Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Första OS-kvallottningen klar

Lottningen till CEV Continental Cup är nu klar, och utgör precis som inför London 2012, en kvalificeringsväg till OS i Rio. Sverige kommer i avsaknaden av ett internationellt satsande herrlandslag ha deltagande endast på damsidan. Damerna ställs mot Slovakien, Irland och England i England på ett ännu obestämt datum under juni månad.

Stommen i det svenska laget kommer utgöras av Karin Lundqvist och Nina Grawender som för närvarande är i Brasilien och förbereder sig inför den kommande säsongen för att följa upp sina niondeplatser från EM och Xiamen Grand Slam under 2013. Information om vilket ytterligare lag som kommer att representera Sverige kommuniceras vid ett senare tillfälle.

En uppskattad spelform

Continental cup hyllades av det internationella volleybollförbundet, FIVB, som en stor succé under den förra OS-kvalperioden i och med att den engagerade ett stort antal länder i områden där det tidigare inte funnits internationell beachvolley.

Så spelas Continental Cup

Continental cup spelas i ett format där land ställs mot land representerade av två lag vardera. Båda lagen möter motståndarnas båda lag och vid lika efter fyra spelade matcher spelar valfritt lag en skiljematch. Från första omgången går ettan och tvåan direkt till kvalomgång 3 som spelas under 2015 medan trean och fyran spelar ännu en kvalomgång under hösten 2014. Kvalomgång 4 och 5 under 2015 följer samma princip där de kvalificerade lagen sen gör upp i semifinal- och finalomgångarna som hålls under 2016. Ettan i finalen får en OS plats och tvåan och trean slåss med tvåor och treor ifrån de andra kontinentalkval om ytterligare två OS platser i interkontinentalfinalen senare under 2016.

Fler vägar till OS-deltagande

De andra vägarna att kvala till OS i Rio är att vara bland de 15 bästa på OS-rankingen när kvalperioden avslutas 2016 eller att bli världsmästare under VM i Holland 2015.

Mer om kvalet på Europeiska Volleybollförbundet, CEV:s, sajt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2014-03-03

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer