Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

King of the Court: Åhman/Hellvig klara för ny storfinal

Ny storturnering. Ny final. Åhman/Hellvig har gjort det igen!

David Åhman / Jonatan Hellvig gör den här veckan sitt första framträdande på den internationella beachvolleyscenen sedan det bragdartade EM-guldet i slutet av augusti. Och storformen ser ut att hålla sig. Under lördagskvällen spelade duon hem en finalplats i Europafinalen av King Of The Court, som avgörs i Utrecht, Nederländerna, 6-11 september.

- Det känns riktigt kul att vara i final igen! De senaste två rundorna har varit lite knackiga från vår sida då vi inte riktigt fått till spelet som vi vill. Det var riktigt tajt idag men vi lyckades gå om Estland sista minuten och säkra en plats i finalen imorgon, säger David Åhman.

Åhman/Hellvig vann samma turnering förra året, men en hel del har hänt med både formatet, prestigen och konkurrensen sedan dess. Årets upplaga är enormt stjärnspäckad, med merparten av Europas allra bästa lag i startfältet; däribland samtliga tre som tog plats på podiet vid EM i München i slutet av augusti.

Vägen till finalspelet

Den storslagna turneringen inleddes i tisdags med kvalspel. Åhman/Hellvig klev dock ner i sanden först under onsdagen då det var dags för Main draw att dundra igång. 20-åringarna imponerade stort i gruppspelet genom att överlägset vinna första och andra omgången, medan de fick nöja sig med en enda poängs segermarginal i tredje rundan över tvåan Wickler/Sagstetter, Tyskland.

I fredagens kvartsfinalspel startade de blågula långsammare, men spelade som bäst när det gällde som mest. I den sista rundan vann de slutligen med två poängs marginal.

Semifinalen, som alltså spelades under lördagskvällen, inleddes i sin tur med en tredjeplats i den första rundan, där norska superduon Anders Mol / Christian Sørum dominerade med 15 raka poäng. I den efterföljande omgången växlade Åhman/Hellvig upp och spelade hem 14 "pinnar", vilket räckte till en andraplats, på nytt bakom Mol/Sørum (16). De regerande olympiska mästarna från grannlandet i väst lade sedan även beslag på förstaplatsen i den tredje och sista omgången med sina tolv poäng, tätt följda av David och Jonatan som länge pressades av skickliga estländarna Nõlvak/Tiisaar (8).

Noterbart är att det här var första gången Åhman/Hellvig och Mol/Sørum möttes sedan den gastkramande EM-semin för snart tre veckor sedan, då David och Jonatan detroniserade norrmännen som då klev in i mästerskapet som trefaldiga Europamästare, världsmästare och olympiska mästare.

Finalen avgörs 20:15 under söndagskvällen och visas på www.eurovolley.tv! Länk till annan webbplats. 


Guide till King Of The Court-finalen
Datum: 6-11 september
Plats: Utrecht, Nederländerna
Klasser: Damer, Herrar
Kvalet: 6 september. 15 lag per kön, varav fem går till main draw.
Main draw: 7-11 september. 20 lag per kön.

Kort om King of the Court:
King Of The Court är en annorlunda och snabbare spelform av beachvolley där man spelar på tid och lag slås ut efter hand. Åhman/Hellvig vann förra årets Europafinal och kom sedan trea i världsfinalen i Doha i början av januari i år.

Streaming från King Of The Court i Utrecht finns på www.eurovolley.tv Länk till annan webbplats..
Spelschema och resultat finns på King Of The Courts hemsida, här Länk till annan webbplats..

Fler nyheter

Publicerad: 2022-09-10

Senast uppdaterad: 2022-09-10

Visa fler nyheter

Sponsorer