Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachvolley: Hejdå World Tour! Hej Beach Pro Tour!

Den internationella proffstouren i beachvolley får en ny skepnad 2022. World Tour görs om. Det nya begreppet är Beach Pro Tour och kommer istället för fem nivåer nu innehålla tre typer: Elite, Challenge och Future.

Den nya touren får sin start i Rio de Janeiro, Brasilien, i mars 2022 och på spelprogrammet för den högsta nivån av tävlingar det kommande året finns bland annat Kapstaden i Sydafrika, Ostrava i Tjeckien, Jurmala i Lettland, Gstaad i Schweiz, Röda Havet i Egypten, Nanjing i Kina, Doha i Qatar och Sydney i Australien.

Nyheten lanseras av företaget Volleyball World som ägs av FIVB, det internationella volleybollförbundet, ihop med investmentbolaget CVC Capital Partners.

Den största förändringen med det nya konceptet är att toppnivån av tävlingar kommer innehålla enbart 16 lag per kön istället för som tidigare 32. De tävlingarna spelas utan att föregås av kval. Kategorin byter också namn till ”Elite” och borta är de tidigare motsvarande begreppen ”5-star” och ”4-star”.

Elite-tävlingarna kommer spelas i formatet poolspel och singeleliminering, och ska bestå av sammanlagt 64 matcher för de tävlingar som arrangerar både dam- och herrklass. Avsikten är att Elite-tävlingarna ska tv-produceras på högsta nivå och tv-sändas brett. På så sätt ska arrangerande städer och andra partners exponeras på bästa sätt runtom i världen. Atmosfären runt tävlingarna ska vara festival-liknande.

Varje säsong avslutas med ”The Finals” dit de 10 bästa lagen kvalar in.

Under Elite spelas Challenger-tävlingar som har 24 lag med plats för 32 kvallag, och den tredje nivån är så kallade Future-tävlingar innehållande 16 lag med 16 kvallag.

 

De här tävlingarna ska med kval pågå i fyra till fem dagar och bestå av så kallat modifierat poolspel följt av singeleliminering. I kvalet tillämpas singeleliminering.

– Vi vet ännu inte riktigt hur det här påverkar oss här i Sverige. Vi tittar närmare på vad det är får för konsekvenser, men det är oavsett det spännande att vara en del i en sport som aktivt vill utvecklas, säger Simon Dahl, internationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

Formellt kommer ”Volleyball World Beach Pro Tour” ersätta ”FIVB Beach Volleyball World Tour”.
OS, VM, EM och Continental Cup påverkas inte av ändringen.

I nuläget finns 12 Elite-tävlingar med på det officiella spelschemat för Beach Pro Tour Elite.

FIVB presenterar nyheten om Beach Pro Tour här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fler nyheter

Publicerad: 2021-10-12

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Visa fler nyheter

Sponsorer