Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige vidare i OS-kvalet

Med dubbla vinster för Anne-Lie Rininsland och Karin Lundqvist mot Frankrike under lördagen, den sista med 16-14 i ännu en avgörande Golden match, så kvalificerar sig Sveriges damer till Europafinalen i CEV Continental Cup 2016.

Ännu en tropisk morgon i Sochi utan ett moln på himlen och bäddat för finaldag i Continental Cup omgång 4 grupp B damer. En dag som glädjande visade sig bli mycket lik den första speldagen sett ur ett svenskt perspektiv.

Bra spel av Sanna och Kristina

Det var ett mycket spelsuget systerpar i Susanna och Kristina Thurin som äntrade banan för match mot turneringens toppseedade lag Longuet/Jupiter från Frankrike. Bara en liten migrän som gäckade men en effektiv byta sida taktik användes lyckosamt när det fanns behov. Precis som under gårdagen så bjöd Susanna och Kristina på flera långa bolldueller med publikfriande försvarsspel och med för dagen stabilare egen sideout så tvingades fransyskorna leverera in i slutet. Matchen till Frankrike med 2-0 och 21-17, 21-17.

Karin och Anne-Lie stabila från start

Karin och Anne-Lie började enligt formatet mot de franska andralaget som är ett ungt lag med potential. Sverige satte tonen redan från det andra sidbytet och pressade sen de unga fransyskorna och kunde enkelt ta hem det första setet med 21-12. Det andra setet började dock med underläge och Sverige var inte ikapp fören vid 14 lika, men en bra avslutning gav vinst med 21-17 och 2-0 i set.

Ännu en avgörande Golden match

Med ställning 1-1 i matcher var det alltså dags för ännu en Golden match för att få till ett avgörande. Som väntat föll valen på Karin/Anne-Lie mot Frankrikes lag ett. En skarp start med effektiv serve och försvar av Anne-Lie, bäddade för ledning ända fram till precis innan teknisk timeout. Här rykte Frankrike med hjälp av bra servepress innan Sverige kunde komma tillbaka och utjämna vid 17-17. En ofokuserad avslutning gav sen snabbt Frankrike andra set med 21-18.

Det första setet börjades ännu bättre än det första och spelet höll i sig. Skifte i taktik och serveobjekt gav ledning 4-1 som blev 10-5 för att sedan fortsätta växa till vinst 21-10.

I det tredje setet började Karin och Anne-Lie på tårna och tog två poäng direkt men Frankrike svarade omgående och det blev en svensk jakt från 3 poängs underläge. Jakten resulterade i en momentan utjämning vid 8 lika men lika snabbt var det underläge med 3 igen och jakten fortsatte. Vid 10-13 kom så vändningen ett bra anfall av Karin och ett serveess ihop med två franska anfallsmissar gav matchboll. Och vid den andra matchbollen kunde Anne-Lie plocka ett försvar och konvertera till poäng. Setet, matchen, första platsen, och en plats i Europafinalen 2016 till Sverige efter en anmärkningsvärd insats.

-Jag är så glad och stolt över att ha fört Sverige vidare till Europafinalen, kommenterar Anne-Lie Rininsland och fortsätter, vi har visat på en imponerande förmåga att ta det lugnt och lita på vårat eget spel och när det verkligen gäller ta fram det lilla extra.

-Det är väldigt roligt att vi lyckas uppnå vår målsättning om att ta Sverige vidare till Europafinalen och fortsatt kamp om OS deltagande vid Rio 2016.  Anne-Lie och Karin står för en imponerande insats med sin fyra raka vinster. De gör det genom stort tålamod, en hög nivå och ett bra samarbete och detta trots att de endast spelat en kort tid tillsammans, vilket är anmärkningsvärt, säger hannes Brinkborg, Landslagschef och avslutar, det har även varit roligt att se Kristina och Susanna hungrigt ta sig an ländernas första rankade lag i sin debut i OS kvalet.

Europafinal i juni 2016

I och med vinsten i Sochi är nu de Svenska damerna kvalificerade till Continental Cups Europafinal som spelas 20-26 juni 2016. Vinnaren i Europafinalen får en direktplats till OS medan tvåan och trean går till världsfinalen där två OS platser delas ut. Världsfinalen spelas i början av juli månad och innefattar tvåorna och treorna från de andra kontinenterna. De länder som då redan kvalificerat två lag får inte delta i finalerna och inte heller de lag som redan har kvalificerat en plats till OS.

Fler nyheter

Publicerad: 2015-09-05

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer