Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Trots den första setvinsten – Slovakien segrade över Sverige i Umeå Energi Arena

Det svenska damlandslaget vann under lördagen sin första setvinst i årets European Golden League. Trots det periodvis starka spelet av Sverige blev det en ny förlust på hemmaplan efter att Slovakien vann med 1-3.

Under lördagen spelade damlandslaget den sista hemmamatchen av årets European Golden League när Slovakien gästade Umeå Energi Arena. Efter fjolårets vinst av Silver European League kvalificerade sig de svenska damerna för European Golden League inför denna säsong. Steget upp har visat sig vara ett tufft sådant då Sverige inlett med fyra raka förluster. Under lördagen lyckades dock de svenska damerna, med siktet inställt på OS 2024, knipa den första setvinsten när de vann det andra setet med 25-20.

- Det var en bra match! Vi vann det andra setet vilket var väldigt kul såklart. Vi spelar starkt som ett lag i det andra setet och det visar vad vi har i oss och även vad vi har att vänta i framtiden, sammanfattade Sveriges Maya Tabron.

Matchen började dock med att Slovakien, precis som i förra helgens match mellan de två nationerna, inledde starkare och tog ledningen direkt i det första setet. Då Sverige kämpade med servemottagnigen inledningsvis drog Slovakien, hänförda av Karin Palgutova och Miroslava Kijaková och deras fem poäng vardera i det första setet, snabbt iväg inledningsvis. När Slovakien slog in 8-20 såg setet ut att sluta snabbt men Sverige lyckades avsluta starkt. Vid ställningen 15-22 dundrade Sverige in tre raka blockpoäng genom Linda Andersson, Maya Tabron och Anna Haak. Trots den starka avslutningen slutar setet 17-25 till Slovakien.

I det andra setet får det unga och skadedrabbade svenska landslaget spelet att stämma och de förbättrar såväl försvar som anfall vilket gör att de segrar över de starka slovakiska laget med 25-20.

Tabron, som med sina 17 år är yngst i det redan unga landslaget, beskrev setvinsten;

-Vi gjorde väldigt bra i att minimera våra egna misstag, vårda bollen på vår sida och kom till bra anfall. Vårt starka block och försvar hjälpte oss verkligen också.

Sverige lyckas dock inte behålla momentum i det tredje setet och Slovakien pressar Sverige till att göra fler egna misstag. Sverige får inte anfallet att stämma och det tredje setet slutar i förlust med 14-25.

Förbundskaptenen Ettore Guidetti var tillfreds med lagets setvinst i det andra setet men önskade mer av det nästföljande setet.

- Det andra setet startade vi aggressivt och servade bra. Slovakien var tvungna att göra lite byten och med en av deras bästa spelare borta så verkade de lite tagna av vårt spel vilket var bra för oss. Det jag inte uppskattade var att vi startade det tredje setet utan den vinnande attityden från det andra setet vilket speglades i spelet.

Guidetti skulle få se sitt lag avsluta matchen med ytterligare en setförlust vilket innebar att Slovakien besegrade Sverige med 1-3. Trots besvikelsen från förlusten såg Guidetti ljusglimtar i det egna laget.

- Jag är väldigt nöjd med Maya Tabron. Hon är en spelare för framtiden och jag gillar verkligen att hon spelar med mod. Det är så jag vill att laget ska spela.

Tabron själv var även hon nöjd med sin egna insats som slutade i 10 poäng, vilket betydde att hon var nästbästa svenska poängplockare för dagen efter Diana Lundvalls 12 poäng.

- Jag tycker att det gick bra. Idag klickade det lite för mig, jag har inte spelat så mycket på högerkanten tidigare men dagens match var ett bra test och det gick bra.

Lördagens match i Umeå Energi Arena var damlandslagets sista hemmamatch i årets European Golden League och närmast väntar Ukraina och Tjeckien borta.

Livescore från matchen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Robert Boman.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-06-08

Senast uppdaterad: 2019-06-08

Visa fler nyheter

Sponsorer