Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvig redo för Ungdoms-OS

Ungdoms-OS i Buenos Aires hägrar och bland olympierna som gör sig redo att kliva ner i sanden i Green Park finns ett historiskt blågult beachvolleytandem. Volleyboll.se har tagit sig ett snack med dem inför vad som komma skall!

Att de skulle hit har varit klart i månader. Och nu är de på plats. David Åhman (Iksu) och Jonatan Hellvig (Lidingö SK) har landat i Argentina för 2018 års upplaga av Ungdoms-OS.
- Häftigt! Allt är så mycket större än vad vi upplevt tidigare. OS-byn är gigantisk och full av idrottare och funktionärer. Det händer saker hela tiden. Det är fantastiskt att vi får vara med om det här - en dröm, säger David Åhman.

Buenos Aires 2018 är den femte upplagan i ordningen av Youth Olympic Games (YOG). Tidigare har det arrangerats två sommarspel och två vinterspel. David och Jonatan är historiska redan innan de klivit in i turneringen, då det är första gången vi har ett svenskt beachvolleylag i de här sammanhangen.
- Arrangemanget är superproffsigt. Imponerande hur man kan få ihop en sådan här jätteapparat på det här sättet. Sedan gör det också att det suger mer energi jämfört med att spela exempelvis ett EM. Att boka en träningsbana kan ta över en timme, och att ta sig till själva arenan tar ytterligare 1 timme och 30 minuter, enkel väg. Det är ganska annorlunda jämfört med allt man varit med om tidigare. Går David och Jonatan till ett senior-OS i framtiden kommer de ha stor nytta av att ha gjort det här äventyret, säger coach Rasmus Jonsson.

Magisk sommar

Duon kvalificerade sig för mästerskapet via segern i Youth Continental Cup (det europeiska Ungdoms-OS-kvalet) som avgjordes i Baden, Österrike, i början av juni. Under de efterföljande månaderna fortsatte framgångarna avlösa varandra. I juli vann ynglingarna Swedish Beach Tour-stoppet i Kalmar i konkurrens med den svenska beachvolleyeliten. Och att de kunde utmana på seniornivå visade sig snart inte vara någon engångsgrej. Ett par veckor senare följde de nämligen upp SBT-triumfen med att säkra ett SM-silver på Tylösand, endast slagna av regerande mästarna Peter Lundgren och Jakob Wijk Tegenrot.

Höjdpunkten kom under andra halvan av augusti då David och Jonatan på nytt skrev in sig i historieböckerna. Laget reste till U18-EM i Tjeckien med hopp om en fin placering och kom hem till Sverige igen med medaljer av de ädlaste av valörer sedan de säkrat svensk volleybolls första mästartitel någonsin i ett EM, VM eller OS, vad gäller såväl beachvolley som volleyboll.

- Det känns bra att ha sommarens prestationer med oss in i OS. Vi vet vad vi går för och att vi håller hög nivå när vi spelar som vi ska. Om vi sedan går långt i ett slutspel vore det jättekul, men vi är stolta och glada bara över att ha tagit oss hit, konstaterar Jonatan Hellvig.

Uppladdningen inför söndagens premiärmatch har pågått länge. Bland annat med dubbla träningsläger på Gärdet i Stockholm.
- Vi har fortsatt jobba med vårt spel och finslipat och skruvat ytterligare på killarnas teknik. Det är ständig utveckling och förbättring som gäller för att ge dem verktygen de behöver för att kunna vinna så många matcher som möjligt, säger coach Rasmus Jonsson.

Lång väg att vandra

Hur avgörs då OS-turneringen? Jo, formatet är uppbyggt utifrån åtta fyrlagsgrupper. Efter avslutat gruppspel kvalificerar sig de tre högst rankade lagen från var och en av grupperna för slutspel, där singeleliminering gäller. Tvåorna och treorna kliver in i Round of 24, medan gruppsegrarna går direkt till åttondelsfinal. Vidare spelas också kvartsfinaler, semifinaler samt brons- och finalmatch.

När grupperna fastställdes under lördagens tekniska möte stod klart att Sverige får tampas med U19-VM-tvåorna Tyskland samt Gambia och St. Vincent. Vi återkommer också med information om livestream.

Vill du läsa mer om vad som väntar David och Jonatan? Missa då inte SVT Sports inslag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och SOK:s införrapport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Vi önskar den svenska truppen stort lycka till med bravaderna i Buenos Aires. Heja Sverige!


Fakta: Ungdoms-OS
Datum: 6-18 oktober.
Spelplats: Buenos Aires, Argentina.
Sveriges beachvolleylag: David Åhman (Iksu), Jonatan Hellvig (Lidingö SK), Rasmus Jonsson (coach).
Officiella hastags: #SWEolympic #YOG2018 #yog2018swe #BuenosAires2018.
YOG i korthet: I Världsungdoms-OS ingår samtliga idrotter som finns med på det ordinarie olympiska programmet. 32 sommaridrotter och hela 205 av världens länder deltar med 3 998 aktiva.

Länkar
Svenska YOG-truppen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Officiell YOG-sajt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Spelschema & resultatrapportering: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.youtholympics.2018.fivb.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Livestream: Artikeln kommer uppdateras med info om stream.
www.sok.se.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
www.olympic.org.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
#YOG2018.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
www.olympicchannel.com.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svenska truppens teambook.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-10-05

Senast uppdaterad: 2018-10-05

Visa fler nyheter

Sponsorer