Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Förlust i öppningsmatchen på EM

Karin Lundqvist och Nina Grawender inledde vid 13 tiden EM mot ryskorna Ukolova – Prokopeva, på den för dagen blåsiga Poetto stranden i Cagliari, Sardinien. Trots bra inledning, setbollar i första set och stundtals övertygande spel så blev det förlust i den första gruppspelsmatchen med 2-0.

Det var ett förväntansfullt och inspirerat svenskt lag som direkt visade prov på bra spel i den stundtals besvärliga vinden. Resultatmässigt var det dock ändå helt jämnt fram till första tekniska timeouten, även om poäng och ledningar hade bytts lagen emellan.

Gastkramande avslutning på första set

Sverige kunde efter timeouten ta sig fram till en tvåpoängsledning genom smart serve in i vinden och bra block och försvar som tvingade fram motståndarmisstag. Precis som tidigare i setet så kunde dock ryskorna komma tillbaka och slutet av setet blev oerhört spännande. Båda lagen hade flera setbollar, däribland en gyllene chans för Sverige efter bra räddning av Karin vid ställningen 21-20 där anfallet inte blev tillräckligt skarpt. Tyvärr så lyckas ryskorna tillslut ta hem setet med 28-26.    

Tung start på andra set

Med vind i seglen från vinsten i det jämna första setet så får ryskorna en smakstart på det andra setet och tar sig snabbt fram till 7-3. Sverige ger dock inte upp utan kämpar sig tillbaka till 10-11 i egen serve vid teknisk timeout samt lyckas utjämna till ställningen 14 lika. Bra försvarsspel från Karin ger i detta skede ett par långa bollväxlingar vilka tyvärr inte ger utdelning utan snarare verkar utmynna i trötthet.  Slutet på setet kommer fort när servemottagningen börjar svikta och matchen avslutas med 2 serveess som ger 21-15 i rysk favör.

-Verkligen synd att Karin och Nina inte kunde ta tillvara på det fina spelet i första set och med en så bra chans på setboll vid ställningen 21-20 dessutom. Starkt att dock att hämta upp underläget i andra set. I de här förutsättningarna så gäller det att försöka dra nytta av vinden, spela taktiskt och använda sina timeouts. Det är ännu mycket kvar innan gruppspelet avgörs och nu är det bara att fokusera på morgondagens match, kommenterar Hannes Brinkborg på plats i Italien.

Gruppfavoriten vann lätt

De topprankade spanjorskorna Liliana - Baquerizo vann i den andra gruppspelsmatchen lätt över det, på grund av skada, nykomponerade franska paret Bonnacossi – Longuet med 2-0 (21-8, 21-15).

Sveriges kommande matcher:

Onsdag 4/6 mot Spanien kl 10.00
Torsdag 5/6 mot Frankrike tid ännu ej fastställd

För resultat se Europeiska Volleybollförbundet, CEV:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2014-06-03

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer