Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Granberg & Andersson Årets genombrott 2020

Röstberättigade spelare och Svensk volleybolls medlemsföreningar har sagt sitt. Ewelina Granberg, IKSU, och Joel Andersson, Norsjö, är Årets genombrott i svensk beachvolley. Volleyboll.se har tagit sig ett snack med de hyllade tu!

Både Granberg och Andersson är alumner från Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium i Falköping och har det gångna året etablerat sig i toppen av den svenska beachvolleyeliten. Utöver mängder av imponerande prestationer finns nu också ett par prestigefulla utmärkelser som understryker den saken. Ewelina och Joel är Årets genombrott!

Årets genombrott - dam: Ewelina Granberg, 20, IKSU

- Jättekul! Det betyder mycket att andra tycker att jag spelat bra och gått framåt. Extra roligt i och med att det är med- och motspelarna som röstat också, säger Ewelina.

Hur skulle du sammanfatta ditt gångna beachvolleyår?
- Det har varit speciellt, länge visste vi ju inte om det skulle bli någon beachsäsong över huvud taget. Men när det blev "grönt ljus" bestämde vi oss för att spela tillsammans, jag och syrran (Felicia). Vi åkte till Göteborg och tränade med Wesley Pinheiro med siktet inställt på premiärtävlingen på Gotland, och det gav ju resultat. Jag visste att vi hade en hög nivå i oss, men jag hade aldrig vunnit mot de allra bästa tidigare, så det var stort och betydde mycket för mig inför fortsättningen att vi presterade ett sånt resultat.

Resultatet Ewelina pratar om var den förstaplats som bärgades i juni vid årets första Masters-tävling, Visborg Beach Arena Master 2020, där stora delar av Sverige-eliten var på plats. Under sommaren blev det totalt tre Masters-medaljer, en av varje valör, för systrarna Granberg, som nu etablerat sig som ett av landets absolut bästa beachvolleylag.

En snabb titt i backspegeln gör att utvecklingen känns både logisk och väntad. Ewelina har länge varit en aktad talang som genom åren radat upp framskjutna placeringar i olika ungdomsklasser på Beachvolley-SM. På samma sätt var det med äldre systern Felicia, 22, som hade sitt stora genombrott i seniorsammanhang 2019 då hon förärades med samma utmärkelse som Ewelina nu får motta.

- Wesley har stor del i att vi lyckats ta nästa kliv, vi har tränat med honom i flera år. Inför säsongsstarten 2020 körde vi intensivt och kontinuerligt i 6-8 veckor med två bollpass om dagen samt gym och löpning. Vi tränade ihop oss och kom väl förberedda till premiären och fortsatte bygga därifrån, konstaterar Ewelina.

Har du några mål uppsatta inför din fortsatta beachvolleykarriär?
- Jag har inte vågat drömma så stort än, just nu jobbar jag mer med kortsiktiga mål; att bli bättre varje dag. Men det klart att det hade varit kul att spela ett EM eller liknande i framtiden. 

Den IKSU-fostrade talangen är vass även på sportgolv. Under volleybollsäsongen huserar hon som vänsterspiker i Örebro Volley, som är med i toppen av Elitserien och som nyligen kvalificerat sig för 2021 års upplaga av Grand Prix där närkingarna har en titel att försvara.

- Att stå med ett ben i varje volleybollgren gynnar min utveckling. Jag spelar betydelsefulla matcher året runt, vilket är bra för både psyket och fysiken. Grenarna hjälper mig på olika sätt. Jag har exempelvis blivit smartare som volleybollspelare tack vare beachen. Sedan bidrar det också till att jag håller motivationen uppe; jag har alltid något att träna och jobba för, avslutar Ewelina.

Årets genombrott - herr: Joel Andersson, 20, Norsjö VBK

- Kul, det hade jag inte förväntat mig! Känslan är att jag tagit några kliv under det senaste året, roligt att det uppmärksammas och att folk röstat fram mig. Det är ett kvitto och ger en självförtroende-boost, helt klart, säger Joel.

Energiknippet från Norsjö har trots sin ringa ålder en diger meritlista, såväl från volleybollen som beachvolleyn. Inomhus representerar han elitserielaget Örkelljunga VK och är uttagen i herrlandslaget bruttotrupp till EM-kvalet som avgörs i vår.

I sanden har det bland annat blivit tre Junior-SM-guld (2017, 2018, 2019). I par med Alfred Brink har framgångarna sedan fortsatt med ett brons på U20-EM 2019 och en vinst vid Swedish Beach Tour-tävlingen i Kalmar samma år. Under 2020 fylldes prisskåpet på ytterligare, med en Mastersseger i Göteborg samt ett SM-silver i seniorsammanhang.

- Jag och Alfred är jättenöjda med vad vi presterat i år. Känns som sagt att vi tagit några kliv; att vi blivit mer stabila och håller en jämnhög nivå i vårt spel. Vi har spelat bra tidigare år också, men inte under lika långa perioder. SM var det stora målet för året. Att få spela final och ta hem ett silver där var helt klart säsongens höjdpunkt.

Vad är det som gjort att ni tagit det här klivet?
- Vi har blivit ett år äldre och mer fysiska. Tidigare har vi levt mycket på vår bollkontroll och försvarsspelet, men nu har vi nått en ny nivå i anfallsspelet där vi kan gå på fler utvägar för att "döda" bollen. Just den biten har vi jobbat mycket på, tillsammans med snabbare pass och lite olika kombinationer. Vi är inte de största spelarna i cirkusen, så vi försöker hitta andra vägar att bli framgångsrika.

Hur ser du på er fortsatta beachvolleysatsning?
- Under vinterhalvåret är det full fokus på inomhussäsongen och spel i Elitserien med Örkelljunga, men vi vill fortsätta köra beach på somrarna. Det är otroligt kul och givande. Vi utvecklar olika förmågor och styrkor genom att kombinera grenarna. I beachvolley blir det fler bolltouch och ett annat sätt att läsa spelet, vilket vi kan ta med oss inomhus. Från volleybollen är det sedan andra saker som gör att jag blir bättre på beachen.

OM ÅRETS GENOMBROTT
Årets genombrott inom svensk beachvolley utses årligen sedan 2001 av röstberättigade spelare (spelare med beachvolleylicens och minst 50 rankingpoäng) och Svensk volleybolls medlemsföreningar. År 2020 pågick omröstningen mellan 7-13 december.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-12-16

Senast uppdaterad: 2020-12-16

Visa fler nyheter

Sponsorer