Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Swedish Beach Tour: Andra raka för Grahn/Isaksson och nytt guld för "Twins Thurin" i Västerås

Västerås SBT 5-star är avgjord och vilken helg det blev till slut! Tillsammans med Västerås Volleybollklubb & Västerås Beach Club summerar vi en händelserik turnering, bestående av påfrestande väderlek men framför allt ett tourstopp genomsyrat av Cityfestivalens festliga stämning. På damsidan bärgade Twins Thurin ännu ett guld till protokollet och i herrarnas klass imponerade Grahn/Isaksson återigen och plockade sin andra raka tourseger.

Text: Andreas Härneman

Medaljörerna på SBT 5-star Västerås 2023! Foto: Johan Almblad

Under fredagsmorgonen inleddes säsongens tredje tourstopp, SBT 5-star Västerås och det bjöds inledningsvis på strålande väder och det mesta gick enligt plan. Sedan kom en ordentlig regnskur, som höll i sig näst intill resten av dagen, blandat med både åska och blixtar. Våra spelare, arrangörer, domare och publik kämpade tappert dagen igenom och bortsett från ett mindre avbrott på grund av åska så lyckades ändå samtliga matcher spelas klart.

På lördagen var det dags för slutspel och inför fulla läktare och “glassigt” väder spelades finalerna under eftermiddagen. I herrarnas final ställdes Joel Andersson & Alfred Brink mot Theodor Grahn & Linus Isaksson, efter att de sistnämnda blivit direktkvalificerade till final då Erik Ask/Jacob Hölting Nilsson blivit tvungna att lämna walkover i semifinalen. Klockan 16:15 på lördagseftermiddagen gick startsignalen och det blev en jämn drabbning. Första set vann Grahn/Isaksson övertygande men Andersson/Brink lyckades hämta ikapp, efter seger med 21-18 i andra set. I tredje avgörande set blev det till slut de yngre pojkarna som imponerade mest och efter att Linus Isaksson placerat in 15-8 kunde de bryta ut i ett segervrål. Guldet är Grahn/Isaksson:s andra i följd, efter att man även vann under det senaste tourstoppet i Umeå. Länk till annan webbplats.

– Det var verkligen ett grymt roligt och bra arrangerat tourstopp, som bjöd på två dagar med helt olika förutsättningar. En mycket svårspelad första dag och en tveksam start i gruppspelet men väl framme i åttondelsfinalen kändes vårt spel mycket bättre. Därefter stämde det mesta, en tuff seger i kvartsfinalen bäddade för en mäktig semifinal som tyvärr inte blev av på grund av skada. Finalen var en svängig och jämn kamp men med bra block och försvar lyckades vi till slut ta hem segern. Att det dessutom råkade vara andra segern i rad känns jättekul, säger Theodor Grahn och Joel Isaksson i en intervju med Swedish Beach Tour.

Theodor Grahn & Linus Isaksson har haft en imponerande start på touren 2023. Foto: Johan Almblad

I damernas klass var veteranerna Tina och Sanna Thurin tillbaks på touren igen och i finalen ställdes de mot det nykomponerade paret bestående av välrutinerade Sara Cavretti och den unga talangen från Habo, Line Andersson. Matchen inleddes starkt från stockholmstvillingarna, som kammade hem första set komfortabelt med 21-14. Andra set var jämnare, där Cavretti/Andersson kämpade hårt för att ta matchen till ett tredje avgörande skiljeset. Thurin/Thurin:s rutin var dock påtaglig och när det väl gällde som mest så gjorde man det som krävdes för att vinna. 22-20 i andra set innebar en 2-0 seger för våra svenska beachvolleytvillingar och ett nytt tourguld att addera till sitt starka CV.

– Det känns superkul, både att få spela på hemmaplan i Sverige och även att få möta de svenska lagen igen! Det var många spännande matcher under helgen och arrangemanget var grymt fixat! Första dagen möttes vi av ösregn och det var en tuff utmaning, men sedan under finaldagen var det strålande sol, säger Sanna och Tina Thurin i en intervju med Swedish Beach Tour.

Hur var det att vinna hemma i Sverige igen och vad väntar härnäst för er?

– Segern känns såklart jättebra. Vi har varit iväg på flera världstourer nu i början av säsongen vilket har varit väldigt kul och nu blev det ett stopp här hemma i Sverige. Nu härnäst på fredag åker vi till Schweiz där vi har fått ett wild card till deras nationella tour, så det är bara att ladda om och köra på, avslutar Sanna och Tina.

Nytt guld för Sanna och Tina Thurin när man kom hem till Sverige för Västerås SBT 5-star! Foto: Johan Almblad

Prispall damklassen

  1. Sanna Thurin / Tina Thurin (08 Beachvolley Club)
  2. Line Andersson (Habo Wolley) / Sara Cavretti (Beachbrothers Beachvolley Club)
  3. Isabelle Reffel (Lidingö Sportklubb) / Fanny Åhman (Stöcke IF) & Camilla Nilsson(Nyköpings Frisksportklubb) / Selma Robinson (Göteborg Beachvolley Club)

Prispall herrklassen

  1. Linus Isaksson (Slow Down Beachvolleyclub Roslagen) / Theodor Grahn (Habo Wolley)
  2. Joel Andersson / Alfred Brink (Norsjö Volleybollklubb)
  3. Erik Ask (Västerås Volleybollklubb) / Jacob Hölting Nilsson (Ystads Volleybollklubb) & Manne Norman / Mårten Norman (08 Beachvolley Club)

Övriga resultat Västerås SBT 5-star Länk till annan webbplats.

Projektledare för SBT Västerås, Cassandra Arntsen, summerar helgen:

– Två dagar innefattande gemenskap, glädje och högklassig beachvolleyboll i alla slags väderlag är genomfört. Vi satte tidigt i planeringen upp två mål för arrangemanget: att sätta beachvolleyboll i Västerås på kartan likväl som att erbjuda ett helhetskoncept för spelarna. Goodiebags och festival entré för alla spelare var en del i denna satsning. Något jag som projektledare anser har uppnåtts. Vi har tillsammans format en oförglömlig helg, fylld av glädje och värme vilket aldrig hade varit möjlig utan tävlingsledningen Emmie Wahlström och David Ask, följt av alla funktionärer, domare, publik, dj’s och våra otroliga spelare. Stort tack för att ni bidragit till ett magiskt tourstopp i Västerås!

Om Swedish beach Tour (SBT)

SBT:s elittour reser varje år land och rike runt till underbara svenska sommarstäder. Där gör Sveriges främsta lag gör upp om ära, prispengar och stora mängder rankingpoäng på en inramad centercourt som blir en mötesplats där livesporten, musiken, besökarna, sponsorerna och sidoevents tillsammans skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

SBT utgör grunden i Svenska Volleybollförbundets tävlingssystem för beachvolley, som rymmer tävlingar för alltifrån nybörjare och glada amatörer, hela vägen upp till spelare som satsar mot svensk elit och internationell karriär. SBT består av totalt fem tävlingsnivåer och liknar i mångt och mycket ett seriesystem med en tydlig utvecklingsstege för både spelare och arrangörer. De olika tävlingsnivåerna särskiljs med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på tävlingen; ju fler stjärnor, desto högre nivå. 4- och 5-stjärniga tävlingar ingår i elittouren.

Vi gratulerar återigen Grahn/Isaksson & “Twins Thurin” till gulden och tackar arrangören Västerås Volleybollklubb och Västerås Beach Club för en väl genomförd turnering, på återseende!

Nästa tourstopp – Beach Center SBT 5-star!

Vi blickar framåt och redan nästa helg är det dags igen! Sveriges största beachvolleyförening, Göteborg Beachvolley Club (GBC), arrangerar ett sommarevenemang av hög klass. Kom och ta del av god mat och dryck, god stämning och se de bästa spelarna i Sverige göra upp om segern. Vi ses i Göteborg 8-9 juli!

LÄNKAR

Officiell turneringsida Länk till annan webbplats.

Spelschema och resultat Västerås SBT 5-Star Länk till annan webbplats.

Livestreaming SBT 2023 – All info du behöver! Länk till annan webbplats.

SBT – Alla tio deltävlingar! Länk till annan webbplats.

Nästa tourstopp – Beach Center SBT 5-star 8-9 juli! Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-07-02

Senast uppdaterad: 2023-07-02

Visa fler nyheter

Sponsorer