Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

"Thurin-twins" går för guld efter succén på Europatouren

Dominans på Swedish Beach Tour och ett internationellt genombrott på den stora beachvolleyscenen. Nu siktar tvillingsystrarna Susanna och Kristina Thurin på sitt första SM-guld.

Susanna och Kristina Thurin är inne i ett stim. 24-åringarna har länge tillhört det absoluta toppskiktet i den svenska beachvolleyeliten, men i år har det verkliga genombrottet kommit.

I mitten av juni, när Swedish Beach Tour (SBT) besökte Värmdö, fick de kliva högst upp på pallen tillsammans för första gången någonsin i SBT-sammanhang. Sedan dess har duon följt upp med ytterligare två tourtitlar, i Kalmar och nu senast på Tylösand. Faktum är att Thurinarna vunnit alla tourtävlingar de ställt upp i under sommaren.
- Jättekul, såklart! Vi har inte förlorat ett enda set hittills under årets SBT. Ett skönt kvitto på att all träning gett resultat. Vi spelar mer avslappnat än tidigare och får på så sätt ut mer av vårt spel, säger Kristina Thurin.


Foto: Falkenbergsbild.se.

Fyra på Europatouren

Även internationellt har Sollentunatjejerna visat framfötterna. Laget har representerat Sverige vid flera tillfällen, bland annat under OS-kval, och så sent som för ett år sedan nådde de en fjärdeplats vid Student-VM i Estland. I mitten av juli nådde de sin hittills största internationella framgång. Efter att på vägen ha slagit ut förstarankade litauiskorna Dumbauskaite/Povilaityte slutade ”Tina” och ”Sanna” på en meriterande fjärdeplats vid Europatourtävlingen CEV Satellite Siófok i Ungern.
- En jätterolig turnering, inte minst för att vi spelade bra nästan hela tiden och att vi presterade på hög nivå mot många bra lag. Bland annat ställdes vi mot ett lag som vi mötte på U23-EM för flera år sedan. Där och då fick vi storspö, men den här gången var det vi som vann; en fantastisk känsla att få ett så tydligt bevis på att vi gått framåt. Synd bara att vi inte nådde final. Det var riktigt nära. Vi vann första set i semin, men fransyskorna (Richard/Carrere, som sedermera vann hela turneringen) lyckades vända. Men som sagt… en jätterolig turnering där vi lyckades nå vårt hittills bästa internationella resultat, konstaterar Kristina.

Vad är nyckeln till att ni lyckats ta nästa kliv?
- Mycket handlar om hård träning, men vi har haft väldigt stor hjälp av vår coach Mattias Magnusson också. Han kommer alltid med bra tips och trix och anpassar det till vårt sätt att spela. Han betyder mycket!

På fredag kliver duon ner i sanden på Skrea Strand i Falkenberg.
- Visst siktar vi på guld, men först och främst gäller det att spela så bra som möjligt och att vi kommer upp i den höga nivå som vi vet att vi kan hålla. Sedan får vi se hur långt det räcker.

Toppbild: Johnny Vedberg.

Fler nyheter

Publicerad: 2017-08-02

Senast uppdaterad: 2017-08-02

Visa fler nyheter

Sponsorer