Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Lund blir värdstad för European Golden League – då släpps biljetterna

Efter förra årets succé i European Silver League återvänder svenska damlandslaget i volleyboll till Lund. När 2023 års upplaga av European Golden League avgörs i maj och juni spelar Sverige sina två hemmamatcher i Idrottshallen i Lund.

Sveriges volleybolldamer vann European Silver League på hemmaplan 2022 och nu återvänder de för European Golden League. Biljetterna släpps på fredag den 20 januari. Foto: Robert Boman. Montage: Joakim Bengtsson.

Det svenska damlandslaget, med skånska syskonparen Haak och Lazic i spetsen, har gått från klarhet till klarhet de senaste åren. Den historiskt starka femteplatsen vid 2021 års Europamästerskap följdes under 2022 upp av guld i European Silver League inför fullsatta läktare i Lund, där damlandslaget spelade totalt fem hemmamatcher med fantastisk inramning.

Efter finalvinsten i European Silver League har laget kvalificerat sig till Golden League i år, och det är nu klart att två av gruppspelsmatcherna kommer att äga rum i idrottshallen i Lund, den 31 maj samt den 17 juni. Biljetterna släpps nu på fredag den 20 januari.

Evenemanget är ett samarbete mellan Svenska Volleybollförbundet, Visit Lund, Lunds kommun och Sveriges största volleybollklubb Lunds VK och får ekonomiskt stöd från Lunds kommuns evenemangspott samt från Visit Skåne AB, tidigare Event in Skåne.

– Lunds kommun är en idrottskommun på frammarsch. Efter två lyckade lundaspel och ett VM-genrep för handbollsherrarna kommer nu grundspelet i European Golden League spelas i Lund. Det är väldigt roligt att Lund blir platsen för volleyboll i världsklass och nu ser vi till att fylla Idrottshallen, säger Sebastian Jaktling (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Lund.

I idrottshallen i Lund sätter damlandslaget upp sin ”base camp” under European Golden League. Inte bara för matcher, utan även för merparten av träningarna.

– Det är en stor ära att ånyo få välkomna svenska damlandslaget till Lund och sommarens European Golden League. Med förra sommarens magiska hemmamatcher inför fullsatta läktare i färskt minne är vi i Lunds VK otroligt taggade på att få upprepa succén tillsammans med damlandslaget, Svensk volleyboll, Lunds kommun, Visit Lund och inte minst vår fantastiska publik, säger Lunds VKs klubbchef Stefan Sjöström.

Då släpps biljetterna

Att damlandslaget återvänder till Lund för träning och match finns det många anledningar till. Det geografiska läget är bra för European Golden League, och med förra årets publiksuccé finns bevisligen också goda chanser till välfyllda läktare med underbar inramning. Allt i en arena som redan är känd för att skapa bra stämning.

– Lunds VK tillsammans med starkt stöd från destinationen gjorde en fantastisk insats med arrangemangen under Silver League och det vill vi bygga vidare på ytterligare ett år, säger Simon Dahl, Generalsekreterare på Svenska Volleybollförbundet.

Efterfrågan på att få uppleva Sveriges framgångsrika volleybolldamer på hemmaplan är stor och Svenska Volleybollförbundet räknar med högt tryck på biljetterna när de släpps. Vill man vara säker på att få tag i några gäller det att vara ute i väldigt god tid.

Biljetterna till hemmamatcherna i Lund släpps via Ticketmaster på fredag den 20 januari kl 12.00. Alla Sveriges Golden League-matcher, både hemma- och borta-, direktsänds även i Sveriges Television.

Om European Golden League

I kraft av Silver League-titeln avancerade Sverige till ”gulddivisionen” European Golden League inför 2023, där man nu konkurrerar med några av Europas vassaste landslag. Nationsturneringen avgörs 27 maj–9 juli och Sverige spelar två gruppspelsmatcher på hemmaplan i Lund.

Totalt nio landslag spelar European Golden League 2023 och är utifrån Europaranking fördelade i tre trelagsgrupper. Alla lag i gruppen möts två gånger, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan.

Datum för Sveriges alla gruppspelsmatcher:

  • 31 maj: Sverige – Bosnien & Hercegovina (Lund)
  • 3 juni: Belgien – Sverige
  • 10 juni: Bosnien & Hercegovina – Sverige
  • 17 juni: Sverige – Belgien (Lund)

De tre gruppvinnarna avancerar till slutspel. Beroende på vilket slutspelsupplägg man landar i kommer också ett fjärde landslag kvalificera sig för detta. Det finns två alternativ:

Alternativ 1
Om slutspelsformen utgörs av ett Final Four, med semifinaler och medaljmatcher som spelas koncentrerat på en och samma plats under en och samma helg, kommer startfältet utgöras av gruppvinnarna samt arrangörslandet som erhåller direktplats. Om arrangören av Final Four även vann sin grupp kommer den fjärde platsen tilldelas bästa grupptvåan.

Alternativ 2
Innebär att de tre gruppvinnarna samt bästa grupptvåan avancerar till slutspel. Semifinalerna och finalen avgörs här genom dubbelmöten (en match på hemmaplan, en match på bortaplan). Om det här blir slutspelsformatet som används kan det alltså bli ytterligare matcher på hemmaplan, förutsatt att Sverige kvalificerar sig för slutspel.

Vinnarna och silvermedaljörerna i European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag.

LÄNKAR

Fler nyheter

Publicerad: 2023-01-18

Senast uppdaterad: 2023-01-17

Visa fler nyheter

Sponsorer