Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachvolley-SM 2019 avslutades på topp

Årets Beachvolley-SM sammanfattas bäst med orden rekord, publikfest och spelglädje. På mästerskapets sista dag delades det dessutom ut medaljer in i det sista när SM-veckan avslutade med flaggan i topp.

Igår avgjordes Senior-SM inför ett kokande centercourt Länk till annan webbplats. och över 1000 personer i publiken. På mästerskapets sista dag delades veckans allra sista medaljer ut när de olika klasserna i Mixed-SM avgjordes. Miniormästerskapet gick även av stapeln under sommarens sista SM-dag.

Första finalpasset på den sista dagen var finalen i Mixed-SM. Alexander Herrmann och Elisa Niederhauser ställdes mot Tilda Palm och Jakob Johansson på centercourt. Första setet vanns av Palm/Johansson med 14-21 men Niederhauser/Herrmann studsade tillbaka och vann set nummer två med motsvarande 21-14. Sedan väntade ett skiljeset. Ett skiljeset som aldrig ville ta slut. Publiken på centercourt applåderade matchboll efter matchboll men det var två lag som vägrade ge upp. Ett sent taktikbyte av Niederhauser/Herrmann, och försök att utnyttja motståndarnas korta diggeslag, avgjorde till slut setet som slutade 25-23 och därmed även finalen till GBC-duons fördel.


- Det var en försvarsmatch helt klart, många långa bollar och försvar hela tiden, sammanfattade Niederhauser.

Den vinnande duon är en duo även privat och på frågan om de samarbetade lika bra hemma som på plan skrattade de båda.

- Oj det vågar inte jag svara på, skämtade Herrmann och skickade vidare frågan till flickvännen.

- Nja inte alltid kanske men oftast, svarade hon skrattandes.

Prispallsbilden skulle ramas in hemma hos paret Niederhauser/Herrmann som alltså fick vinna guld på mästerskapets sista dag.

U20-Mixed-SM skulle även avgöras och där hade vi Hugo Morency och Ella Sandberg mot Rebecka Dahlgren och Anton Andersson. Efter två setvinster av Morency/Sandberg stod det klart att de vann Juniorernas Mixed-SM 2019.

- Den kändes rätt stabil faktiskt. Jag tycker att vi spelade bra, vi missade lite serve men det var väl det, sa Morency efter finalvinsten.


Sist ut med finalpass på centercourt under årets Beachvolley-SM var U18’s Mixed-SM. Robin Hedman och Mathilda Granberg ställde upp mot Ida Edström och Kalle Blomstedt. Det var Edström/Blomstedt som knep det första setet men efter en vändning av Granberg/Hedman så gick guldet till Umeå och IKSU.

- Vi spelar bra, vi missar lite mycket i första set men sen spelar vi upp oss och vänder matchen, sammanfattade Hedman efter mästerskapets sista prisutdelning.


Miniormästerskapet spelades även klart under söndagen och på banorna på Tylösand spelade 13-åringar och yngre under den gassande solen. Daisy Svensson spelade i flickornas Level 4 och förklarade vad hon tycker är allra roligast med att spela beachvolley;

- Jag tycker att det är väldigt mycket som är roligt. Jag tycker att det är roligt att det finns så många olika sätt. Man kan göra bagger, man kan slå fingerslag, man kan serva och så. I fotboll kan man bara sparka och slå på mål typ men det är så många olika saker man kan göra här.

Mästerskapets sista dag var alltså som de tidigare dagarna i veckan - fullspäckade! Årets Beachvolley-SM bjöd på massvis med underhållande spel runt om de 52 banorna och rekord på flera håll.

- Det här varit fantastiska åtta dagar med rekord på många sätt, som nästan 700 deltagande lag, 52 banor och över 1500 matcher. Dessutom var det ett fullspäckat centercourt, med över tusen åskådare, som följde finalerna i lördagens Senior-SM. Det märks att svensk beachvolley är på frammarsch på flera plan, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på volleybollförbundet.

Volleybollförbundet har arrangerat Beachvolley-SM tillsammans med Beach Travels och önskar tacka samtliga funktionärer, domare, deltagare och åskådare för det fantastiska engagemang och stämning som genomsyrat stranden i Tylösand under veckan. Vi riktar även ett stort tack till Beach Travel för insatsen och engagemanget för att ständigt utveckla Beachvolley-SM. Är det redan för tidigt att längta till nästa års Beachvolley-SM? Det gör i alla fall vi och vi hoppas att vi ses under ännu en fantastisk vecka av Beachvolley-SM nästa år.

Foto: Robert Boman.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-08-04

Senast uppdaterad: 2019-08-04

Visa fler nyheter

Sponsorer