Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Granberg & Brink är Årets genombrott

Röstberättigade spelare och Svensk volleybolls medlemsföreningar har sagt sitt. Felicia Granberg, IKSU, och Alfred Brink, Engelholms VS, är Årets genombrott i svensk beachvolley. Volleyboll.se har tagit sig ett snack med de hyllade tu!

Både Granberg och Brink har den gångna sommaren på allvar presenterat sig på den svenska beachvolleyscenen. Utöver mängder av topprestationer finns nu också ett par prestigefulla utmärkelser som understryker den saken. Felicia och Alfred är Årets genombrott på dam- respektive herrsidan.

Årets genombrott - dam: Felicia Granberg (IKSU)
- Vad roligt, det känns jättekul! Extra speciellt också när det är andra spelare som röstat fram mig, säger Felicia Granberg när volleyboll.se levererar den glada nyheten.

Sin ringa ålder till trots är Felicia Granberg sedan ett par säsonger tillbaka ett givet namn på Swedish Beach Tour-cirkusen. 2019 blev dock året då hon fick det verkliga lyftet och etablerade sig i den absoluta Sverigetoppen. I lag med legendaren Karin Lundqvist skördade hon stora framgångar i sanden under den gångna sommaren. På totalt fyra SBT-framträdanden blev det tre pallplatser, varav två segrar. Den största av de två triumferna kom vid tourfinalen som avgjordes i Nyköping i augusti. Där och då var Granberg minst sagt inne i ett stim, blott en vecka tidigare hade hon nämligen hunnit med att spela hem ett SM-silver på Tylösand.

- När det inför säsongen blev klart att jag skulle spela med Karin blev jag extra motiverad. Vi har tränat mycket ihop, men aldrig spelat match tillsammans. Jag visste att om jag skötte mitt så skulle det här kunna gå riktigt bra. Och det gjorde det ju. Det gick liksom bättre och bättre genom hela sommaren i takt med att vi blev vana med varandra och vågade mer, konstaterar Granberg.

- Det finns många höjdpunkter att titta tillbaka på. Att spela Swedish Beach Tour på hemmaplan i Umeå var speciellt. SM var också en häftig upplevelse, med betydelsefulla matcher på centercourten och mycket folk på läktarna. Sedan var det ju givetvis stort att vinna tourfinalen, det gav ett kvitto på att vi kunde slå alla andra lag.

Ytterligare ett exempel som statuerar hennes storhet är att hon toppar Sverigerankingen när vi sammanfattar beachvolleyåret 2019. Inte illa för en 21-åring. Hon är också nyckelspelare i IKSU:s volleybollag som i skrivande stund toppar tabellen i Division 1 Norra dam. Inte konstigt att hon är full av tillförsikt inför fortsättningen:

- Jag tränar på och ska åka på beachläger i Brasilien i januari för att förbereda mig inför nästa säsong, då det förhoppningsvis blir internationellt spel. Jag vill utmana mig själv och fortsätta utvecklas. Beachvolley är min huvudgren, men jag känner ingen stress att välja. Känslan är att det ger mig väldigt mycket att spela både beachvolley och volleyboll. Skulle vi lyckas gå upp i Elitserien med IKSU vore det givetvis jättekul att prova på det. 

Årets genombrott - herr: Alfred Brink (Engelholms VS)
- Oj, jäklar vad häftigt! Kul att folk tycker att jag spelat bra, det är en bekräftelse som betyder mycket. Sedan känns det som att min spelpartner Joel (Andersson reds. anm.) lika gärna kunde ha fått det, han har varit minst lika bra, säger Brink i en första kommentar till volleyboll.se.

2019 var ett ruskigt genombrottsår för den spelskicklige 19-åringen från Perstorp. Eller vad sägs om fyra Challengersegrar av fyra möjliga samt fyra framträdanden på Swedish Beach Tour med bland annat tre pallplatser, varav en förstaplats från SBT Kalmar? Lägg därtill det imponerande SM-bronset på Tylösand, så förstår du snart varför så många nu lyfter fram honom som beachvolleyårets stora stjärnskott på herrsidan. Kronan på verket är dock givetvis det magnifika bronset från U20-EM som avgjordes i Göteborg i slutet av juni.

- Kan inte säga annat än att det gått långt över förväntan. Utvecklingen har pekat spikrakt uppåt. Vi vann någon Challenger i början på säsongen och det blev liksom startskottet. Vi kände att vi var bra och fick det bekräftat genom resultaten som följde under sommaren. EM-bronset på hemmaplan är brutalt högst upp på listan över alla höjdpunkter. Sedan var ju vår första tourvinst väldigt speciell. Segern på King of the Beach under Summersmash var också stor, konstaterar Alfred.

Det hela har resulterat i att han klättrat till en niondeplats på Sverigerankingen och att han etablerat sig som en av landets bästa och mest lovande beachvolleyspelare.

Att Brink är en exceptionell talang med mognad att axla såväl ansvar som press råder uppenbarligen inga tvivel om. Något som understryker det ytterligare är det faktum att han åtnjuter stora framgångar även på sportgolv. Efter att ha tagit studenten vid Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium i Falköping i juni tog det inte lång tid innan Alfred presenterades som ett av Örkelljunga VK:s första nyförvärv inför elitseriesäsongen 2019/20. Från sin passarposition har han sedan med imponerande självklarhet lett ÖVK till såväl Grand Prix-avancemang som en topposition i elitserietabellen under hösten. Och just det, han har gjort det som lagkapten!

OM ÅRETS GENOMBROTT
Årets genombrott inom svensk beachvolley utses årligen sedan 2001 av röstberättigade spelare (spelare med beachvolleylicens och minst 50 rankingpoäng) och Svensk volleybolls medlemsföreningar. År 2019 pågick omröstningen mellan fredagen den 29 november och fredagen den 6 december. Sammanlagt inkom över 100 röster.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-12-18

Senast uppdaterad: 2019-12-18

Visa fler nyheter

Sponsorer