Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sveriges herrjuniorer tog silver i NM

Sveriges vann dagens första match mot Färöarna med 3-0. Men i finalen blev Danmark för svåra och vann med 3-2 i set efter en riktig gastkramning.

Volleyboll Nordiskt mästerskap för juniorer 9-11/8 2002, Marielyst, Odense, Danmark
Sverige-Färöarna 3-0 (25-11, 25-18, 25-14)
Sverige-Danmark 2-3 (25-23, 26-24, 17-25, 27-29, 12-15)

Sverige spelade idag en morgonmatch mot Färöarna. En match som på pappret inte skulle vålla några som helst problem för det svenska laget och det blev också en övertygande svenska seger med 3-0. Sverige luftade bänken och det var fyra spelare som inte har spelat som ordinarie tidigare, som nu fick chansen att se till att Sverige fick den där direkt avgörande matchen mot Danmark som alla väntade på. Det var bara i det andra setet som det svenska spela klickade lite grann; och Färöarna var faktiskt i ledningen med 16-13 vid den andra tekniska time-outen. Sedan släppte dock de svenska spelarna endast ytterligare två poäng. Priset för matchens bästa spelare gick välförtjänt till centern Peter Svensson.

Finalen mot Danmark blev den klart bästa matchen i turneringen. Endast i det tredje setet var det stora siffror, annars var det otroligt små marginaler lagen emellan. Sverige började matchen bäst och ledde i mitten av setet med 12-6, men danskarna kom igång med sitt tunga anfallsspel och kröp allt närmare. Vid ställningen 23-23 var det både resultatmässigt och spelmässigt helt jämt. Men Sverige vann tillbaka serven och sedan gick Mikael Renegård ner och slog ett servess, vilket gjorde att Sverige vann det första setet med 25-23.

I det andra setet spelade Sverige som i trans och ledde vid den andra tekniska time-outen med hela 16-8. Nu fungerade verkligen allt för de svenska spelarna. Servemottagningen var perfekt och passaren Sebastian Thylander spelade rätt utvägar gång efter annan. Dessutom så servade Sverige väldigt bra. Mitt i den svenska dominansen lyckades dock danske Stefan Vestergaard göra två servess som störde den annars så säkra svenska servemottagning. Sverige tappade initiativet och Danmark tog över totalt. Efter en anmärkningsvärd upphämtning lyckades hemmalaget ta ledningen med 23-21 och såg ut att gå mot setseger. De svenska killarna ville dock annat och lyckades vinna setet på lagets andra setboll tack vare två tuffa serve av Sebastian Thylander. Sverige vann det andra setet med 26-24.

I det tredje setet hängde Sverige med hyggligt fram till den första obligatoriska timeouten, men sedan gjorde Danmark ett stort ryck fram till 14-7. Efter det danska rycket höll lagen jämna steg och båda lagen lyckades tämligen enkelt att byta serve med varandra. Danmark vann setet rättvist med 25-17.

Det fjärde setet var det klart jämnaste och inget lag lyckade rycka ifrån. Istället följdes lagen åt och det skiljde aldrig mer än ett par poäng lagen emellan. I slutet av setet hade hemmalaget en poängs övertag när Sverige räddade den ena setbollen efter den andra; ofta genom Erik Brandsjö, Sollentuna, som genom sitt tunga och varierade anfallsspel starkt bidrog till det fina svenska spelet. De svenska killarna kämpade med allt som stod i deras makt men på den femte setbollen kunde Danmark vinna setet med 29-27 och kvittera till 2-2.

I det femte och avgörande setet var det precis lika jämt och spännande som tidigare under matchen. Lagen följdes åt inledningsvis men det var Sverige som tog ett litet initiativ efter sidbytet, när man tog ledningen med 9-7 och 12-11. Danmark vann dock tillbaka serven till 12-12 och Mads Ditlevsen gick ner för att serva. Mads förfogar över turneringens giftigaste serve och han tog fram ett par av sina allra bästa servar när det gällde som mest. Tre raka kanonservar ställde Sverige under stora problem. Två raka danska kanonblock och ett centeranfall senare så var saken klar. Danmark blev Nordiska Mästare för andra året i rad och Sverige fick nöja sig med silver för andra året i rad. Till skillnad från förra året så var laget i år endast två bollar från att vinna turneringen.

Summerar man turneringen så måste man trots allt vara jättenöjd med den svenska insatsen. Liberon, Tommy Stridh och de båda kantanfallarna Mikael Renegård och Johan Holst hade riktigt bra servemottagning i finalen vilket gjorde att Sverige kunde hålla jämna steg med Danmark genom hela matchen. Dessutom spelade den svenska passaren Sebastian upp sig för varje match som laget spelade i turneringen. Som kvitto på sitt fina spel fick han ta emot pris som finalens bästa spelare av den gamla danska storspelaren Jens Larsen. De svenska centrarna Peter Svensson och Martin Cronholm gjorde ett mycket bra arbete i blockeringsspelet och Erik Brandsjö måste få beröm för sin enastående insats, inte mist in anfallsmässigt där han var grymt bra.

-Vi är trots den något snöpliga finalförlusten mycket nöjda med vad killarna har presterat här i Odense, summerar de svenska tränarna Bo Hallberg och Martin Karlsson.

Dagens resultat
Lördag 10 augusti
Sverige-Färöarna 3-0
Norge-Finland 1-3
Sverige-Danmark 2-3

Slutställning
1. Danmark
2. Sverige
3. Finland
4. Norge
5. Färöarna

Fler nyheter

Publicerad: 2002-08-11

Senast uppdaterad: 2010-05-11

Visa fler nyheter

Sponsorer