Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Proffs i Danmark

Egentligen skulle han spelat i Tyskland, men när det var dags att skriva kontrakt där hade pengarna tagit slut. Då blev det Danmark och Middelfart, där nu Peter Jonsson spelat under säsongen.

Peter beskriver sig själv som: ”en person som brukar ta saker och ting som det kommer, inte planera så långt i förväg”. Så det här med att bli proffs är inte något han har gått och funderat på sedan barnsben. Men på senare år har tanken på att spela utomlands vuxit sig allt starkare och då har det blivit mer naturligt att satsa på att det ska bli verklighet. Efter ett par års studier så var tiden inne för att göra något annat och då låg proffsspel helt rätt i tiden.

- Jag var i Tyskland och tränade med ett lag under en veckas tid och hann till och med se ett par av lagets matcher. Men när jag skulle skriva på hade lagets sportchef inte tillräckliga resurser för att låta ytterligare en utländsk spelare skriva på så det blev bara att åka hem igen. Väldigt klantigt av den tyska klubben att inte ta reda på det innan men jag fick ju spendera en vecka gratis i Tyskland i alla fall!, säger Peter.

Oorganiserat inför ankomst

Han kom hem till Sverige, men fick via kontakter en plats i Danmark istället. Hans nya klubb i Danmark beskriver han som: ”inte speciellt välorganiserad”. Det var en hel del strul innan allt hade ordnat sig med boende och allt.

Laget tränar fyra kvällspass i veckan, och mycket är väldigt likt Sverige. Fyra kvällspass med hela laget. Tisdagar och torsdagar tränar utlänningarna ett pass på morgonen. Eftersom det bara är sex spelare på dessa träningar fokuseras det mer på individuella färdigheter. Morgonträningarna är ofta mer givande än kvällsträningarna, vilket kan tyckas vara lite synd eftersom det inte går att träna spellika situationer på bara sex man, men så är fallet. Styrketräningen är väldigt individuell så det är upp till var och en att planera den som man vill.

Nivån lik den svenska Elitserien

Hur är nivån på danska ligan jämfört med svenska Elitserien?
- Jag skulle påstå att den är väldigt lik Elitserien. Topplagen är kanske snäppet vassare här men annars ser jag många fler likheter än skillnader.

Beskriv laget och din roll i korthet:
- Vi har fyra kanadensare och en amerikan. Jag och en av de danska spelarna är centrar i startsexan så jag spelar hela tiden i princip. Dessvärre har vi en svag avbytarbänk så det gäller att hela startsexan spelar bra hela tiden för att vi ska vinna mot de bättre lagen.

Hur har säsongen varit så här långt och hur ser det ut inför slutspelet?

- Vi började bra, vann i princip alla matcher. Allt eftersom säsongen fortskridit tappade vi ett par matcher, men det i och för sig mot topplagen. Nu känns det bättre igen efter att vi satt oss ner och haft spelarmöte där alla kom överens om ett par fundamentala regler vi ska ha inom laget. Eftersom vi inte fått den inputen via tränaren var vi själva tvungna att göra detta på egen hand. Det vill säga saker som kan tänkas självklara i ett lag men som vi ändå aldrig har kommit överens om tidigare tillsammans med tränaren.

Peter beskriver att han kanske inte fått den feedback han hade hoppats på inför säsongen, men att han har försökt att utveckla sina färdigheter med sådant han fått lära sig tidigare från andra tränare, på egen hand istället och med god hjälp av medspelare. Blockspelet har varit lite av ett prioriterat område eftersom han vet att det är det han behöver utveckla mest, då det är det viktigaste momentet för en center.

Hur ser du på fortsatt proffsspel för din del?

- För en månad sedan skulle svaret definitivt varit: Nej. Men nu tror jag att jag skulle kunna tänka mig det igen, det vill säga under bättre omständigheter, högre nivå på ligan och så vidare.

Skribent: Martin Karlsson

Faktaruta - Peter Jonsson

Smeknamn: de German, Slippery Pete
Ålder: 24
Moderklubb/senaste klubb i Sverige: Sollentuna
Nuvarande klubb: Middelfart VK
Tidigare klubbar som proffs:
Antal år som spelare: ca 10
Antal år som proffs: 1
Mål som volleybollspelare: Komma till en bättre liga samt med landslaget ta oss till ett stort mästerskap.

Fler nyheter

Publicerad: 2012-03-18

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer