Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Queen & King of the Court: Åhman/Hellvig och Thurin/Thurin jagar kronorna i världsfinalen

11-14 januari avgörs Queen & King of the Court Crown Series Finals i Doha, Qatar. Svenska världsstjärnorna David Åhman och Jonatan Hellvig är på plats för att göra anspråk på tronen på herrsidan. Även på damsidan finns blågula aspiranter i form tvillingarna Sanna och Tina Thurin.

David Åhman jublar under Europafinalen av King of the Court i september. Foto: CEV.

Ganska exakt två månader har passerat sedan vi senast såg våra svenska världstior Åhman/Hellvig tävla i sanden. Men nu är det dags igen. Duon inleder beachvolleyåret 2023 med världsfinalen av Queen & King of the Court, där de i kamp med 14 av världens främsta lag gör upp om att krönas till beachvolleykungar i den spektakulära och intensiva spelformen.

Tvåa i Europafinalen i september 2022 och trea vid världsfinalen för ett år sedan. Med tanke på sitt starka facit hör David och Jonatan onekligen till favoriterna inför veckans tävling, som startar onsdagen den 11 januari.

Åhman/Hellvig kliver dock ner i sanden först under torsdagen, då deras kvartsfinalgrupp C avgörs. Där heter motståndarna Field/Friend (USA), Henning/Winter (Tyskland), Pascariuc/Leitner (Österrike) och Penninga/Luini (Nederländerna).

Samma dag äntrar även fyrfaldiga svenska mästarna Sanna och Tina Thurin tävlingen på damsidan. Piersma/Bekhuis (Nederländerna), Grudzinskaite/Grudzinskaite (Litauen), Helland-Hansen/Olimstad (Norge) och Vergé-Depré/Bentele (Schweiz) står för motståndet i kvartsfinalspelet.

För att ta sig vidare till fredagens semifinalspel krävs att våra svenska lag placerar sig bland de tre främsta i sina respektive kvartsfinaler.

Streaming finns på watch.kingofthecourt.com Länk till annan webbplats.
Spelschema och resultat finns på King Of The Courts hemsida. Länk till annan webbplats.

Följ Svensk volleyboll på Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats. för dagliga uppdateringar.

Inramningen under Europafinalen av King of the Court. Foto: CEV.

OS i sikte

Under 2022 etablerade sig Åhman/Hellvig i den absoluta världseliten. Totalt sex pallplatser blev det, varav fem kom i en mäktig följd som startade med det sensationella EM-guldet i München i augusti.

Den drös av rankingpoäng som följde av andraplatsen vid november månads Elite16-turnering i Kapstaden, där David och Jonatan presterade en personbästa andraplats på den allra högsta världstournivån, innebar att de klättrade upp på tionde plats på världsrankingen. En viktig milstolpe, som ger dem optimala förutsättningar att konkurrera om avancemang till 2024 års OS i Paris.

Åhman/Hellvig tränas av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson, som är nominerade till Idrottsgalan 2023 i kategorin Årets ledare. David och Jonatan är i sin tur nominerade som Årets nykomlingar. Galan går av stapeln måndagen den 16 januari i Globen och sänds i SVT.

Teamet var även huvudnumret i söndagens Sportspegeln – se det fem minuter långa inslaget här! Länk till annan webbplats.

Här finns mer information om teamet och dess OS-satsning Länk till annan webbplats., som stöttas av Sveriges Olympiska Kommitté.

Guide till King Of The Court-finalen

Datum: 11-14 januari
Plats: Doha, Qatar
Antal lag: 15 lag per kön
Streaming finns på watch.kingofthecourt.com Länk till annan webbplats.
Spelschema och resultat finns på King Of The Courts hemsida. Länk till annan webbplats.

Kort om King of the Court:
King Of The Court är en annorlunda och snabbare spelform av beachvolley där man spelar på tid och lag slås ut efter hand. Åhman/Hellvig blev två i 2022 års Europafinal och kom trea vid förra årets världsfinal.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-01-10

Senast uppdaterad: 2023-01-17

Visa fler nyheter

Sponsorer