Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beach Pro Tour: Åhman/Hellvig i final på högsta världstournivån efter dubbla slutspelsrysare

Svenska beachvolleysensationerna David Åhman, 20, och Jonatan Hellvig, 21, är i final vid veckans världstourtävling i Kapstaden efter en ny rysare i semifinalen mot förra årets världsettor, Cherif/Ahmed (Qatar).

Det blev förlust i det inledande monstersetet, men Åhman/Hellvig vände på steken och vann de två efterföljande akterna övertygande. Segersiffrorna skrevs till 33-35, 21-16, 15-11. Tävlingen spelas på den allra högsta nivån, Beach Pro Tour Elite16, där bara de allra bästa lagen i världen får delta.

- Riktigt skön seger! Det var en tuff match med svåra vindförhållanden, så extra kul att vi lyckas vinna. Vi visste att vi kan slå dem och det blev ju tredje gången gillt, säger Jonatan Hellvig.

David och Jonatan tog revansch på Cherif/Ahmed för den tajta förlusten i den inledande gruppspelsfasen, där det i övrigt blev två klara segrar mot Bello-bröderna (ENG) och Luini/Penninga (NED). Svenskarna avancerade till lördagens kvartsfinalspel som grupptvåor och redan där och då hade de säkrat sin bästa placering någonsin på den allra högsta världstournivån, Elite16.

Men de skulle alltså snabbt höja "personbästat" ytterligare. För motståndet i kvarten, som avgjordes under eftermiddagen, stod världstvåorna Brouwer/Meeuwsen (NED), som tvingades kapitulera efter en megarysare där skiljeset avgjordes först vid 25-23. Och i den efterföljande semifinalen, som spelades under lördagskvällen, blev det alltså ny seger och avancemang till söndagens finalmatch.

Väl där väntar en repris från EM-semin då norska världsettorna Mol/Sørum kommer rada upp på andra sidan nät. Matchstart 15:30 svensk tid. Oavsett hur det går där kommer David och Jonatan få kliva upp på pallen för femte (!) storturneringen i följd.

Åhman/Hellvig har ett fantastiskt fint facit det senaste halvåret, då de etablerat sig i den absoluta världstoppen. Augusti månads sensationella EM-guld i München sticker givetvis ut. Dessutom finns ytterligare fyra pallplatser att stoltsera med, varav den senaste kom gångna helgen när de fick ställa sig högst upp på podiet vid Beach Pro Tour Challenge Dubai, en turnering på den näst högsta världstournivån.

Duon har klättrar stadigt på världsrankingen under året och är nu på tolfte plats. Och vi kan redan nu med säkerhet säga att de kommer ta ytterligare kliv när poängen från veckans turnering i Kapstaden trillar in.

Hela turneringen sänds på Volleyball TV Länk till annan webbplats.!
Spelschema och resultat finns på den officiella turneringssajten! Länk till annan webbplats. Där publiceras också bilder och klipp från varje match.

Följ Svensk volleyboll på Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats. för dagliga uppdateringar från turneringen.

Beach Pro Tour Elite16 Cape Town
Datum: 3-6 november
Antal lag: 16 i main draw, 16 i kvalturneringen
Prispengar: 150 000 USD
Format: Lagen delas upp i fyra fyrlagsgrupper. De två bästa lagen från varje grupp kvalificerar sig för slutspel, där singeleliminering gäller från kvartsfinal till medaljmatcher.
Officiell turneringssajt: https://en.volleyballworld.com/beachvolleyball/competitions/beach-pro-tour-2022/events/elite16/cape-town-south-africa/ Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2022-11-05

Senast uppdaterad: 2022-11-05

Visa fler nyheter

Sponsorer