Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachvolley-SM - Dag 6: U16-mästare korade - nu väntar rafflande finaldag

ONE MORE DAY. SM-veckan närmar sig sitt crescendo. I morgon, söndag, gör den svenska beachvolleyeliten upp om medaljerna.

Våra seniorspelare bjöd på stor show i dag. Rafflande gruppfinaler följdes upp av ett än mer dramatiskt slutspel.

Men mer om det senare. Först och främst ska vi fokusera på U16-SM som kom att avgöras.

Lund- och Ljungbylag högst upp på pallen

I U16-SM Flickor fick Andrea Johansson och Britta Jansson (Ljungby VBK) ställa sig högst på pallen. Skickliga Mia Birkedal / Cecilia Malm (Danderyds SK) kämpade tappert, men fick ge sig efter en tajt tresetare. Motståndarna på andra sidan nätet var strået vassare för dagen och säkrade guldet via 21-17, 15-21, 15-13

.
- Vi var lite spända, första set gick jättebra, men sedan tappade vi spelet. Skönt att vi kunde komma tillbaka i tredje och ta hem det. Vinden har varit utmanande helgen igenom, men vi vande oss och blev bättre för varje match, säger segrarna.


Foto: Falkenbergsbild.se

U16-SM Pojkar slutade i sin tur med Lundsseger. Kusinerna Max och Emil Borna stod för en stabil insats och säkrade guld på Skrea Strand för andra året i följd (förra året i Tremannamästerskapet). Kalle Blomstedt (Sollentuna VK) / Homayon Najafi (Sollentuna VK) utmanade verkligen om förstaplatsen och lyckades tvinga fram ett tredje, avgörande set i finalen, men fick slutligen erkänna sig besegrade.
- Det smakar jäkligt gott med guld. Det var tufft till en början, vi slog ut många bollar som borde ha suttit, men vi kom igång och lyckades ta hem första set ändå. I andra kommer de tillbaka och vinner rättvist, men i tredje ändrar vi strategin och kommer igång i blocket på ett helt annat sätt. Underbart!, säger Max och Emil.


Foto: Falkenbergsbild.se

Upplagt för rafflande finaldag

Senior-SM närmar sig sitt crescendo. I morgon, söndag, ska 2017 års svenska mästare koras.

Startfältet har bantats ned rejält sedan turneringen drog igång under fredagen. Av de 32 dam- respektive herrlag som klev in i tävlingen återstår nu bara åtta:
Kristina Thurin / Susanna Thurin
Tora Hansson / Anne-Lie Rininsland
Tadva Yoken / Sigrid Simonsson
Isabelle Haak / Fanny Åhman
Peter Lundgren / Jakob Tegenrot
Viktor Jonsson / Petter Jonsson
Björn Berg / Alexander Herrmann
Jakob Johansson / Markus Palm

Flera favoriter utslagna

På herrsidan bjöds det på flera tuffa dueller i både åttondelar och kvartsfinaler. Något som renderade i att ett gäng förhandsfavoriter fick tacka för sig. Göteborg BC-duon Christofer Lewin och Alexander Annerstedt gick en underhållande tresetare mot Jakob Johansson och Markus Palm i åttondelsfinalen och fick kapitulera efter setsiffrorna 21-10, 16-21, 5-15. Även topptippade Linus Tholse (Nyköpings FK) och Jakob Molin (Habo WK87) fick respass i åttondelen. Ludvig Simonsson (Göteborg BC) och Stefan Johansson (Göteborg BC) var starkast i den stenhårda tresetaren (21-14, 14-21, 15-13).

Det tyngsta av fallen stod dock Martin Appelgren och Simon Bohman (Göteborg BC) för. Sveriges högst rankade herrlag gick en tvättäkta sluggerfest mot Peter Lundgren (IFK Helsingborg) och Jakob Tegenrot (Malmö BC) i kvartsfinalen. När krutröken hade lagt sig stod Skåneduon som segrare (21-11, 19-21, 16-14).
- Det smällde rejält där ute! I första akten spelade vi som i trans. Allt satt där det skulle för vår del, samtidigt som de gjorde lite enkla misstag. I andra set kom de tillbaka och fick igång både serve och blockspel – där vann de rättvist. De är ett enormt duktigt lag och när de går på alla cylindrar kan det svänga snabbt. I tredje, avgörande set var det bara kriga som gällde. Det kändes som att det kunde gå lite hur som helst, men vi kom tillbaka, satte press på dem och lyckades rycka ifrån till segern, sammanfattar Peter Lundgren.

Regnet som föll till och från under matchen gjorde den vanligtvis så mjuka sanden hård och kompakt, något som gynnade Lundgren/Tegenrot som till vardags spelar volleyboll i elitserielaget Örkelljunga VK.
- Underlaget var stenhårt! Det gjorde att vi kunde utnyttja vår hoppteknik och spänst till max. Hade vi spelat i vanlig ”kvicksand” hade vi haft det betydligt tuffare, konstaterar Lundgren ödmjukt.

Med i leken finns dock fortfarande evigt unge Björn Berg, 45, tillsammans med vapendragaren Alexander Herrmann. Den dubble olympiern imponerade stort när man vände och vann kvartsfinalen mot Josef Buskhe och Björn Huitfeldt (18-21, 21-16, 15-6).


Foto: Falkenbergsbild.se

Tonåringar i SM-semi på damsidan

På damsidan har det varit något mer väntade resultat. Tre av semifinallagen fanns med redan i förhandssnacket. Tadva Yoken (Södertelge VBK) och Sigrid Simonsson (Göteborg BC), som tävlat flitigt på Världs- och Europatouren de senaste månaderna, har övertygat i sanden på Skrea Strand. Detsamma gäller Tora Hansson (Iksu beachvolley) och regerande svenska mästaren Anne-Lie Rininsland (Göteborg BC), som blixtbildade ett lag efter att Toras ordinarie spelpartner, Sofia Ögren, på kort varsel tvingats kasta in handduken på grund av skada.

Tvillingarna Kristina och Susanna Thurin (08 Beachvolley Club), som kommer till tävlingen med en färsk fjärdeplats från Europatouren i ryggen, är dock kanske den starkaste guldkandidaten. Laget har stormat fram på ett blåsigt Skrea Strand och har hittills inte förlorat ett enda set under årets upplaga av Swedish Beach Tour, den svenska elittouren.

Enda ordentliga ögonbrynshöjaren är att nyblivna JSM-vinnarna Isabelle Haak, 18, och Fanny Åhman, 17, tagit sig hela vägen till SM-semi. Duon har visserligen vid upprepade tillfällen visat att de kan utmana den svenska beachvolleyeliten, men att de skulle bemästra de extrema väderförhållandena på Skrea Strand på det här sättet och slå ut betydligt mer rutinerade lag är ändå anmärkningsvärt och minst sagt imponerande. Noterbart är också att Isabelle Haak i morgon kliver in på sin sjunde (!) raka tävlingsdag i Falkenberg. Sedan tidigare har hon bärgat guld i både JSM och Mixed-SM.

Hur som helst. I morgon ska det avgöras.
Utgången är kittlande oförutsägbar.
En sak är dock säker.
We are in for a treat!

PS. Volleykanalen livesänder samtliga semifinaler och finaler!


Foto: Falkenbergsbild.se

SPELSCHEMA: Senior-SM:s finaldag


Damer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Semifinal 1 - 2017-08-06 - 10:00
Kristina Thurin (08 Beachvolley Club) / Susanna Thurin (08 Beachvolley Club) vs. Tora Hansson (Iksu beachvolley) / Anne-Lie Rininsland (Göteborg BC)

Semifinal 2 - 2017-08-06 - 11:00
Tadva Yoken (Södertelge VBK) / Sigrid Simonsson (Göteborg BC) vs. Fanny Åhman (Iksu beachvolley) / Isabelle Haak (Engelholms VS)

Herrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Semifinal 1 - 2017-08-06 - 12:00
Peter Lundgren (IFK Helsingborg) / Jakob Tegenrot (Malmö BC) vs. Viktor Jonsson (08 Beachvolley Club) / Petter Jonsson (KFUM Karlskrona)

Semifinal 2 - 2017-08-06 - 13:00
Jakob Johansson (Göteborg BC) / Markus Palm (Fyrishov BC) vs. Björn Berg (Iksu beachvolley) / Alexander Herrmann (Göteborg BC)

PRISPALL & RESULTAT - KLASS FÖR KLASS
U16-SM Flickor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guld: Andrea Johansson / Britta Jansson (Ljungby VBK)
Silver: Mia Birkedal / Cecilia Malm (Danderyds SK)
Brons: Thyra Zetterman (Beachbrothers BC) / Arvidson, Nathalie (KFUM Örebro Volley)

U16-SM Pojkar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guld: Emil Borna / Max Borna (Lunds VK)
Silver: Kalle Blomstedt (Sollentuna VK) / Homayon Najafi (Sollentuna VK)
Brons: Noa Kronstrand (Avesta Volley) / Alfred Mjörnheim (Södertelge VBK)

Fler nyheter

Publicerad: 2017-08-05

Senast uppdaterad: 2017-08-05

Visa fler nyheter

Sponsorer