Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Volleyboll-EM: 17 spelare kallade till förberedande läger

18 augusti - 4 september 2021 avgörs Volleyboll-EM, dit Sveriges volleybolldamer är kvalificerade för första gången på 38 år. Idag presenteras vilka spelare som kommer finnas med på det förberedande träningslägret.

Lägret, som hålls vid Svenska Volleybollförbundets Riksträningscentrum i Falköping, inleds 20 juli och mynnar ut i EM-slutspelet som för Sveriges del startar i Cluj-Napoca, Rumänien, där grupp D avgörs.

17 spelare är kallade till samlingen. Bland dessa ska förbundskapten Ettore Guidetti sedermera ta ut den 14-mannatrupp som ska representera Sverige i EM.

Följande spelare är kallade:

Passare

Vilma Andersson, Sm'Aesch Pfeffingen (SUI)Fanny Andersson, Sollentuna VKSofia Andersson, Örebro VolleyJosephine Tegenfalk, Örebro Volley 

Liberor

Sofie Sjöberg, Örebro VolleyGabriella Lundvall, Sollentuna VKKlara Andersson, Hylte/Halmstad 

Centrar

Julia Nilsson, Engelholms VSDalila-Lilly Topic, Hylte/HalmstadLinda Andersson, Pölkky Kuusamo (FIN)Elsa Arrestad, Örebro Volley 

Spikers

Isabelle Haak, Vakifbank Spor Kulübü (TUR)Diana Lundvall, JymyVolley (FIN)Anna Haak, ASPTT Mulhouse (FRA)Alexandra Lazic, Radomka Radom (POL)Rebecka Lazic, Nantes (FRA)Hanna Hellvig, Schwarz-Weiss Erfurt (GER)
”En fantastisk chans”

EM-slutspelet avgörs 18 augusti – 4 september på fyra platser runt om i Europa:

  • Belgrad, Serbien (Grupp A)
  • Plovdiv, Bulgarien (Grupp B)
  • Zadar, Kroatien (Grupp C)
  • Cluj-Napoca, Rumänien (Grupp D)

Sverige spelar alltså i grupp D. Utöver värdnationen Rumänien står Turkiet, Nederländerna, Ukraina och Finland för motståndet.

– Vi har en stor chans och vi kommer slåss för att ta den. Ärligt talat så är både grupp A och grupp C oerhört tuffa; de är ”dödens grupper”. I vår grupp har vi Rumänien som värdland och de borde inte vara omöjliga att utmana. Sedan har vi Ukraina igen, som vi vet att vi kan slå, och grannlandet Finland, som ska bli kul att spela mot. Turkiet och Nederländerna är bäst, så är det bara, men vi kan fajtas mot vem som helst. Och återigen, det här är en fantastisk chans och vi kommer gå för att ta den, sa förbundskapten Ettore Guidetti efter EM-lottningen som genomfördes i Belgrad i slutet av maj.

Sveriges damlandslag, som i kraft av maj månads EM-kval avancerade till EM-slutspel för första gången sedan 1983, är lägst rankat (34:a på Europarankingen) av alla de 24 lag som kvalificerat sig för mästerskapet; 4 arrangörer, 8 direktkvalificerade från EM 2019 samt 12 från EM-kvalet 2021.

Så avgörs EM-slutspelet

De 24 deltagande länderna är indelade i fyra grupper om sex lag i varje. Alla lag inom varje sexlagsgrupp ska mötas en gång, vilket ger fem matcher per lag.

De fyra högst rankade lagen från varje grupp kvalificerar sig för slutspel, som inleds med åttondelsfinaler där gruppettor ställs mot fyror samt tvåor utmanas av treor. Därefter följer kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher. Åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna spelas i Serbien och Bulgarien. Semifinal- och medaljmatcherna spelas i Serbien.

Europamästerskapets faser
• Gruppspel: 18-26 augusti
• Åttondelsfinaler: 28-30 augusti
• Kvartsfinaler: 31 augusti - 1 september
• Semifinaler: 3 september
• Bronsmatch och final: 4 september

Följande länder deltar i EM-slutspelet 2021*
Arrangörer:
Serbien (1), Bulgarien (8), Kroatien (11), Rumänien (13).

Kvalificerade från EM 2019:
Turkiet (2), Italien (3), Nederländerna (5), Azerbajdzjan (10), Ryssland (7), Tyskland (6), Polen (4), Belgien (9).

Kvalificerade som gruppvinnare vid EM-kvalet 2021: 
Belarus (22), Sverige (-), Grekland (14), Slovakien (12), Frankrike (21), Tjeckien (-).

Kvalificerade som grupptvåor vid EM-kvalet 2021: Schweiz (19), Ukraina (17), Spanien (15), Finland (18), Ungern (20), Bosnien och Hercegovina (-).
*Placering vid EM-slutspelet 2019 inom parentes.

Regerande mästare är Serbien, som vunnit de två senaste upplagorna av EM (2019 och 2017) och dessutom är regerande världsmästare (2018).LÄNKAR
Officiell turneringssajt för EM-slutspelet Länk till annan webbplats.
Europaranking Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-06-15

Senast uppdaterad: 2021-06-15

Visa fler nyheter

Sponsorer