Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Swedish Beach Tour: Touren reser till Gotland!

Juli månad fortsätter med stormsteg och vi är redan framme vid säsongens femte tourstopp! Vi beger oss mot vår fina ö, Gotland, där det under helgen 15-16 juli anordnas en ny 5-star turnering, på Tofta Strand! Det utlovas soligt väder, högklassig beachvolley och härlig miljö, på en av nordens allra finaste stränder.

Text: Andreas Härneman

Foto: Daniel Lubner (@retouchedreality).

Tofta Strand gjorde under föregående toursäsong comeback på den högsta nationella nivån inom beachvolleyboll. Efter beach-SM 1994, som anordnades på Tofta, tog det 28 år tills comebacken 2022, och nu är det dags igen. Efter fjolårets succé är vi glada att kunna återvända till Gotland även detta år och ser fram emot ett spännande tourstopp på ”öjn”!

– Tofta har en fantastisk sand och näst intill tropisk miljö som gör spelplatsen till en av de vackraste platserna på Gotland! Klart man vill ha ett tourstopp just här, säger Team Gotlands egna produkt, Viktor Jonsson på Team Gotlands Instagram.

Viktor är inte ensam gotlänning på startfältet, med sig har han även Finn Aldén-Joyce, Samuel Alvinge, Gustav Wessberg, Lucas Nordström och Tove & Sofia Wahlén, som tävlar tillsammans. En annan Gotlands-profil är veteranen Jan Wahlén, som numera är projektledare för Tofta SBT 5-star. I en intervju med Swedish Beach Tour berättar ”Janne” om förutsättningarna inför helgen på ”öjn”.

Hur har förberedelserna varit och vad har du för förväntningar på helgen?

– Jo det har väl gått ungefär som förväntat. Svårt med att få ekonomin att gå ihop och mycket jobb. Vi spelar ju på en naturstrand och då finns lite utmaningar med att sanden rör sig och behöver jämnas ut. Men det finns ju fördelar att man inte behöver köpa eller köra dit sand givetvis, säger Jan.

Swedish Beach Tour kommer tillbaka till “öjn” efter den lyckade comebacken förra året. Vad betyder det för Gotland att få anordna en turnering av denna dignitet?

– Jo det känns som beachvolleyn hör hemma här på Tofta. Jag har ju själv hållit i tävlingar och spelat där sedan 1979 så det finns även mycket tradition. Så fort vi sätter upp nät så fylls dom av glada amatörer och erfarna beachvolleyspelare, så det betyder oerhört mycket att Swedish Beach Tour kommer hit även i år, fortsätter Jan

Vad kan vi som är på plats på Gotland förvänta oss av helgens tourstopp?

– Givetvis sol och bad och härlig beachvolleyboll! Det är många spännande unga lag som är på väg uppåt både på herr och damsidan. Sen skall det ju bli spännande att se våra Gotländska inslag och se hur dom klarar sig. Även om de inte bor på ön har vi ju några som representerar klubben. Sofia och Tove Wahlén är ju rutinerade men har inte så mycket matchvana för tillfället. Sen har vi fem Gotländska killar som inte bor längre på ön, men har ju spelat många år på Tofta och återvänder gärna, framför allt Viktor Jonsson, som vann SM-guld i beachvolley så sent som 2019, avslutar Jan.

SBT 5-Star

SBT 5-star är den högsta nivån på svenska beachvolleytouren. Här tävlar sverigeeliten om högst antal rankingpoäng och prispengar. På touren 2023 avgörs tävlingarna i en sprudlande atmosfär, där de 8-16 högst rankade lagen i Sverige gör upp om att ta sig till säsongens stora crescendo, Tourfinalen i Kalmar!

Spelplats: Tofta Strand, Gotland

Antal lag per klass: 16

Speldagar: 2

Prispengar: 20.000 kr

Om Swedish beach Tour (SBT)

SBT:s elittour reser varje år land och rike runt till underbara svenska sommarstäder. Där gör Sveriges främsta lag gör upp om ära, prispengar och stora mängder rankingpoäng på en inramad centercourt som blir en mötesplats där livesporten, musiken, besökarna, sponsorerna och sidoevents tillsammans skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

SBT utgör grunden i Svenska Volleybollförbundets tävlingssystem för beachvolley, som rymmer tävlingar för alltifrån nybörjare och glada amatörer, hela vägen upp till spelare som satsar mot svensk elit och internationell karriär. SBT består av totalt fem tävlingsnivåer och liknar i mångt och mycket ett seriesystem med en tydlig utvecklingsstege för både spelare och arrangörer. De olika tävlingsnivåerna särskiljs med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på tävlingen; ju fler stjärnor, desto högre nivå. 4- och 5-stjärniga tävlingar ingår i elittouren.

Streaming – samtliga matcher livesänds!

Om du inte har möjlighet att vara på plats så livestreamas alla matcher hela helgen! Unna dig SBT:s säsongskort för endast 359 kr Länk till annan webbplats. eller köp access till Tofta SBT 5-star för knappa 109 kronor Länk till annan webbplats. och följ dramat hemma i tv-soffan!

Vi önskar alla tävlande lag och Team Gotland tillsammans med Tofta Resort/Camping ett stort lycka till inför helgens tourstopp!

LÄNKAR

Officiell turneringsida Länk till annan webbplats.

Spelschema Tofta SBT 5-Star Länk till annan webbplats.

Livestream – se alla matcher live under helgen här! Länk till annan webbplats.

Livestreaming SBT 2023 – All info du behöver! Länk till annan webbplats.

SBT – Alla tio deltävlingar! Länk till annan webbplats.

Tourschemat 2023! Foto: Johnny Vedberg. Montage: Svensk volleyboll.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-07-14

Senast uppdaterad: 2023-07-14

Visa fler nyheter

Sponsorer