Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachvolley-SM - Dag 2: Fem mästarpar korade

I dag, tisdag, korades så våra första mästarpar på Skrea Strand. Volleyboll.se tar er igenom dagen och levererar de viktigaste händelserna. Häng med!

Beachvolley-SM i Falkenberg fortsätter. Under tisdagen avverkades återigen långt över hundra matcher på de sammanlagt 21 banor som ramar in Skrea Strand.

Efter gruppspel, slutspel och finaler har så krutröken slutligen lagt sig i JSM och de sammanlagt tre veteranklasser som startade under måndagen. Kvar står fem mästarpar med guldmedaljerna i sina händer.

Tegenrot/Barmyr först till guldet

SM-veckans första guldmedaljörer blev Anders Tegenrot (Malmö Beachvolley Club) och Peter Barmyr (Södertelge VBK) i klassen herrar V50+. Efter en stentuff tresetare besegrades duon Mikael Andersson / Christer Bengtsson (Göteborg Beachvolley Club) via 21-11, 19-21, 19-17.
- Underbart! Vi hade gruppspel igår och fick en bra lottning. Vi vann alla matcher och förlorade bara ett set, men det var inga promenadsegrar, säger Peter Barmyr.

- Det var bollsäkra gubbar vi mötte så det var definitivt ingen "walk in the park", men vi grejade det. Målet var att vi skulle ta oss förbi semifinal, något vi aldrig klarat tidigare, men nu står vi här som segrare. Otroligt kul, fyller Anders Tegenrot i.

Duon har klart för sig vad som avgjorde till deras fördel:
- Tålamod var nyckeln. Framför allt i sista set. I första spelar vi ut ordentligt och vågar verkligen spela vårt spel, men i andra börjar vi tveka och kommer in i deras lunk och då blir det betydligt jämnare. Och det såg riktigt tufft ut ett tag även i tredje. Vi hade 12-14 emot oss, men vi lyckades vända på något sätt. Väl vid 14-14 kände vi att vi skulle greja det.Kalinowska/Sandberg segrade i V35+

I damernas Veteran 35+ tog Hylte/Halmstads Ewa Kalinowska och Värnamos Jessica Sandberg hem guldet. Linda Bäckstrand och Malin Hellström (KFUM Bromma) kämpade tappert, men fick ge sig i två raka set efter 21-11, 21-16 fördel Kalinowska/Sandberg.
- Otroligt kul! Med tanke på att vi inte tränat en enda gång tillsammans fungerade spelet fantastiskt bra. Vi hade fokus turneringen igenom och det gav resultat, säger Ewa Kalinowska.

- Båda har ett väldigt bra grundspel och då går det ganska lätt. Skönt att ha Ewa på min sida nätet - förra året var vi motståndare och då slog hon ut mig, fortsätter Jessica Sandberg.

Kalinowska försvarade därmed SM-guldet som hon bärgade på samma strand för ett år sedan tillsammans med Kerstin Östberg. För Sandbergs del var det första SM-guldet i veteranklassen Damer 35+.Tholse/Franzon högst upp på pallen - igen

Knappt 45 minuter senare korades nästa guldmedaljör när Peter Tholse och Jens Franzon dundrade hem Veteran 35+ herrar för andra året i följd. Finalmotståndarna Andreas Gilbertson och Magnus Nordlander (Linköping Beach AC) fick se sig besegrade med i två akter (21-17, 21-19

).
- Vem kunde tro det här? Fantastiskt härligt! Vi har tränat bra i sommar - bättre än förra - och det har nog gjort sitt. Vi höll oss till vår plan och lyckades hålla press på servarna turneringen igenom - och inte minst under finalen. Det var det som var skillnaden. Peter har en väldigt fri roll framme vid nät och ska bara försöka ta allt. Och det gör han otroligt bra. Min uppgift är att fånga upp alla bollar som slinker förbi. Upplägget fungerar uppenbarligen, säger Jens Franzon som svar på frågan hur de lyckades upprepa fjolårets bedrift.

För Franzons var det här det sammanlagt tredje guldet i veteranklassen Herrar 35+. Sedan tidigare har han också tre Mixed-SM-guld på sin meritlista. För Peter Tholses del har det blivit svårt att hålla räkningen. Prisskåpet är sedan länge överfullt. Men vad gör det när fokus inte ligger på förstaplatserna i sig?
- Ärligt talat är jag inte här för medaljerna. Jag är här för att få spela så många kvalitativa matcher som möjligt. Jag är här för att ha kul. Därmed kan man säga att kvartsfinalsegern var turneringens viktigaste, för den garanterade oss ytterligare två matcher här i dag. Vi njuter av att lira och går ut och har kul. Det är det allt handlar om, konstaterar Peter Tholse.

Den som tror att duon nu ska luta sig tillbaka och njuta av segern får tänka om. Senare i veckan ställer Tholse och Franzon upp i både V40+ och V45+. Där och då ska dock vänner bli fiender när guldlaget splittras.Andersson/Åhman grävde guld

Norsjös Joel Andersson och Iksus David Åhman kan titulera sig svenska mästare. Duon gick obesegrad genom turneringen och avslutade med en stentuff tresetare mot Alfred Brink (Engelholms VS) och Gustav Thor (Ystads VK). Lagen bjöd verkligen upp till dans och stod för minst sagt spektakulär och välspelad beachvolley. Efter ett sent ryck i den tredje, avgörande akten stod dock alltså Andersson/Åhman som segrare. Siffrorna skrevs till 21-16, 18-21, 15-12.
- Fantastiskt kul! Vi ville verkligen det här! All heder åt Alfred och Gustav, de gjorde det riktigt bra – en riktigt rolig final att spela, konstaterar Joel och David.

Häftigast av allt? Duon har möjlighet att försvara det nyvunna SM-guldet två år framöver. Joel är nämligen 17 år ung och partnern David är blott 15.

I morgon kliver de på nytt ner i sanden på Skrea Strand. Siktet är inställt på guld även i U18-klassen.

En längre intervju med Andersson/Åhman finns på Svensk volleybolls officiella Facebooksida! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Haak/Åhman pallade favorittrycket

Knappt timmen efter att David Åhman säkrat sitt första JSM-guld i beachvolley var det storasyster Fannys (Iksu Beachvolley) tur att få ställa sig högst upp på pallen. Hon och lagkamraten Isabelle Haak (Engelholms VS/Savino del Bene Scandicci) gick obesegrade genom turneringen, men det satt långt inne i flera matcher. Bland annat bjöd både åttondelen och semifinalen på stentuffa tresetare.

Väl i finalen besegrades fjolårsfinalistera tillika systrarna Felicia och Ewelina Granberg via 21-12, 21-14.
- Otroligt roligt - och skönt att vi lyckades knyta ihop säcken. Det har varit långt ifrån en lätt väg till guldet, men nu står vi här. Underbart!, säger Fanny Åhman.

- Fantastiskt kul! En lång dag med många och väldigt tuffa matcher, så det känns riktigt skönt att stå här som segrare. Vi lyckades hålla nerverna i schack och spelade som bäst när det krävdes som mest, fortsätter Isabelle Haak.

Senare i veckan är det dags för duon att utmana Sverigeeliten om SM-guldet på seniornivå. Dessförinnan ska Isabelle Haak dessutom ställa upp i Mixed-SM tillsammans med Peter Lundgren. Laget bär favoritskapet på sina axlar i egenskap av att de är regerande svenska mästare i tävlingsklassen.

En längre intervju med Haak/Åhman finns på Svensk volleybolls officiella Facebooksida! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tremannamästerskapet igång

Vid sidan av alla slutspelsmatcher intog också Tremannamästerskapet Skrea Strand under tisdagen. Spelarna sken i kapp med solen och stod för både imponerande insatser och gott lagarbete. Mästerskapet dundrar vidare under torsdagen med mängder av nya matcher.

I morgon inleds dessutom U18- samt Mixed-SM. Vi välkomnar lagen till Falkenberg och önskar dem STORT lycka till.

Vi ses i sanden!

Foto: Falkenbergsbild.se

RESULTAT & PRISPALL - KLASS FÖR KLASS

Junior (Dam)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guld: Fanny Åhman (IKSU Beachvolley) / Isabelle Haak (Engelholms VS)
Silver: Felicia Granberg (IKSU Beachvolley) / Ewelina Granberg (IKSU Beachvolley)
Brons: Hanna Hellvig (Lidingö SK) / Sofia Andersson (Norsjö VBK)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Junior (Herr)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guld: Joel Andersson (Norsjö VBK) / David Åhman (IKSU Beachvolley)
Silver: Alfred Brink (Engelholms VS) / Gustav Thor (Ystads VK)
Brons: Gustav Molin (Sollentuna VK) / Jonatan Hellvig (Lidingö SK)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Veteran 50+ (Herr)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guld: Anders Tegenrot (Malmö Beachvolley Club) / Peter Barmyr (Södertelge VBK)
Silver: Mikael Andersson (Göteborg Beachvolley Club) / Christer Bengtsson (Göteborg Beachvolley Club)
Brons: Jan Christer Nylander (Göteborg Beachvolley Club) / Eddy Kairis (Göteborg Beachvolley Club)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Veteran 35+ (Dam)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guld: Ewa Kalinowska (Hylte/Halmstad VBK) / Jessica Sandberg (Värnamo VBA)
Silver: Linda Bäckstrand (KFUM Bromma) Malin Hellström (KFUM Bromma)
Brons: Ellen Bersås (Göteborg BC) / Kajsa Brosché (Göteborg BC)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Veteran 35+ (Herr)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guld: Peter Tholse (Nyköpings Frisksportklubb) / Jens Franzon
Silver: Andreas Gilbertsson / Magnus Nordlander (Linköping Beach AC)
Brons:
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2017-08-01

Senast uppdaterad: 2017-08-01

Visa fler nyheter

Sponsorer