Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Få fler ungdomar att testa volleyboll och hitta sin Spark!

Sparks Generation är en ideell förening som vill få fler ungdomar att testa idrotter och andra aktiviteter och idag lanseras deras samarbete med volleybollrörelsen, allt för att få fler unga att testa på volleyboll!

Samarbetet involverar volleybollförbundet samt 20 volleybollföreningar runt om i landet och går ut på att få fler ungdomar att testa på vollyboll.

- Sparks Generation är en ideell förening som vill hjälpa unga att hitta sin grej, en grej som får en att brinna, att le, att engageras så man glömmer bort tiden. Vi kallar den Spark, säger Alexandra Krook, grundare Sparks Generation och fortsätter;

- Sparks generation är en digital kanal som hjälper unga att på ett lekfullt och inspirerande sätt, utforska olika intressen samtidigt som vi lyfter fram ett antal prova-på-möjligheter som är kostnadsfria runt om i landet. Sparks Generation blir därför en dörröppnare mellan unga, och inkluderande, schyssta föreningar, kulturskolor och föreningar dit unga är välkomna att utveckla sin passion, bli sedda av vuxna ledare och få gemenskap med andra. Vi lanserar den 8 april på Youtube och på Instagram. Först ut är Penny Parnevik som testat på Volleyboll.

Volleybollen är alltså först ut bland Sparks utbud och under två veckors tid kommer 20 föreningar att erbjuda prova på-tillfällen för barn i åldrarna 10-15 som inte spelat volleyboll sen tidigare. Föreningarna är utspridda över landet och erbjuder öppna tillfällen inom både beach- och volleyboll.

- Vi är så glada och stolta över att Svenska volleybollförbundet valt att ansluta sig till Sparks och vill vara med från början. Vår förhoppning är att många unga får upp ögonen för sporten, blir lockade att gå iväg till de olika prova tillfällena som vi marknadsför tillsammans. Jag är väldigt ödmjuk inför uppgiften då vår största utmaning är att stanna kvar i soffan och surfa vidare. Sparks lösning är utformad av unga för unga. Vi har haft workshops med över 60 unga där de fått utveckla Sparks lösning - som består av inspirerande influencers som skapar intresse, vi ger challenges och har spelat in "how-to filmer" som snabbt ger en koll på vad Volleyboll är, samt säkerställt att det skall vara lätt att få reda på när och var ett prova på tillfälle är.  

Enligt SCB är 104 589 svenska ungdomar mellan åldrarna 12-15 utan en aktivitet med vuxen ledare efter skolan. Att få fler av dessa ungdomar att våga testa på en ny aktivitet kan vara svårt men Alexandra pekar på vad forskningen säger att vi ska göra när vi väl fått ungdomarna att våga prova en ny aktivitet.

- Många unga idag vill känna sig trygga och välkomna när de kommer för att testa på. De vill ha lite koll innan, då det finns en rädsla för att man kanske gör bort sig när man är nybörjare. Man vill dessutom gärna ha med sig en kompis för ökad trygghet. Väl på plats så är det personliga och välkomnande bemötandet otroligt viktigt. Samt att man inte sätter press på de unga. Det skall vara lagom svåra utmaningar med så kallad ”low risk of failure”. Det ska vara kul, välkomnande och helt utan prestation. 

Under prova på-perioden på två veckor kommer det därför att släppas en rad filmer, med bland annat Penny Parnevik och välkända spelare från egna led, med volleyboll i fokus. Till exempel besöker Penny Parnevik Sollentuna Volley i ett Youtubeavsnitt som släpptes under måndagen Länk till annan webbplats.. Det kommer även spridas en ”How to play volleyball-video” och en rad utmaningar på sociala medier.

Martin Kihlström, nationell förbundschef på volleybollförbundet, ser fram emot samarbetet med Sparks.

- Vi vet från undersökningar att volleyboll är den sport som flest ungdomar vill prova på efter att ha testat i skolan. Men det är inte alltid lätt att ta steget, att leta upp en klubb och faktiskt våga ta sig dit. Därför är samarbetet med Sparks perfekt, att sänka trösklarna och samtidigt bjuda in och utmana till aktivitet. 

- Förutom att vara en fantastiskt rolig sport att utöva är det även en sport som går bra att spela genom hela livet så det är aldrig för sent att börja med volleyboll, avslutade Kihlström.

Vill du eller din förening också få fler unga att hitta sin Spark? Ta del av innehållet som görs och sprid på era kanaler så kan vi tillsammans få ännu fler ungdomar att upptäcka glädjen och gemenskapen med volleyboll!

Foto: Olivia Åkerlund. På bilden syns Martin Kihlström tillsammans med Sparks Generations grundare Alexandra Krook.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-04-08

Senast uppdaterad: 2019-04-08

Visa fler nyheter

Sponsorer