Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Nordiska Mästerskapen U17

Både Sveriges U17-landslag för tjejer och killar tog brons när de nordiska mästerskapen avgjordes i finska Kuortane.

Nordiska Mästerskapen U17, 7-9 september
Kuortane sport resort, Kuortane, Finland

9:e september

FLICKOR

Sverige-Island 3-1 (25-20, 23-25, 25-9, 25-18)
Bästa poängplockare: Elin Albertsson 16p, Anna Westerlund 10p

Sverige avslutade sista dagens spel med att vinna mot jumbon Island med 3-1, efter en nervös matchinledning från svensk sida.

Det är inte alltid lätt att spela matcher som man på pappret bara ska vinna, det fick det svenska flicklandslaget känna på i dagens match mot Island. Isländskorna kämpade enormt och fick upp massor av bollar i försvar och allt för många gånger avslutades duellerna med ett svenskt misstag. De två första seten präglades av krampaktigt svenskt spel, samtidigt som man måste berömma Island för sitt uppoffrande spel. Sedan blev det en stor scenförändring i det tredje setet då Sverige helt plötsligt spelade nästa helt utan misstag och då blev det en förkrossande setseger med 25-9. Det fjärde setet vanns också förhållandevis lätt av de svenska tjejerna.
- Vi spelade väldigt nervöst och onödigt spänt i de två första seten och bjuder på alldeles för många misstag. Sedan gör vi ett kanonset i det tredje och avslutar matchen på ett stabilt sätt i det fjärde setet med hela bänken på planen. Hässleholmscentern, Anna Westerlund, gör på nytt en vass insats i block och anfall säger den svenska coachen, Martin Karlsson.
-Om jag ska föröka summera ihop hela turneringen så kan man säga att vi måste lära oss att spela mer stabilt i framtiden, nu var det alldeles för mycket berg och dalbana över vårt spel. De bra sakerna är jättebra men sedan har vi perioder när vi slarvar väldigt mycket i enkla moment, vilket vi måste slipa bort, avslutar Karlsson.

POJKAR

Sverige-Island 3-0 (25-19, 25-23, 25-14)
Bästa poängplockare: Oskar Nilsson 13 p, Hampus Randén 8 p

U17-landslaget säkrade bronset i nordiska mästerskapet genom att besegra Island i turneringens sista match.

Det blev en tämligen darrig inledning på matchen för svenskarna. Servemottagningen sviktade ordentligt och osäkerheten spred sig till övriga spelmoment också. Första set kunde trots det vinnas med 25-19, men i andra set tog Island en klar ledning. Då kom Hampus Randén in på banan med en härlig inställning och det gjorde att matchbilden förändrades. Islänningarna klarade inte av att stå emot utan de förlorade till sist det andra setet med 25-23. Tredje set blev mest en formsak då de blågula pojkarna styrde och ställde som de ville. 25-14 slutade setet vid och det hade kunnat bli ännu större siffror.
- Vi fick inte spelet att stämma i inledningen och då blev det lite stirrigt, men det ordnade ju upp sig till slut, säger coachen Göran Persson.
I och med segern säkrades bronsmedaljerna. Finland blev nordiska mästare och Danmark blev silvermedaljörer.
- Det var synd att vi inte fick spelet att stämma till Danmarkmatchen, annars kan vi vara ganska nöjda spelmässigt med turneringen, avslutar assisterande coachen Christoffer Thibblin.
Liberon Anton Eriksson, som varit mycket bra genom hela turneringen, fick utmärkelsen som lagets bäste fighter.

8:e september

FLICKOR

Sverige-Norge 2-3 (12-25, 18-25, 25-16, 25-18, 10-15)
Bästa poängplockare: Elin Albertsson 15p, Felicia Joneby 9p
Sverige-Finland 0-3 (11-25, 18-25, 19-25)
Bästa poängplockare: Katarina Persson 11p, Elin Albertsson 7p, Felicia Joneby 7p

Två förluster för Sverige den andra dagen
Sveriges U17 landslag för tjejer lyckades inte följa upp första dagens vinster utan man förlorade båda sina matcher under den andra dagen av Nordiska Mästerskapet i Finland.

Första match mot Norge börja på ett bedrövligt sätt för svensk del. De två första seten vanns väldigt lätt av Norge och de svenska spelarna var överhuvudtaget inte med i matchen. Men i det tredje setet skedde en stor scenförändring och det var Sverige som tog över totalt. Efter två smärtfria setvinster fanns det gott hopp om att trots allt vinna den viktiga matchen, men Norge fick en bra start på det femte setet, var efter Sverige inte kunde hämta ikapp.

- Vi gör vår svagaste match hittills, men efter de första två seten så börjar i alla fall servemottagningen och försvarsspelet att fungera bättre säger Sveriges assisterande coach, Elin Warner.

Efter förmiddagens förlustmatch ställdes så Sverige mot hittills obesegrade Finland. I det fösta setet uppträdde de svenska tjejerna nervöst och hade alldeles för stor respekt för motståndarna. Finland vann setet enkelt med 25-11. I det andra setet skärpte det svenska laget till sig markant och bjöd på bättre motstånd. Men efter halva setet så gav den finska tyngden utdelning och svenskorna tappade snabbt många poäng i följd. För svensk del blev det dock ännu bättre i det tredje setet. Blågult ledde både vid den första och den andra obligatoriska timeouten. Som mest ledde Sverige med 16-11, men ännu en gång lyckades finskorna komma i kapp och gå förbi tack vare sin fina serve och sitt stabila grundspel.

-Efter lektion i det första set var det riktigt kul att se att de svenska tjejerna spela upp sig så mycket. Laget servade mycket bra och satte press på finskorna. Elin Albertsson var den av de svenska spelarna som servade allra bäst. Den svenska passaren, Sofia Harlin gör sin hittills bästa match i turneringen berömmer den svenska assisterande coachen, Tomas Edström.

POJKAR

Sverige-Finland 0-3
(19-25, 12-25, 18-25)
Bästa poängplockare: Oskar Nilsson 9 p, Fredric Gustavsson 5 p

Sverige-Norge 3-0 (25-19, 25-20, 25-12)
Bästa poängplockare: Fredric Gustavsson 13 p, Oskar Nilsson 9 p

Killarna i U17-landslaget upprepade den första dagens resultat i de nordiska mästerskapen med en seger och en förlust efter bättre spel än under inledningsmatcherna.

Pojkarna mötte Finland i den andra dagens första match. Arrangörslandet är storfavoriter till titeln, men svenskarna visade ändå ingen respekt i början, utan lade i högsta växeln från första poängen. Man hade ledningen ända fram till 18-14, men då gick det grus i maskineriet. Finnarna tog 11 av setets 12 sista poäng och då stämde plötsligt inte mycket i det svenska spelet. Finland fortsatte att dominera i andra set då Sverige hade riktigt svårt att komma ur några uppställningar och setet gick klart till hemmalaget. I tredje set såg det lite ljusare ut, men Finland kunde ohotat ta hem ytterligare en seger i raka set. Lagkaptenen Oskar Nilsson tillsammans med liberon Anton Eriksson var de som höll uppe spelet bäst.

-Vi öppnade riktigt bra, men sedan får vi stora problem och fastnar rejält i en uppställning i de två första seten och finnarna seglar ifrån oss, berättar tränaren Göran Persson, som trots förlusten ser ljusglimtar i spelet. Vi spelar betydligt bättre i den här matchen än vi gjorde i gårdagens två kamper, menar han, och ännu bättre skulle det bli.

I kvällsmatchen var det nämligen dags att möta Norge i en mycket viktig match i kampen om medaljerna, och där fick vi se ett heltänt blågult lag. Laget visade prov på en stabilitet som inte funnits tidigare under turneringen och förbättrade hela tiden de detaljer som inte riktigt stämde. Det var bara i andra set som norrmännen kunde hänga med i poängprotokollet under halva setet, men då kom ett ryck från svenskarna som avgjorde setet. Annars var det blågult från början till slut och hela laget visade upp en härlig vilja.
-Det var riktigt roligt att killarna fick visa vad de kan och det var skönt att det inte kom några djupa svackor, något vi haft problem med under tidigare matcher här i Kuortane, säger assisterande tränaren Christoffer Thibblin, som vill ge samtliga spelare i laget mycket beröm för en vass insats och en härlig attityd.
Om man ändå ska nämna några lite extra så är det först och främst Emil Carlsson, som gör en helt suverän servemottagningsmatch, som kommer i åtanke. Roligast att se på banan är centern Philip Pettersson som utstrålar en härlig glädje och dessutom börjar få till ett mycket fint samarbete med duktige passaren Christoffer Bertilsson. Bertilsson hittade nu också vasse högerspikern Fredric Gustavsson på ett helt annat sätt än tidigare i turneringen.
En match återstår för Sverige innan medaljerna ska delas ut och då är det Island som står för motståndet. Det finns möjlighet att komma på silverplats, men det troligaste är att en seger endast räcker till bronset.

7:e september

FLICKOR

Sverige-Danmark 3-1 (25-22, 25-21, 24-26, 25-18)
Bästa poängplockare: Elin Albertsson 16p, Katarina Persson 15p, Ida Tholse 12p
Sverige-Färöarna 3-0 (25-22, 26-24, 25-20)
Bästa poängplockare: Elin Albertsson 13p, Felicia Joneby 9p, Katarina Persson 7p

Efter gårdagens tuffa resa med tolv timmars försening på Arlanda var det så äntligen dags för spel. Sverige inledde med match mot Danmark. Det blev en jämn och spännande tillställning, men Sverige var det något vassare laget i slutet utav både det första och det andra setet. Laget
borde i sanningens namn även vunnit det tredje setet, där laget hade ledningen med 24-21 ledning, men danskorna kom tillbaka starkt och tvingade fram ett fjärde set, efter att de vunnit fem raka poäng på slutet.
I det fjärde setet var dock Sverige det starkare laget och hade kontroll på setet från början till slut. 
-Det var förstås väldigt nervösa spelare som i dag begick sin debut i landslagsammanhang. Men jag tycker att tjejerna spelade upp sig allt eftersom och gjorde massor av bra saker under matchen berömmer den svenska coachen, Martin Karlsson.
-Det var många spelare som visade framfötterna, men en av de som imponerade mest i det svenska laget var Ida Tholse som hade fin utdelning i både anfall och block. Men även lagets andra center, Anna Westerlund gjorde en riktigt bra blockmatch summerar Sveriges assisterande coach, Elin Warner.

I dagens andra match fick Sverige en smakstart och gick direkt fram till en 6-0 ledning. Men sedan kämpade sig Färöarna tillbaka in i setet, främst genom starkt försvarsspel. Sverige kunde dock hålla undan och vinna setet med 25-22.
I det andra setet strulade det svenska spelet lite och laget hamnade i underläge med som mest 11-17. Men då tog det svenska laget sig samman och var faktiskt i kapp redan vid ställningen 22-22. Till slut knep tjejerna det jämna setet med 26-24.
Det tredje setet dominerades av Sverige men en stark forcering av Färöarna gjorde att det siffermässigt såg lite jämnare ut än det var.
-Det var skönt att vinna matchen med 3-0 trots att vi kanske inte spelade på topp. Vår libero, Josefin Karlsson, gör en  bra match både i servemottagning och försvar, analyserar lagets coach Martin Karlsson.

POJKAR

Sverige - Färöarna 3-1 (25-19, 25-16, 23-25, 25-20)
Bästa svenska poängplockare: Hampus Randén 15 p, Philip Pettersson 9 p
Sverige - Danmark 1-3 (21-25, 26-28, 25-20, 24-26)
Bästa svenska poängplockare: Fredric Gustavsson 19 p, Oskar Nilsson 14 p

Sverige fick inleda mot Färöarna, en match som bör resultera i blågul seger. Så blev också fallet, men det var inte alls någon promenadseger. Svenskarna fick inte spelet att stämma riktigt, men hade ändå händelserna under kontroll i nästan tre set. Det var först i slutet av tredje set som de heroiskt kämpande färingarna var i ett litet överläge och lyckades då även knipa setet efter några alltför enkla misstag från svensk sida. I det efterföljande setet var det Sverige som styrde igen, men Färöarna slutade aldrig att kämpa och var inte särskilt långt efter. Segern kunde till sist säkras med 25-20.
-Det var ingen strålande insats vi gjorde och vi slarvade bort tredje set, men det var ändå tio landslagsdebutanter i laget som fick vinna sin första match i det blågula stället, säger coachen Göran Persson. Extra kul var att de ett år yngre spelarna Hampus Randén, Philip Pettersson och Fabian David Reppen var mycket bra, berömmer Persson.
Efter en kort vila var det dags för match mot Danmark och där blev det ingen vidare start. Danskarna var klart vassare i första set. Sverige hämtade ikapp ett fempoängsunderläge från 15-20, men lika snabbt blev det fem raka poäng i baken och setet gick därmed förlorat. I set nummer två var det bättre inställning och det såg ut som om man skulle kunna utjämna. Tyvärr blev det istället några alltför enkla misstag i avgörande lägen och setet rann ur händerna.
Laget tappade dock inte modet utan kom ut än mer tända och gjorde ett riktigt bra tredje set som vanns på ett betryggande sätt. Energin var fortfarande i fjärde set, men Danmark spelade också upp sig och setet blev riktigt jämnt. Det blev ett par rafflande slutpoäng där Danmark gjorde ett par kvalificerade räddningar och tack vare dem lyckades de vinna setet, och därmed också matchen-
-Vi spelar lite för mycket upp och ner och sen tar vi inte de chanser vi får att vinna i andra och fjärde set, förklarar assisterande tränaren Christoffer Thibblin, som berömmer liberon Anton Eriksson lite extra för mycket bra spel.
Bästa poängplockare blev Fredric Gustavsson som gjorde 19 poäng och Oskar Nilsson med 14.
I morgon blir det återigen två matcher då Finland och Norge står för motståndet. På söndag spelas sista matchen och då väntar Island.

Fler nyheter

Publicerad: 2007-09-07

Senast uppdaterad: 2010-05-10

Visa fler nyheter

Sponsorer