Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

King of the Court: Silver till Åhman/Hellvig efter heroisk upphämtning

David Åhman och Jonatan Hellvig har visat beachvolleyvärlden att augusti månads bragdartade EM-guld i München inte var någon slump. Under söndagens Europafinal av King of the Court i Utrecht, Nederländerna, spelade duon hem andraplatsen.

Efter en lång och framgångsrik tävlingsvecka, som inleddes i onsdags med gruppspel och sedan fortsatte med slutspelsomgångar, fann sig Åhman/Hellvig i söndagens finalpass tillsammans med ytterligare fyra av Europas allra bästa beachvolleylag med vilka man tävlade om att krönas till kontinentens beachvolleykungar i den spektakulära och intensiva spelformen King of the Court.

20-åringarna rivstartade och kopplade tidigt greppet om första rundan av totalt tre och släppte sedan aldrig taget. 15 insamlade poäng var hela sju mer än närmast jagande Anders Mol / Christian Sørum, norska superduon som är både regerande olympiska mästare och världsmästare.

De blågula fortsatte sedan trycka gasen i bott när den andra omgången tog vid och dundrade snabbt hem sju tunga poäng vilket skänkte tidigt lugn och ett betryggande avstånd ned till övriga lag. David och Jonatan kunde därmed spela avslappnat och visade upp hela sitt register när de gick fram till 18 poäng redan efter åtta minuters spel. När 15 minuter hade passerat och klockan slutligen tickat ner till noll var svenskarnas poängtotal uppe i förkrossande 23; hela 16 (!) före estländska tvåorna Nõlvak/Tiisaar (7).

Den tredje och avgörande omgången började dessvärre tyngre för Åhman/Hellvig som hamnade på efterkälken direkt. Mol/Sørum och Nõlvak/Tiisaar hade hunnit samla ihop fem poäng vardera innan David och Jonatan lyckades spela hem sin första. Avståndet upp till motståndarna såg än mer ointagligt ut med fem minuter kvar då David och Jonatan stod på blott två pinnar, men en heroisk upphämtning som inleddes med 4:30 kvar på klockan gjorde att de blågula lyckades lägga beslag på silverpengen i turneringen, som slutligen vanns av Mol/Sørum. Valören på svenskarnas medaljer säkrades dramatiskt nog i den allra sista bollen i duell med Nõlvak/Tiisaar.

- Vi är verkligen nöjda med vår prestation i finalen! Synd att vi hamnar efter lite i sista rundan men väldigt kul att vi ändå lyckas hämta upp det på slutet och ta silvret. Sista bollen blev verkligen helt avgörande, säger Jonatan Hellvig.Finalresultat
Runda 1
Åhman/Hellvig (SWE) 15 poäng
Mol/Sørum (NOR) 8 p
Berntsen/Mol (NOR) 7 p
Nõlvak/Tiisaar (EST) 5 p
Varenhorst/Penninga (NED) 4 p (utslagna)

Runda 2
Åhman/Hellvig (SWE) 23 p
Nõlvak/Tiisaar (EST) 7 p
Mol/Sørum (NOR) 5 p
Berntsen/Mol (NOR) 1 p (utslagna)

Runda 3
Mol/Sørum (NOR) 14 p
Åhman/Hellvig (SWE) 10 p
Nõlvak/Tiisaar (EST) 10 p

Slutställning
1. Mol/Sørum (NOR) € 17 500
2. Åhman/Hellvig (SWE) € 12 500
3. Nõlvak/Tiisaar (EST) € 10 000
Länk till fullständiga resultat! Länk till annan webbplats.

Guide till King Of The Court-finalen
Datum: 6-11 september
Plats: Utrecht, Nederländerna
Klasser: Damer, Herrar
Kvalet: 6 september. 15 lag per kön, varav fem går till main draw.
Main draw: 7-11 september. 20 lag per kön.

Kort om King of the Court:
King Of The Court är en annorlunda och snabbare spelform av beachvolley där man spelar på tid och lag slås ut efter hand. Åhman/Hellvig vann förra årets Europafinal och kom sedan trea i världsfinalen i Doha i början av januari i år.

Se King Of The Court-turneringen i efterhand på www.eurovolley.tv Länk till annan webbplats.!

Fler nyheter

Publicerad: 2022-09-11

Senast uppdaterad: 2022-09-11

Visa fler nyheter

Sponsorer