Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL - OS 0024

Klart: Här är Åhman/Hellvigs OS-motståndare

För första gången sedan 2004 har Sverige kvalificerat sig för OS i beachvolleyboll. David Åhman och Jonatan Hellvig kliver nu, 20 år senare, in som världsettor, och nu vet vi vilka de svenska beachkometerna ställs mot i den inledande gruppspelsfasen.
– En tuff lottning, säger förbundskapten Rasmus Jonsson.

Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån.

Årets idrottshöjdpunkt närmar sig med stormsteg och vår svenska duo David Åhman och Jonatan Hellvig gör sig redo för att ta ännu ett nytt kliv i deras raketkarriär. OS-beachturneringen avgörs i en imponerande arena framför Eiffeltornet, där 24 lag på dam- och herrsidan kämpar om ära och de eftertraktade OS-medaljerna i en fantastisk inramning.

Tävlingen inleds med gruppspel och fortsätter sedan med singeleliminering i slutspelsfasen. Gruppvinnarna och grupptvåorna, tillsammans med de två bästa grupptreorna, avancerar direkt till åttondelsfinalen, medan de fyra kvarstående grupptreorna spelar i sextondelsfinalen för att ta sig vidare i turneringen. Alla gruppspelsmatcher avgörs mellan den 27 juli och 3 augusti, innan turneringen fortsätter med singeleliminering fram till finalen som äger rum lördagen den 10 augusti.

Åhman/Hellvig gör i år sin OS-debut efter att de, som 16-åringar, redan vann guld för Sverige i ungdoms-OS 2018 i Buenos Aires, där de, som idag, tränades av ledarteamet Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson. Sex år senare har de fyras gäng nu säkrat avancemang till den största av idrottstävlingar, och på vägen dit har man tillsammans skrivit otaliga kapitel svensk beachvolleyhistoria, samtidigt som man revolutionerat sin idrott med ett banbrytande, svårbemästrat och spektakulärt spelkoncept som ständigt förädlas.

Grafik: Beach Volleyball World.

OS-lottning: tufft motstånd väntar

Idag blev det nu klart vilka Sverige ställs mot i den inledande gruppspelsfasen. I grupp A väntar tuffa inalienare Cottafava/Nicolai, Qatars Cherif/Ahmed, och Nicolaidis/Carracher från Australien. Spelschemat ser ut som följande:

  • 27 juli | 15:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Nicolaidis/Carracher (AUS)
  • 29 juli | 20:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Cherif/Ahmed (QAT)
  • 1 augusti | 17:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Cottafava/Nicolai (ITA)

Enligt förbundskapten Rasmus Jonsson hamnade Sverige i den starkaste gruppen i turneringen:
– Det var en tuff lottning. Italien och Qatar är med bland lagen som vi tror kan vinna OS och det senaste året har vi haft många väldigt jämna matcher mot båda dessa lagen.

Tränarlegendaren Anders Kristiansson säger vidare:
– Det blev ingen drömlottning om nu sådana finns. Andra omgången är ju alla svåra lag som är i världstoppen, nu blev det Italien som alltid går långt i elitturneringarna. Qatar har ju betydligt högre kapacitet än deras ranking säger. Där kunde vi varit lyckosammare men nu blev det så och vi får gilla läget.

Härnäst väntar en sista tävling på världstournivå. I Gstaad, Schweiz avgörs en Elite16-turnering 3-7 juli där David och Jonatan bland annat möter Italiens Cottafava/Nicolai i gruppspelet.

Tränarduon Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån.

Fler nyheter

Visa fler nyheter

Sponsorer