Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachvolley-SM - Dag 4: "Slog oss fram till guldet"

Four down. Three to go. Mer än halva SM-veckan är avverkad i och med dagens bravader, där fyra nya mästarpar korades. Volleyboll.se ger er höjdpunkterna!

Efter regn kommer... regn. Torsdagen tog vid där onsdagen avslutades - med vind och väta. Mixed- och U18-SM dundrade vidare under morgontimmarna samtidigt som Veteran 55+ Herrar drog igång. Till allas lättnad sprack molntäcket snart upp och byttes mot den sol som Beachvolley-SM förtjänar.

Men nog om vädret. Det lirades beachvolley också. En hel del faktiskt. En bra bit över hundra matcher. Och när tävlingsdagen förklarades avslutad kunde vi räkna in fyra nya mästarpar.

Först ut att avgöras var Veteran 55+ Herrar. De sammanlagt fem lagen i startfältet kom överrens om att avverka turneringen på en dag istället för två, som från början var planerat. Efter ett tajt grupspel gjorde ettan och tvåan upp om guldet, medan trean och fyran följaktligen spelade om bronset.

I finalen ställdes Karl-Otto Wahlström / Peter Bäckström mot Harald Fredriksson / Rolf Billy Nils-Eric Nilsson. Och det var de förstnämnda som drog det längsta strået.

Karl-Otto och Peter säkrade guldet via 21-16, 22-20.


Lundgren/Haak - en perfekt mix

Näst på tur var Mixed-SM. Och segrarna gjorde en minst sagt häftig resa fram till guldet. Under onsdagsmorgonen satte sig Peter Lundgren och Isabelle Haak i bilen och åkte upp till Falkenberg på vinst och förlust. Duon stod som första reserv till SM-tävlingen, men valde att chansa. Något som bevisligen gick hem. Efter ett sent återbud kunde de nämligen sälla sig till den skara av 32 lyckliga lag som skulle göra i sanden på Skrea Strand.
Och det var bara början på Lundgren/Haaks resa.

Duon klev alltså in i turneringen som 32:a och sista lag. Drygt ett och ett halv dygn senare klev de högst upp på pallen och mottog det finaste av SM-tecken.

De hårdslående volleybollfantomerna dundrade genom både gruppspelet och slutspelet, hela vägen till final. Väl där väntade Alexander Annerstedt och Elin Institoris. GBC-duon kämpade tappert men blev snart ännu ett offer för firma Lundgren/Haaks frejdiga offensiv. Siffrorna skrevs till 21-19, 21-10.
- Mitt första SM-guld, både vad gäller inomhus och beach. Jag har väntat länge - och nu äntigen kom det, konstaterar Lundgren och fortsätter:
- Det tog ett tag innan vi kom in i finalen, men vi vann ändå första set och kunde sedan avsluta utan nerv. Det var skönt!

"Bella" fortsätter:
- Vi kom hit som 32:a och hade en väldigt tuff grupp. Men vi lyckades vinna den och ta oss hela vägen till final - utan att förlora ett enda set. Kul!

Peter hyllar sin lagkamrat:
- Isabelle är "One of a kind". Det är ingen idé för mig att gå på andrabollar. Det är bara att langa upp bollen till henne så spikar hon in den!


Hemmahopp högst på pallen

U18-SM Pojkar var nästa klass att nå sitt crescendo. Falkenberg VBK:s Daniel Gruvaeus och hans vapendragare Oskar von Sydow (klubb), som nästa vecka beger sig till Tjeckien för att delta i U18-EM, infriade förväntningarna och imponerade stort turneringen igenom.

I finalen besegrades skickliga Alfred Brink / Gustav Thor i två raka set (21-14, 21-19).
- En fantastiskt känsla! Vi rankar det som det största i våra karriärer så här långt, säger duon efter finalsegern.

Daniel njöt av att spela på hemmaplan:
- Ja, riktigt fint att vinna med släktingar och vänner på plats. Vi har spelat bra hela turneringen och bara köttat på!

Åhman/Granberg imponerade

Torsdagens sista final på Center court stod mellan Linn Hellgren / Linnea Bengtsson och Fanny Åhman / Ewelina Granberg i klassen U18-SM Flickor. Och det var de sistnämnda som var starkast för dagen. Hellgren/Bengtsson kämpade frenetiskt, och inte sällan förtjänstfullt, men fick ändå ge sig i två raka. Efter ett jämnt förstaset (22-20), fick Åhman/Granberg en något mer behaglig resa i den efterföljande akten. 21-16 "sealed the deal" för Iksuduon.
- Så. Jäkla. Bra. Vi hade en tuff väg i slutspelet och mötte jättebra lag längs vägen. Vi tog oss igenom det, mycket tack vare bra sideout och mottag, säger Åhman direkt efter finalen.

Granberg fortsätter:
- Ja, vi var sjukt taggade och slog oss hela hem!

Ewelina säkrade därmed sin andra medalj under 2016 års upplaga av SM-vecka. Under tisdagen spelade hon nämligen hem ett JSM-silver tillsammans med systern Felicia.
- Jag bestämde mig för att det inte skulle bli ännu ett silver. Det hade inte alls varit kul. Att få ställa sig högst upp på pallen känns så enormt gött, säger Ewelina.


Senior-SM står för dörren

I morgon, fredag, ska Veteran 40+ (dam och herr) avgöras. Desutom är det dags för U16-SM att inta Skrea Strand. Detsamma gäller den stjärnspäckade seniorklassen, med 32 lag på dam- respektive herrsidan. Det hela känns i mångt och mycket som ett öppet race där många kan blanda sig i leken.
Kittlande oförutsägbart!

Prispall - klass för klass

Mixed-SM
Guld: Isabelle Haak (Engelholm) / Peter Lundgren (IFK Helsingborg)
Silver: Alexander Annerstedt (Göteborg) / Elin Institoris (Göteborg)
Brons: Lena Nordlander (Linköping) / Magnus Nordlander (Linköping)

U18-SM Flickor
Guld: Fanny Åhman (Iksu) / Ewelina Granberg (Iksu)
Silver: Linn Hellgren (Beachhallen BVC) / Linnea Bengtsson (Göteborg)
Brons: Wilma Calmfors (Värnamo) / Ella Sandberg (Värnamo)

U18-SM Pojkar
Guld: Daniel Gruvaeus (Falkenberg) / Oskar von Sydow (Sollentuna)
Silver: Alfred Brink (Engelholm) / Gustav Thor (Ystad)
Brons: David Åhman (Iksu) / Joel Andersson (Iksu)

Veteran 55+ Herrar
Guld: Karl-Otto Wahlström (IFK Helsingborg) / Peter Bäckström (IFK Helsingborg)
Silver: Harald Fredriksson (Lenhovda) / Rolf Billy Nils-Eric Nilsson
Brons: Göran Pellmyr (Göteborg) / Tomas Arvidson (Föreningen Beachvolley-Aid)

PROGRAM

Fredag


Elit (dam och herr), gruppspel
U16 (dam och herr), gruppspel
Veteran 40+ (dam och herr), slutspel och finaler
Veteran 50+ (herr), slutspel och finaler

Lördag


Elit (dam och herr), slutspel
U16 (dam och herr), slutspel och finaler
Veteran 45+ (dam och herr), gruppspel

Söndag


Elit (dam och herr), semifinaler och finaler
Veteran 45+ (dam och herr), slutspel och finaler

Fler nyheter

Publicerad: 2016-08-04

Senast uppdaterad: 2016-08-04

Visa fler nyheter

Sponsorer