Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

U20-EM-kval: Tung förlust i fem set grusade chanserna till EM

Det hängde på ett enda set. Ett kort femte set. Så nära var Sverige ett junior-EM för första gången sedan 1980-talet. ”Brutalt tungt. Men sådan är idrotten”, konstaterar head coach Göran Persson.

Det var nära, så nära, att Sverige fick dubbeljubla under lördagen, med tanke på damlandslagets seger i European Silver League.

Killarna i Sveriges U20-landslag har ändå gjort en enastående insats.

Den bästa för ett svenskt juniorlandslag på decennier.

Bara avancemanget från EM-kvalet i Kroatien i april vittnar om det. Nu, i kvalets fas 3 som är det sista steget för att nå EM, väntade idel stornationer mot inledningsvis Frankrike (0-3) och Grekland (3-2).

Sent på lördagskvällen, mot Tyskland som är en sann tungviktare i europeisk volleyboll, behövde Sverige vinna för att en EM-plats i höst skulle bli verklighet.

Sverige gjorde precis som dagen före mot Grekland, nämligen vann första set, förlorade andra och tredje för att sedan vinna det fjärde.

– Vi gjorde en mycket bra början, tappade sedan lite men lyckades knyta ihop första set. Andra set var vårt nästan till slutet då de fick kontroll på det och lyckades vinna. Tredje set var deras, inget snack om det. Fjärde var jämnt med små marginaler, och då visade vi en häftig attityd och tog hem det, säger Göran Persson, head coach för Sveriges U20-herrar.


Göran Persson inför matchen mot Tyskland. Foto: CEV

Däremot gick inte femte set mot Tyskland enlig plan. Vid tysk 6-1-ledning hade coach Persson redan bränt av båda sina time-outer. Tyskarna höll sedan undan och vann femte med 15-10.

– De servade inledningsvis grymt bra och gjorde fantastiskt bra saker i femte set. Vi fick inte till det som mot Grekland.

Persson fortsätter:

– Jacob Hölting Nilsson hade en grymt bra anfallsmatch och dödade 56 procent. Felix Blystad var brutalt stabil i dag (i mottag och försvar) och Hampus Ekstrand gjorde sin bästa mottagsmatch någonsin.

Förlusten innebär att kvalresan tog slut i det sista setet. Så nära var Sveriges U20-herrar att skriva modern volleybollhistoria.

– Brutalt tungt. Jobbigt att vara så nära men inte nå ända fram. Det var en heroisk insats av killarna. Jag är stolt över hela laget. Det var en otrolig bitter avslutning. Men sådan är idrotten, säger Göran.

Ett 20-tal släktingar och vänner följde det svenska laget på plats i Argos, Grekland. Där temperaturen i hallen var omkring 35 grader.

– Vi har gjort en otroligt häftig kvalresa. Speciellt med tanke på de förutsättningar vi har. Sex dagar var vi samlade inför det här kvalet där några spelare var med kortare än så, säger Persson.

-----

Svenska U20-truppen


1. Linus Isaksson, Sollentuna VK
2. Isak Joelsson, Habo Wolley
3. Sebastian Martinez Ayre, Lunds VK
4. Melker Charlesson, Engelholms VS
5. Felix Blystad, Team Valla
6. Hugo Morency, Habo WK 87
7. Carl Larsson, Habo Wolley
8. Måns Eriksson, Örkelljunga VK
9. Hampus Ekstrand, Floby VBK
10. Elias Sjölund, Stöcke IF
11. Nezar Harouk, Habo Wolley
12. Jacob Hölting Nilsson, Ystads VK
Ledare
Göran Persson, head coach
Dick Runesson, assisterande coach
Albin Öijen, team manager/scout
Tobias Nöjd, fysioterepeut


Efter segern mot Grekland. Foto: CEV


U20-EM-kval, fas 3


Argos, Grekland
30 juni – 2 juli 2022

Sveriges matcher
Frankrike – Sverige 3-0 (31-29, 25-22, 25-15)
Grekland – Sverige 2-3 (23-25, 25-17, 25-15, 23-25, 12-15)
Sverige – Tyskland 2-3 (25-23, 24-26, 17-25, 25-21, 10-15)

Matchen mot Tyskland streamades på YouTube här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fler nyheter

Publicerad: 2022-07-03

Senast uppdaterad: 2022-07-03

Visa fler nyheter

Sponsorer