Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Rasmus Jonsson om de svenska beachherrarna och världstouren i Göteborg

En vecka bort från att skriva beachvolleyhistoria! Om sju dagar inleds världstourtävlingen, den första av sitt slag på svensk mark, i Göteborg och Beach Center. Vi tog ett snack med herrarnas förbundskapten Rasmus Jonsson om läget i de svenska lagen.

Bröderna Jonsson, Petter och Rasmus, är förbundskaptener för beachlandslagen sedan januari i år. Rasmus leder de svenska herrarna, som från i år dessutom har stöd från Sveriges Olympiska Kommitté för att driva utvecklingen inom beachvolleyn ytterligare. Under nästa veckas världstourtävling i Göteborg hittar vi fyra svenska herrlag i main draw i och med Appelgren/Annerstedt, Åhman/Hellvig, Simonsson/Herrmann och Jonsson/Tholse. I kvalet hittar vi även Göteborgslaget Frantzich/Johansson. I main draw är det totalt 12 deltagande lag och dessutom är det ytterligare fyra lag som kommer att kvala in.

För Rasmus Jonsson, en erfaren spelare- och tränare, väntar nu den första stora tävlingen som förbundskapten.

Hur står sig de svenska lagen konkurrensmässigt jämfört med de övriga lagen?
- De svenska lagen kommer inte vara favoriter till att komma topp-3 i turneringen, men vi kommer ha chans i varje match vi spelar. Sen hur långt det räcker i slutändan får vi se. För några av lagen blir det tävlingspremiär för säsongen medan några har fått in några världstourtävlingar redan, säger Rasmus Jonsson om förväntningen på de svenska herrlagen.

Som nyutnämnd förbundskapten med en nysatsning på beachlandslaget i ryggen, hur ser målsättningen ut för kommande säsong?
- Målsättningen är att utveckla spelarnas skills så mycket som möjligt, så att vi på längre sikt kan utmana lag på en högre nivå.

Det blir ju din första stora tävling som förbundskapten, hur känns det för egen del?
- Det ska bli jättekul att tävlingssäsongen drar igång! Sen har jag varit tränare för herr- och juniorlandslag sedan 2010 så min uppgift på plats kommer inte skilja sig så mycket mot det jag har gjort tidigare bara för att det är en ny titel nu.

Hur har förberedelserna inför världstouren sett ut?
- Förberedelserna för de svenska lagen har sett ganska olika ut. Med bruttotruppen har vi kört en landslagssamling i Falköping och 15-dagars träningsläger i Fuerteventura. Sedan kommer vi också träna tillsammans i Beach Center nu inför tävlingen. Åhman/Hellvig har ju utöver detta laddat upp med ett längre läger i Las Palmas, där vi bl.a. fick sparring mot Mol/Sörum från Beachvolley Vikings. Appelgren/Annerstedt och Herrmann/Simonsson har tränat och tävlat i Australien under våren och även fått in en tävling i Kambodja. Tholse/Jonsson har varit med på landslagsaktiviteterna och laddat upp med träning i The Beach i Södertälje.

Vad betyder det för svensk beachvolley att en världstourtävling nu för första gången spelas på svensk mark?
- Det är jättebra för sporten och det kommer ge mycket uppmärksamhet! Förhoppningsvis kommer vi kunna ha återkommande världstourtävlingar i Sverige och det vore riktigt häftigt om vi på sikt kan uppgradera till en högre kategori av tävling.

Vill du vara funktionär under den första världstourtävlingen i beachvolley på svensk mark? Kontakta info@gbcbeach.com för mer info!

Här kan ni anmäla er till det officiella eventet på Facebook för löpande uppdateringar.
Länk till annan webbplats.
Här har GBC samlat all info ni behöver kring mat, boende och andra praktiska saker såväl som spelschema med mera Länk till annan webbplats..
FIVB´s officiella turneringssajt.
Länk till annan webbplats.
CEV’s officiella turneringsajt. Länk till annan webbplats.

Foto från landslagslägret i Fuerteventura.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-04-11

Senast uppdaterad: 2019-04-11

Visa fler nyheter

Sponsorer