Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Youth Continental Cup: Åhman/Hellvigs krossar gav guld

David Åhman och Jonatan Hellvig fortsätter skriva svensk beachvolleyhistoria. Igår säkrade de biljetter till Ungdoms-OS i Argentina. Idag dundrade de hem hela Youth Continental Cup (Ungdoms-OS-kvalet) efter kross i både semin och finalen.

Svensk beachvolley går en minst sagt ljus framtid till mötes. Det står klart efter att det europeiska Ungdoms-OS-kvalet avgjorts i Baden, Österrike. Totalt 39 europeiska länder klev in i turneringen. Och när den avslutades under söndag eftermiddag är det alltså blågult högst upp på pallen.

- Igår hade vi svårt att ta in att vi hade kvalificerat oss för OS, och det här är nästan ännu mer overkligt. OS-biljetten var ju redan klar, så vi kunde kliva in på planen och spela avslappnat, helt utan press. Vi bara fortsatte mala på i vårt spel och var väldigt taggade. Spelet flöt på otroligt bra, säger Åhman/Hellvig direkt efter finalmatchen.

Coach Rasmus Jonsson om bedriften:
- Igår blev de det första svenska beachvolleylaget någonsin att kvalificera sig för Ungdoms-OS. Idag blev de det första svenska beachvolleylaget att ta medalj på ett internationellt ungdomsmästerskap. Och inte nog med det. De vann guld. Och de var helt överlägsna. Då ska man dessutom komma ihåg att David och Jonatan är ett år yngre än motståndarna de mött här de senaste dagarna. Så otroligt stort. Det ligger mycket hårt jobb bakom, men det har bevisligen gett utdelning.

- Det här betyder enormt mycket för svensk beachvolley. Här finns verkligen hopp för framtiden. Vi har Europas bästa lag i den här åldersklassen, och hemma i Sverige finns många andra talangfulla unga spelare som visar framfötterna, fortsätter Jonsson.


Vägen till guldet

Åhman/Hellvig drömstartade turneringen under fredagen genom att spela hem två segrar av två möjliga, först mot Turkiet och sedan mot Grekland. Under lördag förmiddag besegrade de sedan Tyskland i gruppfinalen, varför de nu var framme i kvartsfinal där värdnationen Österrike väntade på andra sidan nätet. Och där blev det alltså seger i två raka set, varpå OS-platsen säkrades.

Turneringen var dock inte över där, utan fortsatte under söndagen med semifinaler och medaljmatcher. Och hur det gick där vet ni ju redan. Åhman/Hellvig besegrade Tjeckien i två raka akter under förmiddagens semi (21-19, 21-8) och i den efterföljande finalmatchen mot Nederländerna sköljde svenskarna över motståndet. Segersiffrorna skrevs till förkrossande 21-13, 21-11.

Resan till den säkrade OS-biljetten inleddes dock redan i augusti 2017 när den första kvalrundan avgjordes. Dåvarande teamet David Åhman och Joel Andersson briljerade i sanden i Vaduz, Liechtenstein, och kvalificerade sig för finalkvalet som gruppvinnare efter fem raka segrar och utan att förlora ett enda set. Österrike, Spanien, Kroatien och värdnationen Liechtenstein tvingades alla kapitulera för vårt blågula tandem. Ytterligare sju kvalgrupper avgjordes på samma sätt, där gruppvinnarna och grupptvåorna kvalificerade sig till OS-kvalets finalturnering, som i helgen alltså avgjordes i österrikiska beachvolleymeckat Baden. Av de 39 lag/länder som klev in i det europeiska Ungdoms-OS-kvalet återstod 16 inför starten av helgens tävlande.

”Högsta internationella serniornivå”

Turneringen i Baden var duons andra tillsammans. I mitten av maj landslagslägrade de talangfulla tu i Turkiet tillsammans med några av Sveriges bästa beachvolleylag, något som avslutades med en debut på Världstouren i turkiska Aydin. Tonåringarna, som klev direkt in i Main draw tack vare ett Wild card, gjorde rejält avtryck och besegrade bland annat etablerade och betydligt äldre motståndarna Penninga/Blom (NED). Talangerna slutade sedan på en meriterande niondeplats.

- Potentialen de besitter är enorm. Fortsätter de träna på bra kan de nå högsta internationella seniornivå. Jonatan Hellvig har goda fysiska egenskaper, är väldigt rörlig och har en bollkänsla utöver det vanliga. Man ska dessutom komma ihåg att han inte spelat volleyboll och beachvolley i mer än några få år, vilket gör det här ännu häftigare. Han har tagit stora kliv den senaste tiden och är en jättetalang. David är en atlet, snabb och rörlig och med en väldigt bra kroppskontroll. Det i kombination med hans teknik och spelförståelse gör honom till Europas kanske bästa spelare i sin åldersklass. De här killarna kan verkligen lyfta svensk beachvolley, avslutar coach Jonsson.


FAKTA: 2017-2018 CEV Youth Beach Volleyball Continental Cup Final
Datum: 8-10 juni
Spelplats: Baden, Österrike.
Antal lag: 16 flick, 16 pojk.
Officiell turneringssajt: https://www.cev.eu/BeachVolley-Area/BeachVolley_2BOX.aspx?ID=1025&mID=2116&sID=0&pID=0&chID=0&phaseID=0&champID=0&Mod= Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

FAKTA: Youth Olympic Games Buenos Aires 2018
Datum: 6-18 oktober.
Spelplats: Buenos Aires, Argentina.*
Antal lag: 32 flick, 32 pojk.
Officiell turneringssajt: https://www.buenosaires2018.com/es Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-06-10

Senast uppdaterad: 2018-06-10

Visa fler nyheter

Sponsorer