Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Swedish Beach Tour: Ung västeråstalang premiärspelar på hemmaplan

En av sommarens mest spännande nyheter går av stapeln imorgon, Västerås SBT 5-star! Västerås Beach club och Västerås Volleybollklubb kliver in som arrangörer mitt i sommaren och bjuder på fin inramning, god stämning och massor med beachvolleyboll på högsta nivå. Samtidigt pågår Västerås cityfestival med flera scener, artister och mycket annat. För den redan välmeriterade ungdomslandslagsspelaren Erik Ask, 18, är tourstoppet extra speciellt, då han för första gången ska få spela på touren framför sin hemmapublik.

Text: Andreas Härneman

Erik Ask inledde sin volleybollkarriär som tioåring i Västerås Volleybollklubb och har de senaste åren tagit stora kliv. År 2021, blott 16 år gammal blev Erik historisk när han togs ut i ungdomslandslaget och därmed blev den första volleybollspelaren genom tiderna från Västerås att spela på landslagsnivå. Länk till annan webbplats.

Nu har ytterligare två år passerat och Erik har precis gått ut sitt andra år på riksidrottsgymnasiet i Falköping. Det är ingen underdrift att säga att säsongen präglats av framgångar, då Erik bland annat hunnit med att vinna guld i U19-Nevza (norra Europa) i både inomhusvolleyboll och beach. U19-guldet i beachvolley togs tillsammans med partnern och tillika stortalangen från Ystad, Jacob Hölting Nilsson, som nyligen var med och avancerade med seniorlandslaget i OS-kvalet i beachvolley.

Erik och Jacob är båda över två meter långa och tillsammans bildar dem det längsta par som Sverige någonsin ställt på en beachvolleybollplan i så ung ålder. Landslagsspelet fortsätter även i sommar och höst, då de unga talangerna ska spela U20-EM i Riga i augusti och även U21-VM i Thailand under november senare i år. Men innan dess ska grabbarna tävla på Västerås SBT 5-star i helgen. De befinner sig just nu i Helsingfors där de under dagen spelat kvalspel till världstouren Länk till annan webbplats.. Nu bär det hem under kvällen till Sverige och Eriks hemmaplan, Västerås inför morgondagens tourstopp.

Swedish Beach Tour har tagit sig ett snack med den unge västeråstalangen inför den speciella helgen som väntar:

Tjena Erik, imorgon spelar du din första SBT på hemmaplan, hur speciellt ska det bli?

– Det känns såklart väldigt kul att touren äntligen kommer tillbaka till Västerås. Speciellt under omständigheterna med cityfestivalen där jag tror att beachvolley kommer göra succé! Extra roligt också när ens vänner kan komma och titta så man får riktigt bra support, säger Erik.

Hur har uppladdningen inför helgen varit?

– Den har varit bra tycker jag. Just nu befinner vi oss i Helsingfors där vi idag har kvalspelat till main draw i en future-turnering. Innan dess har det varit diverse tävlingar runt om i Europa samt mycket bra träningar med David (Åhman) och Jonatan (Hellvig) i Stockholm.

Det har nu gått två år sedan du landslagsdebuterade i beachvolleybollsammanhang. Beskriv hur resan varit från då tills där du är nu i din karriär.

– När jag blev uttagen första gången kom det som en stor överraskning och jag är mycket tacksam över det förtroendet jag fick. Det har varit mycket träning, resande plus lite skador sedan dess men har framförallt har det varit väldigt roligt och jag ser positivt på framtiden!

Det går bra nu för svensk beachvolleyboll och du är en av dem som representerat Sverige på ungdomslandslagsnivå under flera år nu, tillsammans med Jacob. Hur märks det tycker du att Sverige växer inom beachvolleybollvärlden?

– Ja, beachvolleyboll är verkligen på uppgång. Under den senaste tiden har exempelvis allt fler frågat om man spelar beachvolleyboll när man sitter på tåget hem från träningen vilket aldrig hade hänt förut. Dessutom är det väldigt många som nämner David och Jonatan och hur de följde resan under fjolårets EM på SVT, det är verkligen jättekul!

Du har spelat tillsammans med Jacob Hölting Nilsson sedan flera år tillbaka, vad är era styrkor som beachpar skulle du säga? Hur kompletterar ni varandra?

– Det mest uppenbara är väl att vi är två stora killar som ligger högt när vi kommer upp på nät. Sen tycker jag att vi har en bra laganda där vi peppar och lyfter varandra i både med- och motgångar, vilket är avgörande i den här sporten.

Slutligen, vad är era förväntningar och vad har ni för uppsatt mål med helgen i Västerås?

– Vi kommer att ge allt och målet är att vara nöjd med prestationen i efterhand. Sen hade en pallplats på hemmaplan såklart suttit fint, avslutar Erik.

Erik Ask och Jacob Hölting Nilsson tävlar kontinuerligt runtom i Europa. Foto: CEV

SBT 5-Star

SBT 5-star är den högsta nivån på svenska beachvolleytouren. Här tävlar sverigeeliten om högst antal rankingpoäng och prispengar. På touren 2023 avgörs tävlingarna i en sprudlande atmosfär, där de 8-16 högst rankade lagen i Sverige gör upp om att ta sig till säsongens stora crescendo, Tourfinalen i Kalmar!

Västerås SBT 5-star spelas samtidigt som Cityfestivalen går av stapeln, med flera scener, kända artister och mycket annat. Det är verkligen upplagt för en panghelg i Västerås!

Spelplats: Västerås, Lögastrand

Antal lag per klass: 12

Speldagar: 2

Prispengar: 20.000kr

“Vi i Västerås Volleybollklubb är otroligt glada och stolta över att tävlingen sätter Västerås på volleybollkartan som elitarrangör. Allt har möjliggjorts tack vare ett mycket nära samarbete med Svenska Volleybollförbundet och Västerås stad”, säger tävlingsledaren och Eriks pappa David Ask i en intervju med Västerås Tidning. Länk till annan webbplats.

Om Swedish beach Tour (SBT)

SBT:s elittour reser varje år land och rike runt till underbara svenska sommarstäder. Där gör Sveriges främsta lag gör upp om ära, prispengar och stora mängder rankingpoäng på en inramad centercourt som blir en mötesplats där livesporten, musiken, besökarna, sponsorerna och sidoevents tillsammans skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

SBT utgör grunden i Svenska Volleybollförbundets tävlingssystem för beachvolley, som rymmer tävlingar för alltifrån nybörjare och glada amatörer, hela vägen upp till spelare som satsar mot svensk elit och internationell karriär. SBT består av totalt fem tävlingsnivåer och liknar i mångt och mycket ett seriesystem med en tydlig utvecklingsstege för både spelare och arrangörer. De olika tävlingsnivåerna särskiljs med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på tävlingen; ju fler stjärnor, desto högre nivå. 4- och 5-stjärniga tävlingar ingår i elittouren.

Streaming – samtliga matcher livesänds!

Om du inte har möjlighet att vara på plats så livestreamas alla matcher hela helgen! Unna dig SBT:s säsongskort för endast 359 kr Länk till annan webbplats. eller köp access till SBT Västerås för knappa 109 kronor Länk till annan webbplats. och följ dramat hemma i tv-soffan!

Vi önskar alla tävlande lag och arrangörsföreningarna Västerås Beach Club och Västerås Volleybollklubb ett stort lycka till inför helgens beachvolleyfest!

LÄNKAR

Officiell turneringsida Länk till annan webbplats.

Spelschema Västerås SBT 5-Star Länk till annan webbplats.

Livestream – se alla matcher live under helgen här! Länk till annan webbplats.

Livestreaming SBT 2023 – All info du behöver! Länk till annan webbplats.

SBT – Alla tio deltävlingar! Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-07-02

Senast uppdaterad: 2023-07-02

Visa fler nyheter

Sponsorer