Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM står för dörren för damlandslaget

Det svenska damlandslaget i beachvolley, Karin Lundqvist och Nina Grawender, är nu i Italien, där EM inleds på tisdag den 3 juni. Förra året kom det då nykomponerade paret överraskande på en nionde plats. I år ser de EM som en av årets höjdpunkter.

- Det kommer bli en häftig turnering, vi laddar som vi brukar göra för att hitta våra verktyg i spelet. Det handlar om att få pusselbitarna på plats och sträva efter den rätta känslan, säger Karin Lundqvist.

Med två niondeplatser i bagaget

Under våren har paret spelat mot världseliten på World Tour i Kina, Tjeckien och Mexico. I Puerto Vallarta, Mexico tog de en meriterande nionde plats. I förra veckan avgjordes den Europeiska tävlingen Baden Masters i Österrike, där de också kom nia.

- Vi är mycket på resande fot, men har haft förmånen att ha en träningsvecka i Hamburg också, då det blev riktigt bra gym- och bollträning ihop med tyska spelare, säger Nina Grawender. Det var en grym anläggning, och vi har haft en bra struktur på träningen, vilket känns mycket bra.

Landslagschef Hannes Brinkborg, som fram till förra säsongen spelade för det svenska beachvolleylandslaget, är på plats i Italien och ser fram emot att följa laget.

- Det är fantastiskt roligt att Karin och Nina är med i EM, det är en av höjdpunkterna på säsongen. De har kunnat träna ihop under en längre tid och inlett säsongen med flera bra prestationer. Det ska bli roligt och inspirerande att se dem spela under EM, säger Brinkborg.

- Vi vet att vi kan prestera på EM. Vår niondeplats i Mexico kämpade vi oss till i extremt tung sand. Vi vet att vi kan mer, avslutar Karin Lundqvist.

Så kvalar lag in till EM:

För kvalificering till EM räknas de 6 bästa resultaten av de 8 senast spelade rankinggrundande tävlingarna under de senaste 365 dagarna. För Karin och Nina innebär det att de kvalificerat sig genom summan av rankingpoängen från World tour i Mexiko i år, Xiamen och Phuket förra året, EM förra året och 2 Nordiska tävlingar i fjol.

EM i Cagliari, Italien

Avgörs 3-8 juni. 

32 lag per kön deltar i 4-lagsgrupper. De tre främsta lagen i varje grupp går vidare till slutspel med singel eliminering.  Lottning kommer måndag kväll på Europeiska Volleybollförbundets hemsida, CEV. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2014-06-02

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer