Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Swedish Beach Tour: Gotlänning tog "hemmavinst" och yngsta segerparet för i år på damsidan

Tourstoppet på Gotland är avgjort efter två otroliga dagar på Tofta Strand. Segrare i herrarnas klass blev Gotlänningen Viktor Jonsson tillsammans med Fabian Ramén, och på damsidan vann tredjerankade unga beachparet Line Andersson & Selma Robinson sin första tourseger.

Text: Andreas Härneman

Segrarna i Tofta SBT 5-star 2023! Foto: Lovisa Berlin

Det började soligt när Swedish Beach Tour:s femte tourstopp inleddes på Tofta Strand under lördagsmorgonen. Sju Gotlänningar fanns med i startfältet och två lag lyckades nå kvartsfinalsstadiet. På damsidan fanns systrarna Sofia & Tove Wahlén, som slogs ut i kvartsfinal efter en tight match mot finalisterna Emilia Saxne & Frida Johansson. Det sista “gotlandshoppet” var det tredjerankade laget på herrsidan, som bestod av högmeriterade Viktor Jonsson från Gotland, tillsammans med partnern Fabian Ramén.

Laget nådde final efter att man först i kvartsfinal slagit ut tredje raka finalisterna och förstarankade laget, Theodor Grahn & Linus Isaksson, och sedan Erik Liljestrand/Fabian Isaksson i semin. Väl i finalen blev det ytterligare en jämn drabbning som avgjordes i skiljeset mot unga talangerna Elmer Andersson & Elias Sjölund, som vann tourpremiären i Ljungby i början av juni. Länk till annan webbplats.

“Så glad över att kunna vinna på hemmaplan”

– ”Det var en fantastisk match. Det blev ju en match som avgjordes på tre set. Första setet tog jag och Fabian (Ramén), i andra så tappade vi lite i mitten av setet och de (Elmer Andersson/Elias Sjölund) drog ifrån, vilket ledde till att de till slut lyckades vinna setet. Det blev ett tredje set, där det vart riktigt jämnt måste jag säga. Det stod lika upp till 7-8 bollar, men efter det drog vi ifrån och lyckades vinna med 15-9. Så himla skönt, jag hoppar upp i Fabians famn och är så glad över att kunna vinna på hemmaplan. Det är alltid magiskt inför gotländsk publik”, säger en av segrarna, Viktor Jonsson, i en intervju med P4 Gotland. Länk till annan webbplats.

I damernas klass spelades säsongens yngsta final hittills. Emilia Saxne från Landskrona, född 2006, spelade tillsammans med Frida Johansson från Värnamo, född 2004. På andra sidan nätet stod Habo Wolleys Line Andersson & GBC:s Selma Robinson, båda födda 2003.

Om herrarnas final var en rysare var damernas finalmatch minst lika händelserik.

Det såg inledningsvis ut som att det skulle bli en promenadseger för Line Andersson & Selma Robinson, som dominerade i första set och gick upp i en 10-1 ledning. “jag tror aldrig jag har sett en sådan rasande inledning på en final i Swedish Beach Tour någonsin tidigare”, uttryckte kommentator Magnus Gripenhammar under första setets drastiska start. Vid ställningen 20-7 hade Andersson/Robinson tretton setbollar, där den första räddades, men sedan kunde Line Andersson slå in bollen och slå fast resultatet 21-8, en mycket övertygande setseger.

Andra set inleddes jämnare, och vid ställningen 11 lika var det påtagligt att Saxne/Johansson började långsamt äta sig in mer och mer i matchen. Lagen följdes åt till ställningen 20-19 och matchboll Andersson/Robinson. Matchbollen räddades efter nätberöring och efter en snygg placering av Emilia Saxne blev det istället setboll för motståndarlaget. Den tog Saxne/Robinson vara på direkt och med siffrorna 22-20 kvitterade man finalen.

I tredje avgörande set tog Andersson/Robinson åter tillbaks taktpinnen och lyckades till slut ro hem segern, vilket var deras första tillsammans i toursammanhang.

Prispall herrklassen

1. Viktor Jonsson (Team Gotland Volleybollklubb) / Fabian Ramén (Malmö Volleybollklubb)

2. Elmer Andersson (Habo Wolley) / Elias Sjölund (Stöcke IF)

3. Erik Liljestrand (Idrottsklubben Studenterna i Umeå) / Fabian Isaksson (Slow Down Beachvolley Roslagen) & Anton Björklund / Olle Ernevad (Göteborg Beachvolley Club)

Prispall damklassen

1. Line Andersson (Habo Wolley) / Selma Robinson (Göteborg Beachvolley Club)

2. Emilia Saxne (Kronan Volleybollklubb) / Frida Johansson (Värnamo Volleybollallians)

3. Louise Månesköld / Malin Bergholm (Göteborg Beachvolley Club) & Felicia Granberg (Idrottsklubben Studenterna i Umeå) / Sara Cavretti (Beachbrothers Beachvolley Club)

Övriga resultat Tofta SBT 5-star Länk till annan webbplats.

Tofta SBT 5-star var toursäsongens femte stopp, vilket innebär att halva SBT-sommaren 2023 nu har passerat. Projektledare för Tofta SBT 5-star, Jan Wahlén, summerar helgen:

– Det blev jättelyckat. Man är rätt trött nu efter 7 dagars slit med SBT men också nöjd med att det mesta har fungerat bra! Många har ställt upp och hjälpt till när det väl behövdes! Våra Gotländska spelare presterade bra med Viktors vinst som spets! Kul att se honom så vass och tänd igen, hans servar var grymma i helgen! Väderleken var toppen under lördagen och söndag eftermiddag men tyvärr lite regn under söndag förmiddag! Men regnet gör så att man verkligen njuter när väl solen kommer tillbaka! Under semifinal och finaler var det härligt mycket folk på vår naturliga läktare och en härlig stämning när spelarna gjorde ditt yttersta på varje boll. Man hinner som ansvarig inte riktigt njuta då man är fullt upptagen hela tiden men att få uppskattning från spelare och domare att dom är nöjda är ju härligt, säger “Janne” i en intervju med Swedish Beach Tour.

Om Swedish beach Tour (SBT)

SBT:s elittour reser varje år land och rike runt till underbara svenska sommarstäder. Där gör Sveriges främsta lag gör upp om ära, prispengar och stora mängder rankingpoäng på en inramad centercourt som blir en mötesplats där livesporten, musiken, besökarna, sponsorerna och sidoevents tillsammans skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

SBT utgör grunden i Svenska Volleybollförbundets tävlingssystem för beachvolley, som rymmer tävlingar för alltifrån nybörjare och glada amatörer, hela vägen upp till spelare som satsar mot svensk elit och internationell karriär. SBT består av totalt fem tävlingsnivåer och liknar i mångt och mycket ett seriesystem med en tydlig utvecklingsstege för både spelare och arrangörer. De olika tävlingsnivåerna särskiljs med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på tävlingen; ju fler stjärnor, desto högre nivå. 4- och 5-stjärniga tävlingar ingår i elittouren.

Vi gratulerar Viktor Jonsson/Fabian Ramén & Line Andersson/Selma Robinson till samtliga spelarnas första tourvinst för säsongen! Tack Team Gotland VBK och Tofta Camping för ett grymt arrangemang och en härlig helg på stranden!

Nästa tourstopp – SBT 5-star Åhus! Länk till annan webbplats.
Swedish Beach Tour återvänder till Åhus evenemangsstrand 23-25 juli. Återigen utlovas strålande sol, musik, god mat & dryck, fantastisk stämning och MÄNGDER av beachvolley när SBT 5-star Slow Down Beachvolleyfestival anordnas på Åhus Strand, vi ses där nästa helg!

LÄNKAR

Officiell turneringssida Länk till annan webbplats.

Resultat Beach Center SBT 5-Star Länk till annan webbplats.

Livestreaming SBT 2023 – All info du behöver! Länk till annan webbplats.

SBT – Alla nio deltävlingar! Länk till annan webbplats.

Nästa tourstopp – Åhus SBT 5-star 23-25 juli! Länk till annan webbplats.

 

Tourschemat 2023! Foto: Johnny Vedberg. Montage: Svensk volleyboll.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-07-17

Senast uppdaterad: 2023-07-18

Visa fler nyheter

Sponsorer