Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Herrlandslaget segrade i måstematchen

Sverige tog en förlösande 3-1-seger mot Luxemburg i Örkelljunga under onsdagskvällen och är därmed fortsatt med i racet om EM-avancemang.

Siffrorna skrevs till 22-25, 25-14, 25-17, 25-14. Stjärnan Marcus Nilsson blev poängbäst på planen med sina 26 ”pinnar”.
- Vi vinner för att vi är det bättre laget, hela vägen igenom, säger passaren Andreas Eriksson, som spelade en nyckelroll i kvällens drabbning.

Sverige satt i förarsätet i princip hela första set, men fick ändå se motståndarna ta hem det via 25-22 efter en slarvig avslutning. Andra set blev då en betydligt roligare historia ur svensk synvinkel. Andreas Eriksson, som kom in på passarpositionen i slutet av första akten, kombinerade gång på gång med centrarna och fick samtidigt igång hårdslående vänsterspikern Viktor Lindberg. Därför rann siffrorna snabbt iväg till 25-15 och en skön svensk kvittering, 1-1. I tredje set var det nervigt och "jämt skägg" fram till 16-16. Då växlade Sverige upp rejält och tog åtta raka poäng till 24-16, mycket tack vare Andreas Eriksson fina serveserie. När Marcus Nilsson sedan resolut placerade in 25-17 till 2-1 så hade svenskarna kopplat greppet om matchen. I fjärde set var det sedan inget snack om saken. Sverige körde över motståndet och kunde via 25-14 inkassera en förlösande trepoängare. Volleybollherrarna är därmed fortsatt med i racet om EM-avancemang.

Pressat Sverige

Det såg minst sagt tungt ut efter förlusten i första akten. Sverige var i princip tvingat att vinna tre raka set för att fortfarande ha en chans att nå nästa års EM-slutspel. Men när det var som mörkast lyste stjärnorna som starkast. Fram klev poängmaskinen Marcus Nilsson som matades med precisa passningar av Andreas Eriksson.
- Jag kom in och försökte bara spela enkelt, säger Eriksson ödmjukt.

Kvaläventyret inleddes förra onsdagen med bortamatch mot Azerbajdzjan. Drabbningen var på förhand haussad som en nyckelmatch. Dels för att en bra start på kvalet var oerhört viktig, men framför allt för att just Azerbajdzjan är en väntat tuff utmanare om de två topplaceringarna i gruppen. Nu blev det dock förlust, men i och med att det blev en femsetare fick Sverige med sig en viktig poäng inför fortsättningen. Lördagens hemmapremiär mot gruppfavoriten Grekland slutade i sin tur med klar 0-3-förlust. Därmed var det något av kniven mot strupen inför dagens hemmamatch mot Luxemburg, något som märktes spelmässigt, konstaterar Andreas Eriksson:
- I och med att vi förlorade de två första matcherna hade vi väldigt mycket press på oss när vi klev in på planen idag. Det såg man inte minst i första set. Jag är glad att vi kunde komma tillbaka och ta hem tre poäng.

Delad andraplats

I och med segern kliver Sverige upp på en delad andraplats (tillsammans med Azerbajdzjan) och totalt fyra poäng efter tre spelade matcher och med halva EM-kvalet avverkat. Gruppen toppas av Grekland som avvärjde Azerbajdzjan i tre raka set under onsdagskvällen. Gruppfavoriten har spelat in maximala nio poäng och stormar mot EM-avancemang.

Nästa match spelas på bortaplan, lördagen den 25 augusti, och på nytt är det Luxemburg som står för motståndet.
- Vi åker dit med siktet inställt på att vinna med 3-0. Det är bara att fortsätta nöta på det enkla - servepress och mottag - och så gäller det att vi hittar en jämnhet i spelet, avslutar Eriksson.

Så avgörs EM-kvalet 

Våra volleybollherrar stod för en stark slutspurt i maj och juni månads Golden European League-äventyr. I de avslutande drabbningarna tvingades såväl Slovakien som EM-fyran Belgien kapitulera i tre raka akter mot de blågula som därmed säkrade "guldkontraktet" och fortsatt spel i European Leagues toppdivision. När laget nu åter är samlat är siktet inställt på det högintressanta EM-kvalet som ska avverkas till två tredjedelar med totalt fyra matcher (två hemma, två borta).

Kvalet avgörs under två perioder 2018/19 och består av sju grupper. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är i början av januari 2019. Laget ställs mot Grekland, Luxemburg och Azerbajdzjan. Samtliga gruppettor och och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Belgien, Nederländerna, Frankrike och Slovenien).

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har stora chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan.

Upplev landslagen på plats

I augusti spelar volleybollandslagen totalt fyra EM-kvalmatcher på hemmaplan. Först ut var Örebro där herrarna mötte Grekland och damerna tog sig an Estland, helgen 18-19 augusti.

Onsdag 22 augusti var det sp dags för ett av Sveriges starkaste volleybollfästen, nordvästra Skåne och Örkelljunga, att stå värd när herrarna tog emot Luxemburg. Augusti-kvalet avslutas nu på lördag i Umeå där damerna ställs mot Finland.

Säkra dina biljetter till matchen via Tickster. Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EM-KVALMATCHER HERR - AUGUSTI
15 augusti - 16:00: AZE 3-2 SWE

Spelplats: A.Y.S Sport hall, Baku (Azerbajdzjan)

18 augusti - 17:00: SWE 0-3 GRE

Spelplats: Idrottshuset, Örebro

22 augusti - 19:00: SWE 3-1 LUX

Spelplats: Forum Örkelljunga, Örkelljunga
Köp biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

25 augusti - 19:00: LUX vs SWE

Spelplats: d'Coque "Gymnase", Luxemburg (Luxemburg)

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Andreas Eriksson, Linköpings VC
Victor Nielsen, Hylte/Halmstad VBK

Liberor
Anton Wijk Tegenrot, Hylte/Halmstad VBK
Johan Eriksson, Linköpings VC

Högerspikers
Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (FIN)*
Marcus Nilsson, klubblös

Vänsterspikers
Erik Sundberg (C), VaLePa Sastamala (FIN)
Viktor Lindberg, Raision Loimu (FIN)
Linus Ekstrand, Linköpings VC
August Borna, Lunds VK
Jacob Link, C.S Prata Volley (ITA)*

Centrar
Jens Ahremark, Linköpings VC
David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (GER)
Wilhelm Nilsson, Linköpings VC

Ledarstab
Johan Isacsson, Förbundskapten
Claes Göran Eriksson, Team manager
Per-Anders Sääf, Assisterande tränare
Andreas Bengtsson, Scout
Erik Gustavsson, Fysio

Fler nyheter

Publicerad: 2018-08-22

Senast uppdaterad: 2018-08-22

Visa fler nyheter

Sponsorer