Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

U19-VM: Haak/Åhman siktar högt efter succéartad uppladdning

På torsdag dundrar U19-VM i beachvolley igång på Larnakas vidsträckta stränder. På plats finns Isabelle Haak och Fanny Åhman för att försvara de svenska färgerna. Volleyboll.se tog sig ett snack med de unga tu inför vad som komma skall.

Haak/Åhman stod för en fenomenalt bra insats på U18-EM i Riga förra sommaren när de bärgade en fjärdeplats - den bästa placeringen ett svenskt beachvolleylag någonsin mäktat med på ett Europamästerskap. Prestationen innebar också att Sverige garanterades en plats i 2016 års upplaga av U19-VM.

Drygt ett år har passerat sedan äventyret i Riga och världsmästerskapet är i skrivande stund blott en dag bort.
- Vi kom ner hit (till Larnaka) i måndags och har hunnit med några träningar. Det är väldigt varmt, så vi försöker hinna anpassa oss innan turneringen börjar. Det känns jättebra, säger Fanny Åhman.

Isabelle Haak fortsätter:
- Ja, vi är riktigt taggade och längtar efter att komma igång. Det pirrar i magen och känns spännande.

Med sig på resan har de coach Robert Söderberg, till vardags instruktör vid RIG.
- Vi har tränat tillsammans med Holland och ska gå en tuff träningsmatch mot Kanada. Det är en helt annan nivå här nere än vad tjejerna är vana vid, så det är otroligt viktigt att de får testa på och se hur de står sig.

Succéartad uppladdning

Duon har legat i hårdträning sedan mitten av juni. Flera träningsläger har avverkats fram till dags datum.
- När vi träffades i juni hade vi ju inte spelat ihop på nästan ett år, så det har varit viktigt träna och tävla så mycket som möjligt för att hitt samspelet, säger Fanny.
- Det har varit intensivt och väldigt roligt. Vi har hela tiden höjt både högsta- och lägstanivån, fortsätter Isabelle.

Och slitet har bevisligen gett resultat. Haak/Åhman kommer nämligen till U19-VM med en minst sagt häftig vecka i ryggen. Först spelade de hem segern i U19-klassen på Ungdoms-Nevzan, som arrangerades i Tylösand i samband med SummerSmash. Ett par dagar senare dundrade de dessutom hela vägen till guldet i Tylösands Challenger, vilket innebar duons första seger någonsin i en seniortävling.
- Fantastiskt kul! Vi fick chansen att visa vad vi går för - och vi tog den verkligen. Många duktiga lag och rutinerade spelare var med. Det känns naturligtvis jättebra att ha med sig till Cypern. Det blir en extra trygghet att falla tillbaka på - vi vågar tro på det mer, säger duon.

"En bonus"

Robert Söderberg om prestationen:
- En stor seger! Spelet var jättebra och det är tydligt hur de växer för varje turnering som går. De börjar verkligen få ihop spelet, precis som det ska vara. De är lugna, trygga och bygger självförtreonde tack vara alla träningar och matcher. Att det dessutom gått väldigt bra resultatmässigt är en bonus.

Hur långt duon kan nå i U19-VM är dock svårare att säga. Först och främst har tjejerna siktet inställt på att ta sig vidare från det inledande poolspelet. För det krävs att de placerar sig trea eller bättre i sin fyrlagsgrupp.
- Det känns som ett rimligt mål. Samtidigt är det lite lurigt och beror helt på hur lottningen går. Vi har bara sett några europeiska lag spela, resten vet vi inte riktigt vad de går för. Men vi tror på det här och ser fram emot att komma igång, avslutar Robert.

Haak/Åhman lottades in i grupp G tillsammans med Ryssland, Thailand och Paraguay. Duon inleder med batalj mot de sistnämnda, 13:00.

Mer info om tävlingen finns här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fakta - U19-VM
Datum: 27-31 juli
Spelplats: Larnaka, Cypern
Antal lag: 32 per kön
Svenska deltagare: Isabelle Haak / Fanny Åhman
Gruppmotståndare: Paraguay, Ryssland, Thailand

*Lottningen är i skrivande stund inte genomförd, varför motståndare och spelschema ännu inte går att redovisa. Artikeln uppdateras så snart lottningen är klar.

Fler nyheter

Publicerad: 2016-07-27

Senast uppdaterad: 2016-07-27

Visa fler nyheter

Sponsorer