peppade varandra. Dessutom är det fantastiskt att spela här i Klagenfurt med härlig stämning på läktaren, precis som det brukar vara här, säger Karin Lundqvist.

I första set övertygade svenskorna rejält. Grawender hade ett mycket bra blockspel som tog Sverige till ledningsbollen vid 4-3. En ledning som finskorna aldrig tog tillbaka. Erika och Emilia Nyström gjorde också en hel del egna misstag setet igenom, som slutade 21-9 till Sverige.

- Nina satte sina blockar och vi gjorde bara ett enda eget misstag. Det känns fint att gå in på EM och kunna spela sitt eget spel och nå en hög nivå, säger Lundqvist.

Andra set var det motsatta. Servemissar där tjejerna inte fick till sitt side-outspel. Samtidigt klev de finska systrarna upp i nivå och hittade sitt fina samspel. De hittade enkelt luckor i svenskarnas spel.

Rysare i tredje set

Tredje set inledde finskorna lysande med fyra raka vinstbollar innan Sverige kunde vända den trenden. Nina Grawender servade fyra raka bollar i rad och Karin Lundqvist placerade sina spikes. Efter 4-4 blev det spel boll för boll, och matchen utvecklades till en nagelbitare.

- Jag har mött systrarna Nyström flera gånger tidigare, och senast vann jag också mot dem på Finnkampen 2011 på Paf Open på Åland, då jag spelade med Tora Hansson. Känns härligt att få en ytterligare seger, särskilt på EM. Nu ska vi ladda om för morgondagens match mot det fjärdeseedade tyska paret Ludwig/Walkenhorst, avslutar Lundqvist.  

Herrarna startar onsdag

De svenska herrarna Hannes Brinkborg och Stefan Gunnarsson inleder under onsdagen. Grupper och spelschema presenteras under tisdagskvällen.

EM i beachvolley spelas i Klagenfurt, Österrike. Gruppspel med fyra lag i varje grupp inleder, där de tre bästa lagen går vidare till slutspel, där det är singel eliminering.   

Resultat finns på CEV, Europeiska Volleybollförbundets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Fler nyheter

Publicerad: 2013-07-30

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer