Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Belgien tog revansch

I den avslutande matchen i 8-nationersturneringen som spelas i Guadalajara i Spanien tog Belgien revansch på de svenska damjuniorerna.

I gruppspelsmatchen i onsdags vann Sverige med minsta möjliga marginal, men den här gången blev det belgiskorna som drog det längsta strået i slutbollarna. Belgien vann med 3-2 (21-25, 20-25, 25-14, 25-22, 15-13). Sverige började matchen övertygande och vann de två första seten med säker, om än inte bred, marginal. Här var kantspelaren Maria Andersson nära nog hundraprocentig i anfallet. I det tredje setet tappade svenskorna sitt spel och Belgien kunde vinna setet enkelt med 25-14.

I det fjärde setet var Belgien fortsatt bättre i inledningen, men efter en timeout vid ställningen 7-12 kom Sverige igen starkt. Underläget vändes till ledning 21-17. Då tog Belgien fem raka poäng och kunde spela sig till setseger med 25-22.

Då var det, för tredje gången på fem matcher för det svenska laget, dags för ett avgörande set. Setet var jämnt till sidbytet, som skedde i belgisk ledning 8-7. Efter det gjorde belgiskorna ett ryck och gick fram till 13-9. Sverige tog timeout och efter det gjorde laget ett heroiskt försök att hämta igen försprånget. Tyvärr nådde man inte ända fram, utan Belgien lyckades vinna den avgörande bollen fram till 15-13, och ridån ner för svenskorna. Lika stor segerglädje som det var efter segern i onsdags, lika stor var besvikelsen i dag.

-I de två första seten spelade vi säkert och strukturerat, om än inte riktigt på topp, menar den svenske coachen Göran Persson. I tredje setet tappade vi spelet helt och spelade ganska knackigt. I fjärde och femte setet spelar vi tämligen bra, men det gör Belgien också, och vi gör några misstag som blev avgörande, fortsätter han.

Centern Sara Mild kom i dag äntligen i gång ordentligt och visade varför hon vann elitseriens blockliga, och hon var mycket duktig även i det övriga spelet, betygsätter den svenska lagledningen. Lina Sundström visade återigen upp ett bra passningsspel, och hennes tunga hoppserve står sig mycket väl i sammanhanget. Emma Bengtsson gjorde ännu en imponerande match från sin mittenposition, berömmer de svenska coacherna Göran Persson och Mattias Dahlgren.

Bästa anfallsspelare och poängbäst var återigen Maria Andersson med 18 poäng.

Förlusten innebär att Sverige slutar på åttonde och sista plats i turneringen. Förra året kom laget sjua efter att ha lyckats besegra Schweiz i den sista matchen, som i år inte deltog. Ersättare är Kroatien som är favoriter till slutsegern.

-Även om vi kom en placering sämre i år har vi gjort en mycket bättre turnering nu, säger Göran Persson. Förra året blev det en matchvinst, och totalt fyra setsegrar. I år vann vi en match och tar hem sju set, och det mot lag som man förra året förlorade ganska klart mot i raka set. Setbollarna mot Italien ligger också kvar i minnet.

-Laget har gjort stora framsteg sedan förra året, berättar assisterande coachen Mattias Dahlgren. Tjejerna får mycket beröm av de andra länderna för det spel de visat upp här och den utveckling de gjort under den gångna säsongen, säger han vidare. Nu kan vi ge de andra lagen rejält motstånd, och spelarna tror verkligen att vi kan vinna set och matcher mot nationerna på kontinenten, och det kommer krävas om vi ska kunna hävda oss internationellt i framtiden, analyserar han.

-Vi var oerhört nära seger mot Frankrike i går, och därmed få spela match om 5-6:e plats i dag. Nu kommer vi i stället åtta, och det känns tråkigt. Det blev ingen placeringsmässig succé, men vi har visat att vi inte räds motståndet oavsett vilket land de kommer ifrån, och framtiden ser ljus ut för det här gänget, avslutar Persson, som trots sistaplatsen ser den svenska insatsen i Guadalajara som ett stort steg framåt.

Nästa uppdrag för damjuniorlandslaget är junior-NM på hemmaplan i Falköping i september, dit man kommer som regerande mästare.

Fler nyheter

Publicerad: 2003-07-26

Senast uppdaterad: 2010-05-12

Visa fler nyheter

Sponsorer