Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Herrarnas tur i World Cup

Efter att damernas World Cup är färdigspelad kan nu fyra lag planera för nästa års OS i London. Nu har herrarnas turnering startat och pågår ända fram till 4:e december. Tre OS-platser står på spel.

Herrarnas World Cup har spelats i Japan sedan 1977. Störst framgångar har Ryssland haft med sina fem turneringsvinster. Men, vid de två senaste upplagorna har guldet gått till Brasilien.

Kvalificerade lag

1. Egyptien (1:a i Afrika)
2. Iran (1:a i Asien)
3. Kina (2:a i Asien)
4. Japan (3:a i Asien/Arrangör)
5. Serbien (1: i Europa)
6. Italien (2:a i Europa)
7. Polen (Wild Card/3:a i Europa)
8. Ryssland (Wild Card/4:a i Europa
9. Kuba (1:a i Norceca)
10. USA (2:a i Norceca)
11. Brasilien (1:a i Sydamerika)
12. Argentina (2:a i Sydamerika)

Betydelsefull coach tog in överraskning

På damsidan saknades två stora volleybollnationer i form av Kuba och Ryssland. På herrsidan är alla stora nationer med, även om det krävdes Wild Card för Polen och Ryssland för att få delta. Värt att notera är att Iran alltså går in i turneringen i och med att man lite överraskande vann asiatiska mästerskapen i höstas. Men å andra sidan så har laget ingen mindre än Julio Velasco som coach. Det ska bli kul att följa laget under turneringen.

Flera favoriter

Världsettorna från Brasilien får nog gälla som huvudfavoriter tillsammans med Ryssland även om laget bara slutade som fyra senast i EM. Dessutom ska det bli spännande att se om nyblivna europamästarna från Serbien kan åstadkomma mer än vad deras damer gjorde.

Unga förmågor från Kuba 

Som outsiders håller jag turneringens yngsta lag Kuba (hälften av spelarna i 20-mannatruppen är födda på 90-talet, med ett snitt på 21 år och 8 mån) och Argentina som kanske är det laget som gått framåt mest senaste åren.
Spelschemat är extremt tufft med 11 matcher på 15 dagar och till skillnad från damsidan så finns det inga stryklag. På damsidan var båda de afrikanska lagen chanslösa mot allt annat motstånd, vilket gjorde att två av de elva matcherna blev som enklare träningspass, men så är inte riktigt fallet på herrsidan. För även om Egypten och de asiatiska länderna kommer att ha svårt att hävda sig, så håller de tillräckligt bra klass för att även de bästa lagen måste spela bra för att vinna mot dem.

Följ World Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skribent: Martin Karlsson

Fler nyheter

Publicerad: 2011-11-22

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer