Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachvolley-SM - Dag 6: Tre mästarpar korade - nu väntar rafflande finaldag

ONE MORE DAY. SM-veckan närmar sig sitt crescendo. I morgon, söndag, gör den svenska beachvolleyeliten upp om medaljerna.

Våra seniorspelare bjöd på stor show i dag. Rafflande gruppfinaler följdes upp av ett än mer spännande slutspel, innehållande förstklassig dramatik och en stor skopa känslor.

Men mer om det senare. Först och främst ska vi fokusera på U16-SM och Veteran 45+ Dam.

I den sistnämnda av klasserna var det Pia Sjölund / Rebecca Lewis som drog det längsta strået. Yvonne Stenberg / Agnetha Olsson kämpade tappert, men fick ändå se sig besegrade i två raka. Finalsiffrorna skrevs till 21-17, 21-14, fördel Sjölund/Lewis.

Duon tog därmed sin andra medalj under SM-veckan. Så sent som igår dundrade de nämligen hem ett brons i Veteran 40+ Dam. Imponerande!

Brink/Areskoug grävde guld

I U16-SM Flickor var det i sin tur Filippa Brink och Tyra Areskoug som var starkast för dagen. Skickliga Isabelle Reffel / Maria Åkerström stod för en imponerande resa fram till finalen, men väl där hade de inte mycket att sätta emot. Brink/Areskoug spelade kontrollerat och säkrade guldet via 21-14, 21-7.
- Känns hur kul som helst! I början var vi lite nervösa. Det är speciellt att spela på Center courten och vi hade aldrig mött motståndarna förut. Men vi hade mer att ge, det släppte i mitten av första. Riktigt skönt!

Duon hade en speciell resa fram till guldet. Filippa skulle egentligen spela med en annan partner, men när denne fick förhinder ryckte Tyra snabbt in. Och vilken succé sedan:
- Igår var första gången vi bollade tillsammans i sanden. Och så går det såhär bra. Jättekul såklart. Nu ska vi fira med glass!

Ekholm/Molin vände och vann

Den efterföljande killfinalen blev i sin tur en svängig historia. David Åhman och Oliver Andreasson imponerade enormt inledningsvis och dundrade hem första set med hela 21-7. Väl där hände något. Motståndarna Fredrik Ekholm / Gustav Molin vaknade plötsligt och visade upp ett helt annat spel i den andra akten (21-19) och följde dessutom upp med att spela hem guldet i tredje avgörande (15-12).
- Känns skönt att slå David Åhman. Han är en riktig stjärna! I början hängde vi inte med alls, men i andra kom vi in i vårt spel. Vi hade en tuff väg till finalen. Segern i semin gav oss stort självförtroende, sammanfattar duon.

Noterbart är att David Åhman säkrade sin tredje pallplats under SM-veckan. Sedan tidigare hade han säkrat dubbla bronsmedaljer från U18- respektive JSM. Snacka om maffig bedrift!

Upplagt för rafflande finaldag

10 294 kilometer från Rio-OS och Beachvolleyfesten på Copacabanas vidsträckta stränder närmar sig Senior-SM sitt crescendo på Skrea Strand. I morgon, söndag, ska det avgöras.

Den stjärnspäckade seniorklassen har bantats ned rejält sedan den drog igång under fredagen. Av de 32 dam- respektive herrlag som klev in i tävlingen återstår nu bara åtta:
Thurin/Thurin (d)
Rininsland/Simonsson (d)
Hansson/Ögren (d)
Nilsson/Yoken (d)
Jonsson/Jonsson (h)
Tholse/Ström (h)
Berg/Barrefalk (h)
Norman/Norman (h)

Det är med andra ord semifinalklart!
På herrsidan bjöds det på flera tuffa dueller i kvartsfinalerna. Något som renderade i att både en och två förhandsfavoriter fick tacka för sig.

Förstaseedade Christofer Lewin (regerande mästare) och storstjärnan Marcus Nilsson, till vardags volleybollproffs i turkiska storklubben Ziraat Bankasi, blev utslagna av rutinerade duon Viktor och Petter Jonsson efter en stenhård tresetare (14-21, 21-16, 14-16).

Tredjeseedade Alexander Annerstedt och Mikael Östberg fick i sin tur respass mot bröderna Manne och Mårten Norman i två raka akter (17-21, 19-21).

Med i leken finns dock fortfarande evigt unge Björn Berg tillsammans med vapendragaren Martin Barrefalk. Den dubble olympiern imponerade stort i kvartsfinalsegern mot Montas/Ruth (21-19, 18-21, 15-13).

Vilket lag som får bära favoritskapet är inte helt lätt att avgöra. Det känns snarare som ett öppet race, där samtliga lag har kapacitet att gå hela vägen.

På damsidan har det genomgående känts minst lika öppet.
Samtliga semifinalister är guldaspiranter och fanns med redan i förhandssnacket. Nybildade duon Anne-Lie Rininsland och Sigrid Simonsson har övertygat enormt de senaste dagarna. Detsamma gäller Tadva Yoken och Camilla Nilsson, som tävlat flitigt på Världs- och Europatouren de senaste somrarna. Tvillingarna Kristina och Susanna Thurin, som kommer till tävlingen med en färsk fjärdeplats från Student-VM i ryggen, har också goda möjligheter. Eller varför inte Sofia Ögren och Tora Hansson? Duon har varit Swedish Beach Tour mest leveranssäkra lag den här sommaren, med två segrar, en andraplats och en tredjeplats.

Utgången är kittlande oförutsägbar.
En sak är dock säker.

We are in for a treat!

Och Senior-SM är inte det enda som går mot sitt avgörande. Så gör också Veteran 45+ Herrar. Samtliga semifinaler och finaler sänds givetvis i Volleykanalen och kommenteras av Magnus Gustafsson! Besök www.volleykanalen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för mer info.

I morgon invaderar vi Skrea Strand för sista gången den här sommaren. Låt oss göra det med stil.
Vi ses i sanden!

Samtliga resultat från Senior-SM:
Dam Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Herr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Spelschema - SM-veckans finaldag

Damer


10:00 - Semi 1 - Kristina Thurin / Susanna Thurin - Anne-Lie Rininsland / Sigrid Simonsson
11:00 - Semi 2 - Tora Hansson / Sofia Ögren - Camilla Nilsson / Tadva Yoken

Herrar


12:00 - Semi 1 - Viktor Jonsson / Petter Jonsson - Johan Ström / Linus Tholse
13:00 - Semi 2 - Björn Berg / Martin Barrefalk - Mårten Norman / Manne Norman

Prispall- klass för klass

U16-SM Flickor


Guld: Filippa Brink (Engelholm) / Tyra Areskoug (Lidingö)
Silver: Isabelle Reffel (Vallentuna) / Maria Åkerström (Vallentuna)
Brons: Minna Nilsson (Ljungby) / Elise Nord (Ljungby)

U16-SM Pojkar


Guld: Fredrik Ekholm (Sollentuna) / Gustav Molin (Sollentuna)
Silver: David Åhman (Iksu) / Oliver Andreasson (Vännäs)
Brons: Oliver Eiderhed (Habo) / Filip Bratic (Habo)

Veteran 45+ Dam


Guld: Pia Sjölund (Iksu) / Rebecca Lewis (Växjö)
Silver: Yvonne Stenberg (Göteborg) / Agnetha Olsson (Göteborg)
Brons: Martina Wernbo (Göteborg) / Anette Söderborg (Göteborg)

Fler nyheter

Publicerad: 2016-08-06

Senast uppdaterad: 2016-08-06

Visa fler nyheter

Sponsorer