Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

FIVB World Tour: Åhman/Hellvig klara för stjärnspäckad tävling

Svenska beachvolleylöftena Jonatan Hellvig och David Åhman tar som wild card plats i kvalet till den fyrstjärniga World Tour-tävlingen som avgörs i Qatar 8-12 mars!

Det här blir första gången vår talangfulla duo tävlar på denna höga nivå. Den absoluta världseliten kommer vara på plats i Doha för att göra upp om prispengar och viktiga rankingpoäng. Klicka här för att kolla in det urstarka startfältet! Länk till annan webbplats.

- Alla världens bästa lag kommer spela i Doha, då tävlingen är en viktig del av kvalet till OS. Samtliga matcher kommer vara oerhört tuffa, men det är den här typen tävlingar vi längtat efter under alla oändliga träningspass vi gjort sedan pandemin bröt ut, säger Rasmus Jonsson, förbundskapten för Sveriges beachvolleyherrar.

- Det har nog aldrig hänt tidigare att två 19-åringar fått ett wild card till en fyrstjärnig World Tour-tävling men David och Jonatan har verkligen gjort avtryck och förtjänat den här chansen. Kommer bli mycket intressant att se vad de kan göra när de slår ur underläge mot den absoluta världseliten, säger Simon Dahl, internationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.


Åhman/Hellvig tillsammans med Rasmus Jonsson efter det säkrade U20-EM-guldet 2020. Foto: CEV.

Åhman/Hellvig, som ingår i SOK:s Topp & Talang-program, har gjort sig ett namn i den väldiga beachvolleyvärlden under de senaste åren. Under ledning av Rasmus Jonsson och tränarlegendaren Anders Kristiansson har de utvecklat en unik, svårbemästrad och spektakulär spelstil – som bland annat innehåller så kallade ”Swedish Jump Sets” – med vilken de revolutionerar idrotten.

Och det är inte bara sättet David och Jonatan spelar på som imponerat. 19-åringarna har dessutom ett gäng starka resultat och prestationer som slår fast att de är ett av världens hetaste unga beachvolleylag.

2018 var det stora genombrottsåret, med seger i Youth Continental Cup, U18-EM-guld, Ungdoms-OS-guld och Lilla Bragdguldet. Under 2019 tog de som 17-åringar steget ut på den största av beachvolleyscener, FIVB World Tour, vilket bland annat resulterade i ett historiskt brons vid en enstjärnig tävling i Doha, vilket var Sveriges första medalj på herrsidan i världstoursammanhang. 

Trots att pågående pandemi begränsade möjligheterna att tävla fortsatte den fina utvecklingen under 2020. SM-guld, U20-EM-guld och ett historiskt första World Tour-guld är några av bevisen för detta. I slutet av året fick de dessutom möjlighet att sparra mot några av världens bästa spelare och lag under ett läger på Teneriffa. Och de gjorde det framgångsrikt, med flera prestigefulla segrar i träningsmatcher som resultat.

Väl i storturneringen i Doha, där flera av dessa topplag deltar, är det dock riktig match som gäller, med allt vad det innebär.

- Vi har fått bra kvitton på att vi har utvecklats i och med segrar mot väldigt meriterade lag under försäsongen. Motståndarna tycker det är oerhört frustrerande att möta vår spelstil, som är helt annorlunda mot vad de är vana vid och som vi tror stenhårt på är vår väg mot världstoppen. Vi är väldigt taggade inför turneringen och det ska bli kul att få prova vingarna mot den här typen av motstånd även i officiella tävlingar. Det viktigaste blir att vi vågar lita på våra koncept och vågar spela vårt spel även när pressen är som störst, det är nyckeln till både kort- och långsiktig framgång, avslutar Rasmus Jonsson.


Högst upp på pallen vid World Tour-tävlingen i Montpellier, Frankrike, 2020. Foto: FIVB.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-02-18

Senast uppdaterad: 2021-02-18

Visa fler nyheter

Sponsorer