Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Klart: Här är Åhman/Hellvigs EM-motståndare

2023 års Beachvolley-EM avgörs 2-6 augusti i Wien, Österrike. Svenska dunderduon David Åhman och Jonatan Hellvig kliver in i mästerskapet som regerande mästare. Nu vet vi vilka våra 21-åriga beachvolleykometer ställs mot i den inledande gruppspelsfasen!

Foto: Volleyballworld

Med en och en halv månad till EM-premiären genomgördes lottningen i Wien under onsdagskvällen. De totalt 32 deltagande lagen delades upp i åtta grupper om fyra lag i varje.

Våra blågula Europamästarna från 2022 hamnade i grupp C tillsammans med 19-åriga sensationerna Canet/Rotar (Frankrike), skickliga Varenhorst/Luini (Nederländerna) och Nõlvak/Tiisaar (Estland) som slutade femma på VM förra året.

Förbundskapten Rasmus Jonsson om motståndet som väntar:
- Alla grupper i EM är tuffa och det viktigaste kommer vara vi står för bra prestationer. Det är modifierat gruppspel i EM, vilket betyder att det är två matcher per lag i gruppen. Vi möter Varenhorst/Luini i första matchen, där sedan vinnaren möter vinnaren mellan Estland och Frankrike. 212 cm långa holländaren Christian Varenhorst är väldigt rutinerad, med bland annat VM-silver, femteplats på OS och EM-medalj, så det kommer bli en svår nöt att knäcka.

- Canet/Rotar är ett ungt, lovande par som vann Junior-VM för två år sedan. Nolvak/Tiisaar vann i sin tur King of the Court i Miami tidigare i år och lever mycket på att Mart Tiisaar är en av tourens bästa blockare, fortsätter Jonsson.

Grafik: CEV.

Mästerskapet avgörs på den konstgjorda ön Donauinsel och inramningen kommer vara fantastisk.

I det stentuffa startfältet återfinns 10 av världens 15 högst rankade lag.

Tävlingen inleds som tidigare nämnts med modifierat gruppspel och fortsätter därefter med singeliminering i slutspelsfasen. Mästare koras söndagen den 6 augusti, då det spelas semifinaler och medaljmatcher.

Foto: CEV.

Vid förra årets upplaga av Beachvolley-EM i tyska München gjorde Åhman/Hellvig mästerskapsdebut i seniorsammanhang. Men uppladdningen inför tävlingen kunde minst sagt varit bättre.

En fraktur på Jonatan Hellvigs ena hand hade hållt laget borta från tävlingsspel i nära två månader, men de hann tack och lov bli spelklara. Väl igång i EM-sanden chockade de allt och alla genom att lägga beslag på Europamästartiteln. Längs vägen detroniserade man Norges Mol/Sørum, som klev in i mästerskapet med fyra raka EM-guld samt som både världs- och olympiamästare.

Du som vill uppleva beachvolleyfesten på plats och heja fram David, Jonatan och det svenska ledarteamet kan köpa biljetter till evenemanget här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information om mästerskapet publiceras löpande på Europeiska Volleybollförbundets officiella turneringssajt! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-06-21

Senast uppdaterad: 2023-06-21

Visa fler nyheter

Sponsorer