Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Jämn final slutade med förlust och silver

U19-tjejerna föll med minsta möjliga marginal i den avgörande matchen i de nordiska mästerskapen! Finalen fick avgöras i femte set och där drog Danmark det längsta strået med 13-15!

Första set präglades utav två ganska spända lag som kände på varandra och bjöd på en del misstag och då mest från servelinjen. Lagen följdes åt upp till den andra tekniska time-outen innan Danmark kunde ta tag i setet och rycka fram till ledning med 18-21. Efter en time-out kunde dock Sverige komma igen och med hjälp av bra servande och häftiga försvars räddningar vända på steken och vinna setet med 25-22.

I andra setet höjdes spelkvalitén och båda lagen bjöd på underhållande volleyboll. Danmark öste på med tunga kantanfall från 189 cm långa Julie Jensen. Sverige svarade upp med mycket centerspel där framförallt Maria Pirttiniemi imponerade stort med blixtrande attacker. Maria spelade så pass bra att Danmark valde att dubbelblocka henne även när Sverige hade tre anfallare i framlinjen. Setet var jämt ända in i slutbollarna och kom att avgöras med minsta möjliga marginal när Danmark kunde vinna med 23-25.

Nu var båda lagen varma i kläderna och spelade och bjöd upp till bra volleyboll. I Sverige spelade man allt säkrare i mottagning och kunde på så sätt utnyttja sina centrar på ett bra sätt. Även kanttrion Karin Jönson Vikterlöf, Emma Pettersson och Elin Hozsek spelade bra. Danmark svarade dock upp och setet avgjordes återigen med minsta möjliga marginal när Katarina Persson gjorde ett passaröverlägg fram till 25-23.

Fjärde set blev matchens ojämnaste då Danmark satsade våldsamt ifrån servelinjen och gjorde det väldigt bra. Sverige hamnade under stor press och hittade ingen väg ut och Danmark kvitterade till 2-2 via 14-25.

Sverige tog ledningen i det femte setet men endast med 1-2 poäng. Detta bräckliga underläge vände Danmark till ledning med 6-8 vid sidbytet. Vid 10-11 trodde Sverige att man kvitterat fram till 11-11, men ett tvivelaktigt domslut tog Danmark till ledning med 10-12. Hur Sverige än försökte kunde man inte komma ifatt utan Danmark kunde vinna via en block ut smash med 13-15.

- Såklart känns det riktigt surt att inte vinna guldet när vi var så nära. Men vår prestation får ändå högt betyg då vi spelar bra till mycket bra i dom två sista matcherna mot bra motstånd. Alla spelare har haft matcher där man spelat på toppen av sin förmåga,men tyvärr lyckas vi inte pricka in toppinsatserna i samma match. Idag gjorde liberon Josefin Karlsson sin bästa match i turneringen. Men matchens bästa spelare hittar vi i Maria Pirttiniemi som stundtals var helt ostoppbar och hade ett par riktigt häftiga spikes. Det känns ändå som om vi gav allt och gav det en ärlig chans. Och vi kan glädjas åt silvret efter ett tag. Vi har även skaffat oss mer rutin och tjejerna har visat att dom går en intressant framtid till mötes om man är beredda att göra jobbet i vardagen. Vi gläds även åt allstar-utnämningar åt passaren Katarina Persson och Maria Pirttiniemi som fick pris som bästa anfallande center, avslutar en nöjd Kalle Nordén.

Sverige-Danmark 2-3 (25-22, 23-25, 25-23, 14-25, 13-15)
Bästa poängplockare: Karin Jönson Vikterlöf 16p, Maria Pirttiniemi 13p.

Slutställning
1. Danmark
2. Sverige
3. Island
4. Norge
5. Färöarna

Fler nyheter

Publicerad: 2008-09-07

Senast uppdaterad: 2010-05-11

Visa fler nyheter

Sponsorer