Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

CEV Satellite Laholm står för dörren

Ett nytt kapitel svensk beachvolleyhistoria står redo att skrivas. I morgon, torsdag, drar Europatourtävlingen CEV Satellite Laholm igång på Mellbystrand.

Den 6-9 juli kommer Europaeliten i beachvolley till Laholm och Mellbystrand för att göra upp om ära och prispengar. Det är CEV Satellite – beachvolleyns Europatour för damer – som besöker Sverige för första gången någonsin. Vid det här laget är åtta av de sammanlagt 16 platserna i Main draw utdelade. Och tre av dem är reserverade för svenska lag.

Tora Hansson/Sofia Ögren, tvillingsystrarna Susanna och Kristina Thurin samt Tadva Yoken/Sigrid Simonsson - Sveriges högst rankade damlag - kliver alla direkt in Main draw, som dundrar igång på fredag. Dessförinnan ska torsdagens kvaltävling avgöras. 16 lag tävlar om de resterande åtta platserna i huvudturneringen. Bland dessa återfinns ett fjärde svenskt tandem i systrarna Jenny och Therese Strålman.

"Grym känsla!"

Tadva Yoken, 28, är en av Sveriges mest erfarna beachvolleyspelare. Utöver SM-guld och svenska tourtitlar har hon också gott om erfarenhet från spel på de stora scenerna ute i Europa. Dessutom har hon representerat Sverige på både Europamästerkap och OS-kval. Att spela en internationell turnering på hemmaplan rankar hon dock som bland det största:
-

Vi är redo och enormt taggade inför de kommande dagarna. Att spela en Europatourtävling på hemmaplan är helt klart något speciellt. Historia kommer skrivas - och vi får möjlighet att vara en del av den. En grym känsla, konstaterar Yoken.

Tadvas bästa resultat i internationella sammanhang kom under fjolårets CEV Satellite i Kisakallio, Finland, tillsammans med förra spelpartnern Camilla Nilsson. Där och då bärgade laget en meriterande femteplats.
- Sigrid (Simonsson) och jag har väl inte pratat så mycket i termer av gemensamma mål med just den här specifika tävlingen. Personlingen tycker jag dock att det vore stort om jag kunde slå mitt personbästa. Och det klart - medaljerna är "on my mind". En sådan sak skulle givetvis vara magisk. Vi kommer göra allt för att plocka fram vårt "A game".

Yoken hoppas att turneringen ger ringar på vattnet:
- Jag hoppas verkligen att folk tar sig tid och kommer till Laholm för att titta. Det här är något unikt. Att vara elitidrottare i den här idrotten i Sverige är en utmaning - det är tufft på många sätt. Jag hoppas och tror att den här turneringen blir ett skyltfönster, ett tillfälle då folk på allvar får upp ögonen för vår fantastiska idrott. Inte minst bland unga. Förhoppningsvis kan vi inspirera många till att börja spela.

Foto: Åke Lager

FAKTA - CEV SATELLITE LAHOLM
Datum: 6-9 juli


Spelplats: Mellbystrand, Laholm
Arrangör: Play 4 Life
Antal lag: 16 damlag i huvudtävlingen (Main draw) + 16 damlag i kvalet
Prispengar: 7 500 euro
CEV:s officiella tävlingssajt: http://www.cev.lu/BeachVolley-Area/BeachVolley_3BOX.aspx?ID=1011&mID=2075&sID=0&pID=0&chID=0&phaseID=0&champID=0&Mod Länk till annan webbplats.=
Officiell hemsida: http://laholmbeach.se/ Länk till annan webbplats.

DE SVENSKA LAGEN

Tadva Yoken/Sigrid Simonsson


Ett för året nykomponerat lag som besitter gott om erfarenhet från internationellt spel. Vann 2017 års första deltävling på Swedish Beach Tour i Uppsala den 11 juni. Var nyligen i Monaco och spelade på världstouren. Sigrid Simonsson är regerande svensk mästare.

Kristina Thurin/ Susanna Thurin


De 24-åriga tvillingsystrarna från Sollentuna har länge tillhört den absoluta toppen av den svenska beachvolleyeliten. Laget har representerat Sverige på OS-kval och Student-VM. Den 18 juni vann duon sin första titel på Swedish Beach Tour när de bemästrade värme och vind vid Grisslinge havsbad på Värmdö.

Tora Hansson / Sofia Ögren


Laget var dominant under 2016 års upplaga av Swedish Beach Tour och har hittills två finalplatser av två möjliga i bagaget från årets tour. Laget tilldelades Wild card av CEV. De är stolta ambassadörer för jämställdheten inom idrotten.

Jenny Strålman / Therese Strålman


Sveriges andra tvillingpar i turneringen. Systrarna har spelat flitigt i NEVZA-sammanhang och har därmed gott om internationella poäng, vilket gör att de tar Sveriges plats i kvalet.


Fler nyheter

Publicerad: 2017-07-05

Senast uppdaterad: 2017-07-05

Visa fler nyheter

Sponsorer