Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Volleybollandslagen anmälda för EM-kval

Kvalet till 2021 års upplaga av EM-slutspelet i volleyboll avgörs under augusti och september 2020. Sveriges volleybolldamer och volleybollherrar är med och konkurrerar om avancemang.

2021 års EM-slutspel spelas i totalt åtta länder. Damernas slutspel avgörs i Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. Herrarnas slutspel avgörs i Polen, Tjeckien, Finland och Estland.

Europeiska Volleybollförbundet (CEV) har gjort några mindre förändringar i kvalupplägget sedan det begav sig förra gången. Exempelvis ska kvalet avgöras under en mer koncentrerad period, vilken är planerad till augusti/september 2020. I övrigt är det sig i mångt och mycket likt. Kvalet till EM 2021 spelas i tre- eller fyrlagsgrupper med hemma- och bortamöten, vilket innebär totalt fyra kvalmatcher (två hemma, två borta) i en trelagsgrupp och sex kvalmatcher (tre hemma, tre borta) i en fyrlagsgrupp.

På såväl dam- som herrsidan finns 24 platser i EM-slutspelet. Tolv av dessa ockuperas redan av tidigare nämnda arrangörer samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Via 2020 års EM-kval ska övriga landslag tävla om de resterande tolv slutspelsplatserna. EM-kvalets gruppindelning presenteras av CEV de närmaste veckorna och baseras på Europarankingen. För att kvalificera sig för EM-slutspel krävs att man vinner sin kvalgrupp alternativt att man är bland de bästa grupptvåorna.

Sveriges båda seniorlandslag är anmälda för spel och ska konkurrera om slutspelsavancemang. Senast ett svenskt herrlandslag deltog i ett EM-slutspel i volleyboll var 1993. 1983 är motsvarande årtal för Sveriges volleybolldamer.

Chans till revansch

Vid EM-kvalet 2018/19 var volleybollherrarna snubblande nära avancemang. Med facit i hand hade det räckt att den snöpliga 2-3-förlusten mot Azerbajdzjan i den första gruppspelsomgången istället hade slutat i blågul favör för att herrlandslaget skulle lyckats ta sig till 2019 års EM-slutspel. Nu blev det bevisligen inte så, men laget fick åtminstone något av en revansch på hemmaplan inför ett nära fullsatt Eriksdalshallen i Stockholm när samma motståndare besegrades i tre raka set i den avslutande gruppspelsomgången, vilket innebar att även Azerbajdzjans slutspelsdrömmar grusades.

2019 års prestationer lovar gott inför kvalspelet 2020. I augusti spelades dubbla träningslandskamper mot ett Nordmakedonien som där och då laddade som bäst inför det EM-slutspel som väntade under hösten. Sveriges trupp, som bestod av en härlig blandning spelare med ung entusiasm och gedigen internationell erfarenhet, stod för två starka insatser som slutade med en 3-2-seger och en 2-3-förlust. Resultaten blir än mer imponerande när man tar i beaktning att Nordmakedonien bara månaden senare gick och vann två matcher i EM-slutspelet.

Hög högstanivå

Inte heller volleybolldamerna nådde avancemang vid EM-kvalet 2018/19, men hoppet levde länge och laget visade att högstanivån är mycket hög. I den allra första gruppspelsomgången 3-2-besegrades exempelvis europeiska toppnationen och gruppfavoriten Tjeckien på bortaplan. Det är heller inte särskilt svårt att vara exalterad över det faktum att det unga och talangfulla damlandslaget anförs av ett gäng utlandsproffs med 20-åriga superstjärnan Isabelle Haak i spetsen.

Sedan 2018 stöttas damlandslaget av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) med målet att nå OS. Satsningen utvärderas löpande och utifrån 2019 års resultat har SOK beslutat om att ge ett grundstöd utan spelarstipendier under 2020, vilket utifrån 2019 års nivå ger minskade resurser för såväl spelarna som landslagsverksamheten i stort. Det innebär bland annat att 2020 års landslagsprogram kommer vara mindre än under 2019. Målet är dock att utifrån givna resurser och förutsättningar ge laget så bra förberedelser som möjligt inför EM-kvaläventyret.

LANDSLAG KLARA FÖR EM-SLUTSPEL
Arrangör och placering vid EM 2019 anges inom parentes.

Damlag:

1. Serbien (1, org.)
2. Bulgarien (8, org.)
3. Kroatien (11, org.)
4. Rumänien (13, org.)
5. Turkiet (2)
6. Italien (3)
7. Polen (4)
8. Nederländerna (5)
9. Tyskland (6)
10. Ryssland (7)
11. Belgien (9)
12. Azerbajdzjan (10) 

Herrlag:

1. Polen (3, org.)
2. Tjeckien (13, org.)
3. Finland (14, org.)
4. Estland (24, org)
5. Serbien (1)
6. Slovenien (2)
7. Frankrike (4)
8. Ryssland (5)
9. Italien (6)
10. Ukraina (7)
11. Tyskland (8)
12. Belgien (9)

Fler nyheter

Publicerad: 2020-01-31

Senast uppdaterad: 2020-01-31

Visa fler nyheter

Sponsorer