Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

King Of The Court: Tre svenska lag spelar Europafinalen

I dag, tisdag, inleds kvalet till King Of The Court-finalen med Sanna Thurin/Tina Thurin och Alfred Brink/Joel Andersson. Under onsdagen tävlar David Åhman/Jonatan Hellvig för första gången sedan EM-guldet. Här är info, kommentarer och länkar.

King Of The Court är en annorlunda och snabbare spelform av beachvolley där man spelar på tid och lag slås ut efter hand.

Nu, 6-11 september i Utrecht, Nederländerna, spelas Europafinalen i den här tävlingsformen. Åhman/Hellvig vann förra årets final och kom sedan trea i världsfinalen i Doha i början av januari i år.

Åhman/Hellvig är därmed direktkvalificerade till main draw som startar under onsdagen, och i gruppen har de bland andra fått Perusic/Schweiner, Tjeckien, vilket betyder repris av EM-finalen för bara några veckor sedan.

Sverige kommer också till start med två kvallag. Thurin/Thurin fick en plats via sina poäng på världsrankingen.

– Superkul att vara på plats här i Utrecht för att spela King of The Court-finalen. Det är tufft motstånd så det gäller att spela bra från början och hålla en tuff servepress för att komma över till vinnarsidan. Vi är taggade, säger Tina Thurin.

På plats är även Brink/Andersson som kvalade in genom den svenska deltävlingen på Tylösand i slutet av juli.

– Det ska bli oerhört spännande att spela vår första internationella turnering ihop. Vi har inte mött något av lagen tidigare så det är svårt att veta vad som väntar oss. Vi har varit ifrån varandra i en månad, så vi hoppas att samspelet fortfarande sitter i och vi kan spela på en bra nivå. Men framför allt så ska det bli otroligt roligt att spela King Of The Court igen. Det är en väldigt rolig spelform, så det kommer bli en upplevelse oavsett resultat, säger Joel Andersson.

För Åhman/Hellvig kommer nu första tävlingstillfället sedan EM-succén.

– 

Vi har precis kommit ner till Ttrecht och kört ett bra träningspass. Vi spelar första gruppspelet imorgon kväll och är riktigt taggade. Det är alltid bra tryck på arenan här så det ska bli kul, säger Jonatan Hellvig.

Om de svenska chanserna säger herrarnas förbundskapten Rasmus Jonsson:

– David och Jonatan har chans att vara med och utmana om titeln. Men det finns ingen garanti med det här spelformatet. Här är det viktigt att överleva första omgången, att man tar några side-outs när man väl kommer över, annars kan det snabbt vara kört. För Affi och Joel är nyckeln att ta sig till side-outsidan. Tar de sig väl över dit finns det chans att det går jättebra.Prispallen från den svenska deltvlingen av King Of The Court i juli. Kvalplatser till finalen i Utrecht låg i potten. Eftersom vinnande David Åhman/Jonatan Hellvig redan var kvalificerade gick herrplatsen till tvåorna Alfred Brink/Joel Andersson (till vänster). I damklassen tog danskorna Clara Windeleff/Sofia Bisgaard segern och finalplatsen. Tvåorna Sanna Thurin/Tina Thurin (till vänster) tog sig senare till KOTC-finalen via rankingpoäng.Guide till King Of The Court-finalen


Datum: 6-11 september
Plats: Utrecht, Nederländerna
Klasser: Damer, Herrar
Kvalet: 6 september. 15 lag per kön, varav fem går till main draw.
Main draw: 7-11 september. 20 lag per kön.

De svenska lagen
Sanna Thurin/Tina Thurin inleder sitt spel 12.50.
Alfred Brink/Joel Andersson inleder sitt spel 17.05.
David Åhman/Jonatan Hellvig inleder sitt spel under onsdagen.

Streaming från King Of The Court i Utrecht finns på CEV:s YouTube-kanal här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Spelschema och resultat finns på King Of The Courts hemsida här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Fler nyheter

Publicerad: 2022-09-06

Senast uppdaterad: 2022-09-06

Visa fler nyheter

Sponsorer