Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Simonsson och Tegenrot Årets spelare

Svensk volleybolls medlemsföreningar och spelare har röstat fram Sigrid Simonsson (Göteborg BC) och Jakob Wijk Tegenrot (Malmö BC) till utmärkelsen Årets spelare på dam- respektive herrsidan.

Årets spelare är den finaste individuella utmärkelsen som Svensk volleyboll delar ut i beachvolleysammanhang. I år är det alltså Sigrid Simonsson och Jakob Wijk Tegenrot som röstats fram och får motta utmärkelsen.

Årets spelare - dam: Sigrid Simonsson, Göteborg BC

- Är det sant? Helt fantastiskt, vilken dag det här blev helt plötsligt! Det är så många stora namn, så många bra spelare jag ser upp till, som fått den här utmärkelsen genom åren. Att jag själv skulle kunna vinna nån gång har jag aldrig riktigt reflekterat över, säger Sigrid Simonsson och fortsätter:
- Jag hade aldrig vunnit den här utmärkelsen utan min spelpartner Tadva (Yoken). Hennes fokus och inställning är enorm. Det har fungerat väldigt bra mellan oss och hon har egenskaper både på och utanför planen som tar fram det bästa hos mig och mitt spel. Hon är en sådan där lagkamrat som alla vill ha. Hon är minst lika välförtjänt av den här utmärkelsen som jag är.

Listan över imponerande resultat säsongen 2017 kan göras lååång, även om man gör ett hårt urval. Tillsammans med Tadva presterade Sigrid bland annat tre segrar på den svenska elittouren Swedish Beach Tour (inklusive guld vid tourfinalen i Umeå), SM-silver i Falkenberg, två niondeplatser på Europatourtävlingarna i Siofok (Ungern) respektive Satu Mare (Rumänien) samt en femteplats på Europatourtävlingen i Ljubljana (Slovenien). Som pricken över i:et avslutade duon säsongen med flaggan i topp i och med november månads guldsuccé vid nordeuropeiska mästerskapen, Nevza Beach Sweden, i Göteborg.

Tack vare de starka resultaten tronar nu Simonsson/Yoken på toppen av Sverigerankingen som landets bästa beachvolleylag på damsidan.
- Höjdpunkterna har varit många i år. Det som känns lite extra bra är att vi lyckats kvala oss in till alla Europatourtävlingar vi ställt upp i, vilket gett oss många matcher mot riktigt bra motstånd. Dessutom har vi visat att vi kan mäta oss med dessa lag, att vi har nivån i oss.

Sigrid Simonssons resa upp till toppen av den svenska beachvolleyeliten är troligtvis smått unik. Hon tog nämligen vägen via en helt annan idrott innan hon hittade ner i sanden. Många har säkerligen redan koll på det, men Sigrid är alltså dubbel världsmästare (2008, 2010) i bandy. På frågan om bandyn gynnat hennes beachvolleysatsning på något sätt, svarar hon:
- Det gav mig stora lårmuskler! Nej, men jag har varit elitidrottare i två sportsliga extremer skulle man kunna säga. Jag tog steget från is till sand - svårt att hitta idrotter med större skillnad egentligen. Det jag tagit med mig från bandyn till beachvolleyn är kroppskontrollen och speluppfattningen. Jag har lätt att läsa av andra spelares rörelsemönster och kan på så sätt förutse vad de ska göra i nästa moment. En annan aspekt är att jag utvecklat den mentala biten genom spel i bandylandslaget. Det gjorde mig bra på att hantera pressade situationer, vilket är otroligt viktigt i beachvolley, som är en extremt mental idrott.

Årets spelare - herr: Jakob Wijk Tegenrot, Malmö BC

- Wow, vilken grej! Det hade jag aldrig kunnat tro när jag inledde beachsäsongen. Det känns stort!, säger Jakob Wijk Tegenrot när vi når honom med nyheten.

När vi stänger beachvolleyåret 2017 kan vi konstatera att Jakob har en häftig säsong i ryggen. Efter en relativt trög start på 2017 års upplaga av Swedish Beach Tour, med en femteplats i Helsingborg och en sjundeplats i Kalmar, hittade Tegenrot och radarpartnern Peter Lundgren rätt när det närmade sig Beachvolley-SM. Helgen innan svenska mästerskapen noterades duon för en andraplats vid SBT Tylösand. Stärkta av formbeskedet klev laget sedan in i SM-veckan och sköljde över motståndarna. På vägen till guldet slog Tegenrot/Lundgren ut samtliga av landets fyra högst seedade herrtandems. Och den fina formen höll i sig. Helgen därpå spelade sig duon till en ny final vid Swedish Beach Tour-stoppet i Nyköping, där de endast blev trumfade av hemmasonen Linus Tholse i lag med Jakob Molin. Den avslutande tourfinalen i Umeå resulterade i sin tur i ett nytt silver.

Tack vare sina prestationer belönades Jakob med en kallelse till det landslagsläger som genomfördes vid Riksträningscentrum i Falköping i mitten av september.
- Vi hade en fantastiskt fin säsong. När vi väl fick spelet att stämma kände vi att vi verkligen kunde utmana om SM-guldet. I och med förhållandena med vinden och den hårda sanden på Skrea Strand visste vi att vi hade goda chanser att gå långt. Och det gjorde vi ju bevisligen. Exakt vad det är som gjort att vi lyckats ta det här nästa klivet vet jag inte riktigt, men jag och Peter känner varandra väldigt väl och funkar bra ihop både på och utanför planen. Vi har kul tillsammans och blir sällan griniga på varandra. Det enda är väl att Peter tycker att jag jublar för lite, skrattar Jakob.

Under vinterhalvåret är Tegenrot en bärande spelare i Örkelljunga VK i volleybollens elitserie. Hans väg till framgångar i såväl sand som på taraflexmatta blir än mer imponerande när man tar i beaktning att han fört en ihärdig kamp mot krånglande knän.
- Ja, det har varit tufft. Den här utmärkelsen betyder jättemycket för mig. Det känns verkligen hedrande att ha blivit framröstad av andra spelare, avslutar Jakob.

OM ÅRETS SPELARE
Årets spelare inom svensk beachvolley utses årligen sedan 1992 av röstberättigade spelare (myndiga spelare med beachvolleylicens och minst 50 rankingpoäng) och Svensk volleybolls medlemsföreningar. År 2017 pågick omröstningen mellan fredagen den 24 november och fredagen den 8 december.

HISTORIK
Årets spelare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Årets genombrott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2017-12-14

Senast uppdaterad: 2017-12-14

Visa fler nyheter

Sponsorer