Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Queen & King of the Court-SM: Åhman/Hellvig och Åhman/Reffel kröntes på Tylösand

Sverige har hittat sina nya kungar och drottningar i sanden! När den svenska versionen av Queen & King of the Court avgjordes på Tylösand var det väntad succé på herrsidan för comeback-duon David Åhman och Jonatan Hellvig. Och det blev även dubbelseger i familjen Åhman när Fanny, storasyster till David Åhman, tillsammans med Isabelle Reffel, kröntes på damsidan.

Text: Mirjam Zehnder

Queens & Kings of the Court 2023: David Åhman/Jonatan Hellvig och Fanny Åhman/Isabelle Reffel. Foto: Zacharias Torstensson.

I dagarna spelades den andra svenska upplagan av Queen & King of the Court-SM på Tylösand, som en uppladdning inför stundande Beachvolley-SM som börjar på söndag. 2023-versionen var återigen en stor show med den speciella tävlingsformen som tagit beachvolleyvärlden med storm. Högre tempo mellan bollarna och mer action med flera lag som deltar samtidigt i matchen gör det actionfyllt attraktivt för publiken.

- Det är ett helt annat tryck, publiken är med på ett annat sätt än när man spelar en vanlig match, allt går så fort. Mycket roligare, det är som "volleyball on crack", säger Fanny Åhman, vinnare på damsidan, till Volleykanalen. Och Jonatan Hellvig lägger till:
- Man får aldrig chans att vila. Det kommer alltid en ny boll, så det är bara att köra på.

Såväl 10 lag på damsidan som på herrsidan gjorde upp och tävlade om den prestigefyllda Queen och King-kronan. I vinnarpotten låg också ett Wild Card till världsmästerskapet, World Royal Championships, i Queen & King of the Court i Rotterdam i september.

I herrklassen gjorde David Åhman och Jonatan Hellvig comeback i sanden framför hemmapubliken efter att Hellvig skadade handen i början av juni. Och det fanns aldrig tvivel på att vem som är starkast på planen. Finalen slutade som väntad med överlägsen seger för Åhman/Hellvig som tog 15 poäng innan tiden ens hade gått ut. I finalen vinner laget som är först till 15, eller har högst poäng efter 15 minuter.

- Det känns helt grymt att spela idag. Vi har väldigt sällan matcher som vi spelar i Sverige, och det är väldigt kul att ställa upp framför svensk publik. På världstouren har vi ju oftast inte så många svenska fans på plats, säger David Åhman till Volleykanalen.

Jonatan kompleterar:
- Det var riktigt kul att spela, men samtidigt väldigt jobbigt, eftersom det blev så många bollar att spela. Vi har tränat bra efter min skada och det känns att jag kommit tillbaka snabbt in i spelet igen.

Då Åhman/Hellvig redan kvalat in sig till VM går Wild Card på herrsidan till Joel Andersson och Alfred Brink som andraplacerade laget.

David Åhman och Jonatan Hellvig efter finalen av King of the Court. Foto: Zacharias Torstensson.

Fanny Åhman och Isabelle Reffel tar seger i Queen of the Court

Damfinalen började med en liten överraskning, där Tina och Sanna Thurin, förra årets tvåor och ett av de mest erfarna lagen i den tävlingsformen i Sverige, åkte ur först. Det gav plats till andra och chansen tog Fanny Åhman och Isabelle Reffel som vann med absolut minsta möjliga marginalen och bara tack vare "longest stay", det laget som tog flest poäng i rad på vinnarsidan. Den norska duon Victoria Faye Kjølberg och Julie Varga lyckades nästan komma ikapp sista minuterna. Till slut hade båda lagen 14 poäng, men svenskorna tog 7 poäng i rad mot norskornas 6 poäng.

I intervjun med Volleykanalen efter finalen kommenterar Fanny Åhman:
- Gud vad skönt! Det var en sjuk match. Vi gjorde många misstag, jag är inte jättenöjd med spelet. Men vi löste det ändå! Vi sa att vi ska överleva de första 15 minuterna och sen gasa på. Såklart blev vi lite nervös i slutet men samtidigt hinner man inte tänka så mycket, det är bara att köra

Och nu får ni ett Wild Card för VM i Queen & King of the Court i Rotterdam! Hur laddar ni om för den tävlingen?
- Just det! Vi får väl snacka med David och Jonatan om lite tips för hur man spelar på den stora internationella scenen.

Härnäst på programmet på Tylösand står Beachvolley-SM som börjar på söndag, där över 700 lag tävlar om medaljer i över 30 kategorier i 8 dagar.

Fanny Åhman och Isabelle Reffel vann Queen of the Court med knappast möjliga marginalen. Foto: Zacharias Torstensson.

Prispallen Queen & King of the Court:

Damer
1. Fanny Åhman / Isabelle Reffel
2. Victoria Faye Kjølberg / Julie Varga
3. Anna Mierzejewska / Frida Johansson

Herrar
1. David Åhman / Jonatan Hellvig
2. Joel Andersson / Alfred Brink
3. Anton Andersson / Stefan Andreasson

Länk till officiell King of the Court sajt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-07-28

Senast uppdaterad: 2023-07-28

Visa fler nyheter

Sponsorer